Άγχος και ταξίδια δε συνάδουν! Τι προκαλεί όμως άγχος κατά τον σχεδιασμό;
Ένα πολυαναμενόμενο ταξίδι, όπως το Ραφήνα Μύκονος, μια φιλική συγκέντρωση για δείπνο ή οτιδήποτε άλλο, ο προγραμματισμός ευχάριστων δραστηριοτήτων ενέχει μια δόση ενθουσιασμού.
Μπορεί να οργανώσετε τι θα κάνετε και πότε, πώς θα είναι η μέρα σας, ποιος θα είναι εκεί και πόσο υπέροχα θα είναι να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη στιγμή. Ωστόσο έρχεται η μεγάλη μέρα, η ολοκλήρωση των σχεδίων τους είναι το τελευταίο πράγμα, που θα θέλατε να κάνετε. Όμως γιατί είναι πιο διασκεδαστικό να σχεδιάζει κανείς από το να θέτει σε εφαρμογή;
Οι έρευνες υποδεικνύουν, ότι η προσμονή μιας εμπειρίας μπορεί να έχει μεγαλύτερα ψυχικά οφέλη από το ίδιο το βίωμα. Μια συμπληρωματική στο προαναφερθέν έρευνα έδειξε, ότι οι άνθρωποι βίωναν υψηλότερ επίπεδα ευτυχίας προσδοκώντας μια εμπειρία συγκριτικά με όταν περίμεναν να λάβουν υλικά αγαθά. Το ίδιο ισχύει και για την οργάνωση των διακοπών συγκριτικά με την υλοποίηση του ταξιδιού.
Ακολούθως αναφέρονται συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους ο άνθρωπος προτιμά να οργανώνει από το να πράττει. Επιπρόσθετα με γνώμονα τα ευρήματα των νευροεπιστημόνων θα δούμε, πώς μπορούμε να κάνουμε σχέδια, που θα απολαμβάνουμε και κατά την υλοποίησή τους.
Ραφήνα Πάρος: Θυμάστε πώς ήταν το ταξίδι την τελευταία φορά;
Στο ταξίδι ραφήνα πάρος, θυμάστε όλες τις όμορφες στιγμές, και πιθανότατα η μνήμη σας παρέκαμψε κάποια λεπτομέρεια, που πιθανόν σας χάλασε τη διάθεση. Αντίστοιχα θυμηθείτε την περίπτωση, που φιλοξενήσατε κόσμο για γεύμα στο σπίτι σας. Θυμάστε την όμορφη, ζεστή ατμόσφαιρα με τους φίλους, αλλά δε θυμάστε πόσο αγχωθήκατε για να το φέρετε σε πέρας.
Ο λόγος της επιστήμης: Η ικανότητα του εγκεφάλου μας να θυμάται με ακρίβεια γεγονότα του παρελθόντος είναι περιορισμένη. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο Frank Ghinassi, Πρόεδρος και CEO του Rutgers Behavioral Health Care. Τείνουμε να ανακαλούμε αναμνήσεις μέσα από έναν συναισθηματικό φακό ή με τρόπο λιγότερο ανησυχητικό. Σαν αποτέλεσμα εστιάζουμε στις θετικές εμπειρίες και παρακάμπτουμε τις αρνητικές- μέχρι να ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση βιώνοντας την ίδια εμπειρία.
Το άγχος της απόδοσης
Μπορεί να ελλοχεύει η απειλή της αποτυχίας, γνωστή ως άγχος απόδοσης, υποστηρίζει ο νευροεπιστήμονας Jason Moser, καθηγητής γνωστικής και γνωσιακής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Michigan. Αυτό συμβαίνει είτε έχεις καλεσμένους είτε σχεδιάζεις να πας διακοπές. Είναι λογικό να ανησυχεί κανείς, ότι κάτι δε θα πάει καλά.
Αυτό το άγχος μπορεί να σας αγχώσει σχετικά με τη δυνατότητά σας για διεκπεραίωση των σχεδίων σας. «Όσο πιο κοντά φτάνετε σε μια κατάσταση, όπου κάτι μπορεί να πάει λάθος, τόσο πιο ανήσυχοι αισθάνεστε», εξηγεί ο Jason Moser.
Ραφήνα Τήνος: Η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες;
Αν κάνετε τον Δεκαπενταύγουστο το ταξίδι ραφήνα τήνος κι έχετε την προσδοκία να είστε ολομόναχοι στην κουπαστή ρεμβάζοντας το Αιγαίο, τότε οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές. Είναι εύκολο γενικότερα να φανταζόμαστε, ότι τα σχέδιά μας θα ευοδωθούν. «Αντλούμε μεγάλη ικανοποίηση από το πόσο τέλεια θα πάνε όλα και πόσο όμορφα θα περάσουν όλοι». Αυτό υποστηρίζει ο ψυχολόγος Craig A. Smith, ερευνητής στο Vanderbilt Kennedy Center για την έρευνα των κινήτρων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, του οποίου η δουλειά εστιάζει στη γνωστική και τη νευροεπιστήμη. Ταυτόχρονα επισημαίνει, ότι η πραγματικότητα πολλές φορές δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας.
