, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Αδιαφορία ή συγκάλυψη της δικαστικής εξουσίας στα εγκλήματα της Χαλκιδικής;

Η έννοια του αδιάφθορου στην ιστορία της διεθνούς ποινικής δικαστικής ιστορίας, επικεντρώνεται στους Ιταλούς Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο που είχαν το θάρρος να τα βάλουν με τη σικελική Μαφία. Ο θάνατός τους από βόμβες της Κόζα Νόστρα αποτέλεσε εγχειρίδιο για τη μεταφορά όλων αυτών των υποθέσεων είτε στην τηλεόραση μέσω ντοκιμαντέρ, είτε στον κινηματογράφο.

Είναι αλήθεια ότι ο παραλληλισμός των δυο ηρωϊκών δικαστών – εισαγγελέων με την ελληνική πραγματικότητα είναι αδόκιμος ως προς το περιεχόμενο που καλούνται να ερευνήσουν και την έκταση των «εγκλημάτων» που συντελούνται. Τα θυμήθηκα όλα αυτά σε σχέση με τα «εγκλήματα» που συντελούνται στη Χαλκιδική με αποκλειστική ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως, την ανοχή των δικαστικών αρχών.

Η  εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασιλεία Σαριδάκη που διερεύνησε και έστειλε στο ακροατήριο την γνωστή πια υπόθεση αναβάθμισης υδρομέτρων που στοίχισε το ελληνικό δημόσιο άνω των 9 εκατ. ευρώ με βαρύτατο κατηγορητήριο στον πρώην δήμαρχο Σιθωνίας και άλλα ένδεκα πρόσωπα που εμπλέκονται από πρώην συνεργάτες του έως και αναδόχους έργων, μετατέθηκε τον Ιούλιο. Ο διάδοχός της Θωμάς Καριοφύλλης την διαδέχθηκε κι έκτοτε έχει στα χέρια του αναρίθμητες καταγγελίες τόσο από την αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας όσο και απλούς πολίτες. Το ερώτημα είναι γιατί παρατηρείται αυτή η κωλυσιεργία αν όχι αδράνεια σε σχέση με το έργο της προκατόχου του.

Αρκεί να ελέγξει τη διαδρομή του χρήματος: Επενδυτικά προγράμματα κοινοτικών ή δημοσίων πόρων, μέσω Περιφέρειας στους δήμους και με τις τεχνικές υπηρεσίες επί ποδός στους εργολάβους αναδόχους, απευθείας ή φωτογραφικούς ανοιχτούς διαγωνισμούς, τα εκατομμύρια απλώνονται σαν τραχανάς. Αποτέλεσμα; Μηδενικό… Πολεοδομία, αρχαιολογία και δασαρχείο συμπλέουν στο ίδιο μήκος κύματος, ή στην καλύτερη περίπτωση επιβάλλουν προστίματα μερικών χιλιάδων ευρώ που είναι σταγόνα στον ωκεανό των εκατομμυρίων που γεμίζουν τις τσέπες αναδόχων και λοιπόν ενδιαφερομένων.

Εις μάτην έρχονται ογκώδεις φάκελοι με καταγγελίες στα εισαγγελικά γραφεία: Καταπάτηση κοινοτικής περιουσίας (οικόπεδα, γήπεδο Νικήτης κ.λπ.) συνολικής έκτασης χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Καμία εφαρμογή ρυμοτομικού σχεδίου με αποτέλεσμα την κατάχρηση του δημόσιου χώρου στην παραλία Νικήτης από ιδιώτες.

Χαλασμένοι βιολογικοί που αποτελούν υγιειονομικές βόμβες για χιλιάδες μονίμων κατοίκων και ακόμη περισσοτέρων παραθεριστών ελλήνων και ξένων κατά τους θερινούς μήνες, ενώ στοίχισαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την αποκατάστασή τους.

Τριπλοδημοπρατημένοι ΧΑΔΑ που ουδέποτε αποταστάθηκαν ενώ στοίχισαν στον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο εκατομμύρια ευρώ.

Απευθείας αναθέσεις χιλιάδων ευρώ με υπογραφή δημάρχου προς εταιρία συνεργάτιδός του ειδικού συμβούλου.

Καμία τήρηση των προϋποθέσεων περάτωσης έργων όπως ασφαλτοστρώσεων μέσα από τις οποίες φύτρωναν … φυτά!

Καμία μελέτη για αντιπλημμυρικά έργα εκατομμυρίων ευρώ.

Καταβολή άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ από το δημοτικό ταμείο, κυρίως με διαταγές πληρωμής, από το 2010 έως σήμερα, σε εργολάβους και προμηθευτές χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες (μελέτες, δημοπρασίες κ.λπ.).

Αναθέσεις μεγάλων έργων με κατάτμηση (προκειμένου να γίνουν απευθείας χωρίς διαγωνισμό).

Έκδοση ψευδών βεβαιώσεων για κάθε χρήση (άδειες καταστημάτων, πολεοδομικές κ.λπ.). Ο ίδιος ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας και άλλοι ένδεκα είτε πρώην συνεργάτες του είναι υπόδικοι σε βαθμό κακουργήματος για ηθική αυτουργία σε πλαστογραφία και έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

Αναρωτιόμαστε αν έχουν βάση τελικώς οι κομπορρημοσύνες του πρώην δημάρχου Σιθωνίας ο οποίος εμπλέκεται στις περισσότερες από όλες αυτές τις υποθέσεις, ότι «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να με καταδικάσει η δικαιοσύνη», ή γνωρίζει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε αν και υποπτευόμαστε. Γιατί σε μια κλειστή κοινωνίας όπως της Χαλκιδικής όλοι γνωρίζονται με τα ονοματεπώνυμά τους. Και τα έργα τους επίσης…

Αλλά, όπως έλεγε ο ηρωϊκός δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε «η Μαφία είναι ένα ανθρώπινο φαινόμενο και τοιουτοτρόπως, όπως όλα τα ανθρώπινα φαινόμενα, έχει μια αρχή και μια εξέλιξη. Και επίσης θα έχει ένα τέλος…».

«Κ»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA