, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ανάσα από τη μείωση των τιμών στα καύσιμα

Μεγάλη ανάσα για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις δίνει η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η οποία μάλιστα έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του περσινού Οκτωβρίου!

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Αποκλιμάκωση

H πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου πέρασε γρήγορα στα διυλιστήρια αλλά και στην κατανάλωση στα μεγάλα αστικά κέντρα, καθώς οι τιμές σε ολόκληρη την επικράτεια παρουσιάζουν σημαντική αποκλιμάκωση, σε σχέση με δυο τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Σύμφωνα με έρευνα της «Political» στα στοιχεία που δίνουν τα πρατήρια στο fuelgr.gr., προκύπτει ότι μεμονωμένα η φθηνότερη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης με βάση και την επιδότηση που έχει δοθεί από τα διυλιστήρια συναντάται σε πρατήριο στο Πέραμα Αττικής με τιμή κάτω από το 1,00 ευρώ! Την ίδια στιγμή, η μέση τιμή στα πρατήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης του Λεκανοπεδίου έχει υποχωρήσει στο 1,14 ευρώ ανά λίτρο. Στην υπόλοιπη χώρα, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει υποχωρήσει στο 1,25 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,40-1,45 ευρώ ανά λίτρο πριν από σχεδόν έναν μήνα.

Η αμόλυβδη

Η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων έχει υποχωρήσει ακόμη και στο 1,74 ευρώ το λίτρο σε πρατήριο της περιοχής της Νίκαιας Αττικής, ενώ η μέση τιμή κινείται κοντά στο 1,90 ευρώ. Ραγδαία είναι επίσης η αποκλιμάκωση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, το οποίο στην Αθήνα έχει βρεθεί ακόμη και στο 1,67 ευρώ το λίτρο, αν και η μέση τιμή κινείται κοντά στο 1,85 ευρώ το λίτρο. Σημειώνεται ότι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα το πετρέλαιο κίνησης ήταν ακριβότερο από τη βενζίνη. Η τιμή του αερίου κίνησης (LPG) συναντάται στα 0,84 ευρώ ανά λίτρο, ενώ η μέση τιμή κινείται κοντά στα 0,95 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις κινείται στο 1,00 ευρώ.

Οι μεγάλες διαφορές

Οι μεγάλες διαφορές στις τιμές που μπορεί να παρουσιάζονται με βάση τα χθεσινά στοιχεία του fuelgr.gr οφείλονται αφενός στο αυξημένο κόστος των μεταφορών και αφετέρου στο γεγονός ότι πάρα πολλά πρατήρια, ιδίως στην επαρχία, δεν έχουν προμηθευτεί νέες ποσότητες με τις μειωμένες τιμές. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, τότε τα πρατήρια που πουλούν μεγάλες ποσότητες είναι και τα πρώτα τα οποία αγοράζουν ακριβότερα και συνεπώς αυξάνουν πρώτα από όλα τις λιανικές τιμές πώλησης. Οι πρατηριούχοι εκτιμούν ότι η μείωση των τιμών θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, ενώ την ίδια στιγμή επικρατεί προβληματισμός στις αγορές σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λάβει την Κυριακή ο ΟΠΕΚ, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για νέα μείωση της παραγωγής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.