Ακόμη και στην περίπτωση που τα πράγματα εξελίσσονται χωρίς να πηγαίνει κάτι στραβά, η πραγματικότητα πολλές φορές μπορεί να μην είναι τόσο εκπληκτική, όσο φανταζόσασταν όταν τη σχεδιάζατε. Κάποιες εμπειρίες είναι πιο περίπλοκες και υπάρχει το ενδεχόμενο να ανακύψουν δυσκολίες. Η πιθανότητα κάποια πράγματα να μην εξελιχθούν, όπως θα ανέμενε κανείς, είναι πηγή άγχους για αρκετούς ανθρώπους.
Άλλωστε μην ξεχνάμε τη γνωστή ρήση: Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά. Και τόσο μοιρολατρικά να μην το δούμε, είναι μέρος της πραγματικότητας, ότι αρκετά πράγματα είναι έξω από τη σφαίρα επιρροής μας. Μόλις το γεγονός ξεκινήσει, κάθε ψευδαίσθηση ελέγχου πάνω στα πράγματα εξαφανίζεται. Η δε δυνατότητα να ελέγξετε στ’ αλήθεια τα πράγματα περιορίζεται δραστικά.
Μήπως εξετάσατε επιφανειακά τις λεπτομέρειες του ταξιδιού;
Ετοιμάζεστε για το ταξίδι ραφήνα άνδρος και ανυπομονείτε να δείτε τα καταπράσινα τοπία του νησιού, να περπατήσετε στα όμορφα μονοπάτια και να κολυμπήσετε στις υπέροχες παραλίες. Προτού φτάσετε εκεί όμως θα πρέπει να μεριμνήσετε, ώστε να είστε πανέτοιμοι και να φτάσετε έγκαιρα στο λιμάνι.
Επιπρόσθετα θα πρέπει να βρείτε ποιος θα ποτίζει τα φυτά όσο θα λείπετε ή ποιος θα κρατήσει το κατοικίδιό σας. Στη δε δουλειά θα πρέπει να έχετε ρυθμίσει τις υποχρεώσεις σας, ώστε να μην είναι βουνό, όταν θα επιστρέψετε. Εν ολίγοις το ταξίδι δεν είναι μόνο οι διακοπές ή η στιγμή, που θα οδεύετε προς τον προορισμό σας. Είναι ολόκληρη η προετοιμασία που πρέπει να γίνει.
Αισθάνεστε υπεύθυνος για την καλοπέραση όλων
Είναι λογικό κι επόμενο να αισθάνεστε υπεύθυνοι για να περάσουν όλοι καλά, ειδικά όταν εσείς οργανώσατε όλο το εγχείρημα. Απλώς σε κάποιους ανθρώπους αυτό έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο απ’ ότι σε άλλους. Σε όρους προσωπικότητας, οι τελειομανείς άνθρωποι μπορεί να αναστατωθούν ακόμη κι αν μια ασήμαντη λεπτομέρεια επηρεάσει στο ελάχιστο το σχεδιαζόμενο γεγονός. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θέτουν απίστευτα υψηλά -ίσως και άπιαστα standards- και στους εαυτούς τους και στους άλλους. Με αυτόν τον τρόπο όμως είναι βέβαιο, ότι θα είναι δυσαρεστημένοι από την έκβαση των πραγμάτων, ακόμη κι αν πρόκειται για ένα συμβάν ήσσονος σημασίας.
Πως θα απολαύσετε το ταξίδι Naxos Paros
Έστω ότι σχεδιάσατε το ταξίδι naxos paros ή απλώς ένα γεύμα στο σπίτι, ας δούμε πώς θα διασφαλίσετε, ότι θα απολαύσετε το επικείμενο βίωμα. Οι νευροεπιστήμονες λοιπόν συνιστούν, ότι όταν σχεδιάζετε ένα γεγονός με σκοπό να περάσετε όμορφα, θα πρέπει να καταλάβετε πώς θα υλοποιήσετε τον στόχο σας. Ο Jason Moser προτείνει να θυμηθείτε ακριβώς πώς πήγαν τα πράγματα την τελευταία φορά, που σχεδιάσατε κάτι. Προσπαθείστε να δείτε τα πράγματα από θετική σκοπιά αλλά και από ρεαλιστικό πρίσμα.
Από την άλλη πλευρά ο Craig A. Smith προτείνει να φαντάζεστε πόσο εξαιρετικά θα εξελιχθούν τα σχέδιά σας. «Προσπαθήστε παράλληλα να αφιερώσετε σημαντικό χρόνο προσδοκώντας ό,τι θα μπορούσε να εξελιχθεί λάθος». Αν και μοιάζει παράδοξη η προτροπή του, έχει έναν σκοπό. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να μειώσετε την πιθανότητα εκδήλωσης κάποιου λάθους.
Τέλος το σημείο στο οποίο όλοι συγκλίνουν είναι η αποδοχή. Η αποδοχή, ότι κάποια πράγματα μπορούν να πάνε στραβά και αυτό θα συμβεί. Είναι μέρος της πραγματικότητας και είναι απόλυτα φυσιολογικό.