, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αγρότες: 15μελης η επιτροπή που θα πάει στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ + Video)

Τέσσερις ώρες διήρκησε η σύσκεψη των αγροτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Σινδο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συσταθεί η επιτροπή που θα κατέβει στην Αθήνα για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Οι αγρότες αποφάσισαν να στείλουν 15μελή επιτροπή στη συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης, αποτελούμενη από εκπροσώπους των μεγαλύτερων μπλόκων της χώρας. Συγκεκριμένα, η επιτροπή θα έχει τη μορφή 6-6-2-1. Αναλυτικά στο τραπέζι του Μαξίμου θα καθίσουν 6 αγρότες από Μακεδονία και Έβρο, 6 από Θεσσαλία, 2 από Στερεά Ελλάδα και 1 από Πελλοπόνησο.

Μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρόεδρος του πανσεραϊκού αγροτικού συλλόγου, Διαμαντής Διαμαντόπουλος ανέφερε «Η σύσκεψη σήμερα είχε έναν διαδικαστικό χαρακτήρα για να αναλύσουμε τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει και πώς θα τα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό. Από εκεί και πέρα, αποφασίστηκε η επιτροπή που θα πάει στην σύσκεψη της Τρίτης. Η αντιπροσώπευση θα είναι 15 άτομα, θα είναι έξι από Έβρο και Μακεδονία, έξι από Θεσσαλία και Βόλο, δύο Στερεά Ελλάδα κι ένας από την Πελοπόννησο».

Για τον συντονισμό των κινήσεων στην διαπραγματευτική τακτική αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του πανσεραϊκού αγροτικού συλλόγου Γιάννης Παναγής επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά έχουν ενωτικό ξεκίνημα. Δεν υπάρχουν διχασμένοι αγρότες διότι δεν υπάρχουν διχασμένες κοινωνίες. Και κάποιοι που ήθελαν να βάλουν νοητές γραμμές ακόμη με το περιβόητο κοινωνικό αυτοματισμό πλέον δεν υπάρχει. Θέλω να πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός απέναντι του έχει τους καλύτερους συμβούλους και τους καλύτερους οικονομολόγους γιατί δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για το δικό μας μετερίζι αλλά για δέκα εκατομμύρια καταναλωτές».

Οι αγρότες δεσμεύτηκαν ότι μέχρι να γίνει η συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν πρόκειται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αλλά θα παραμείνουν στα σημεία των μπλόκων, πραγματοποιώντας συμβολικούς αποκλεισμούς.

Τα αιτήματα των αγροτών

Χθες το απόγευμα, οι αγρότες έστειλαν υπόμνημα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο οποίο αναφέρουν τα αιτήματά τους. Οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, να μπει πλαφόν 7 λεπτών ανά κιλοβατώρα στο ηλεκτρικό ρεύμα, κρατική επιδότηση σε μέσα, εφόδια και ζωοτροφές, να μην εφαρμοστεί η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και να υπάρξει επαναδιαπραγματευσή της, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής.

Ακόμη ζητούν, αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας, να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «Ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής, να υπάρξουν τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους, να γίνουν έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας, ενώ υπήρξε και παράρτημα σχετικά με τις καταστροφές στην Θεσσαλία.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.