, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκαν κατά 40% οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης

Μεγάλη ζήτηση κατέγραψε η αγορά καυσόξυλων και πετρελαίου θέρμανσης στη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΣΑΤΣΟΥ

Αυξήθηκε η ζήτηση σε καυσόξυλα και πετρέλαιο θέρμανσης το τελευταίο διάστημα, με τους Θεσσαλονικείς να γεμίζουν τις αποθήκες τους με καυσόξυλα και τις δεξαμενές των κατοικιών τους με πετρέλαιο. Ο φόβος μίας επερχόμενης κακοκαιρίας, η σταθεροποίηση των τιμών στην αγορά των καυσόξυλων, η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης και ο φόβος της ανόδου στην τιμή του πετρελαίου, οδήγησε στην αύξηση των παραγγελιών.

«Μετά τις γιορτές βάλαμε πετρέλαιο θέρμανσης, πεντακόσια λίτρα, όταν η τιμή ήταν 1,25 ευρώ το λίτρο, φοβηθήκαμε μήπως αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου. Επίσης, βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, δεν πιστεύω ότι θα συνεχίσουν οι υψηλές θερμοκρασίες και έτσι προετοιμαστήκαμε όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας για την θέρμανση του σπιτιού μας», αναφέρει στην εφημερίδα Karfitsa, o Απόστολος Παπαδόπουλος, ο οποίος έσπευσε να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.

Η υποχώρηση των τιμών και η καταβολή του επιδόματος οδήγησε σε τόνωση της ζήτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης. «Η εικόνα που διαμορφώθηκε στην αγορά μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 ήταν καλή. Υπήρξε μεγάλη κίνηση στην αγορά πετρελαίου θέρμανσης, διότι οι καταναλωτές περίμεναν να πάρουν το επίδομα. Επίσης μία μεγάλη μερίδα πολιτών προχώρησε την περίοδο των Χριστουγέννων σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να προλάβει τις χαμηλότερες τιμές πριν αυτές αυξηθούν», εξηγεί στην «Κ» ο Θέμης Κιουρτζής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων και της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, οι παραγγελίες σε πετρέλαιο θέρμανσης τον Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο ήταν αυξημένες κατά 30% με 40% σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Σταθερές οι τιμές στα καυσόξυλα

Τα παραδοσιακά ξύλα φέτος είχαν την τιμητική τους μετά τις αυξήσεις που καταγράφηκαν από το καλοκαίρι σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Ωστόσο, κατά το προηγούμενο διάστημα οι τιμές των καυσόξυλων είχαν αυξηθεί κατακόρυφα, με παράγοντες της αγοράς να τονίζουν ότι πλέον η τιμή έχει σταθεροποιηθεί, ενώ από τον Μάρτιο αναμένεται να καταγραφεί μείωση.

«Σε σταθερές τιμές κινείται η αγορά καυσόξυλων μετά την αύξηση που καταγράφηκε τους προηγούμενους μήνες. Αυτή την περίοδο ο τόνος στοιχίζει 200 με 230 ευρώ ανάλογα το ξύλο, με την τάση της αγοράς να δείχνει πως από τον Μάρτιο θα υπάρξει αισθητή μείωση στις τιμές», αναφέρει ο Τάσος Τσιουλάκης, παραγωγός ξυλείας και προσθέτει ότι, «μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων ξεκίνησαν εκ νέου οι καταναλωτές να αγοράσουν καυσόξυλα για να είναι έτοιμοι σε μία επερχόμενη κακοκαιρία. Ο καλός καιρός λειτούργησε ως ανασταλτικός παράγοντας για την αγορά καυσόξυλων τους προηγούμενους μήνες, Οκτώβριο και Νοέμβριο».

Σημαντική μερίδα καταναλωτών συνεχίζει να στρέφεται αποκλειστικά στα καυσόξυλα για να ζεσταθεί κάνοντας έρευνα αγοράς για τα βρει σε όσο το δυνατόν καλύτερες και χαμηλότερες τιμές, αναφέρουν στην «Κ», έμποροι ξυλείας. «Μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπήρχε μεγάλη ζήτηση σε καυσόξυλα τόσο από εμπόρους, όσο και από τους καταναλωτές», τονίζει από την πλευρά του ο Πέτρος Νικολούδης, ιδιοκτήτης εταιρείας εμπορίας καυσόξυλων στη Θεσσαλονίκη και συμπληρώνει ότι, «προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο προσιτές οι τιμές, ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να αγοράσουν τα καυσόξυλα που θα χρειαστούν για την επαρκή θέρμανση της κατοικίας τους».

Αναφορικά με το πρόβλημα επάρκειας των καυσόξυλων που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα στη χώρα μας πλέον έχει λυθεί. «Η ελληνική αγορά δεν έχει πρόβλημα, ακόμη κι αν το επόμενο χρονικό διάστημα έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες και κακοκαιρία, οι αποθήκες μας είναι γεμάτες από ξύλα», διαβεβαιώνει ο κ. Τσιουλάκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA