, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Αντιδρούν τα κόμματα για την απόφαση ΕΣΡ να περιοριστούν οι εμφανίσεις υποψηφίων

Τις αντιδράσεις των κομμάτων προκάλεσαν οι διευκρινίσεις που έδωσε το ΕΣΡ σχετικά με τους περιορισμούς εμφανίσεων των υποψηφίων βουλευτών στα ΜΜΕ στην προσεχή προεκλογική περίοδο.

Βουλευτές από όλα τα κόμματα πίστευαν ότι καθώς στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης αλλά θα γίνουν με λίστα δεν θα υπήρχαν περιορισμοί όσον αφορά στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις.

Μάλιστα αρκετοί υποψήφιοι πλέον βουλευτές – καθώς διαλύθηκε η Βουλή – ακυρώνουν τις εμφανίσεις που είχαν κλείσει για το επόμενο διάστημα στα κανάλια για να μην τις κάψουν μια ώρα αρχύτερα.

Ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να βγαίνουν συγκεκριμένα στελέχη του δημιουργείται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μεταξύ άλλων η γνωμοδότηση του ΕΣΡ αναφέρει ότι με δεδομένο ότι, σχετικά με τις εμφανίσεις υποψηφίων στα ΜΜΕ, καμιά ειδική διάταξη (τυπικού) νόμου δεν θεσπίζει εξαίρεση για τις εκλογές που διενεργούνται «με λίστα», φρονούν ότι οι ρυθμίσεις που ίσχυαν και στις προηγούμενες εκλογές ισχύουν απολύτως και για τις εκλογές αυτές.

«Υπό διαφορετική διατύπωση: αφού ο νόμος δεν κάνει διάκριση μεταξύ εκλογών που διεξάγονται «με σταυρό προτιμήσεως» αφενός, και εκλογών που διεξάγονται «με λίστα» αφετέρου, δεν είναι επιτρεπτό, ούτε στους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του δικαίου να προβούν σε οποιαδήποτε διάκριση σχετικά με το εξεταζόμενο ζήτημα».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσω της Διακομματικής Επιτροπής τα κόμματα θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν την απόφαση αυτή έτσι ώστε να έχουν την εκπροσώπηση που επιθυμούν στα ΜΜΕ έως τις κάλπες της 25ης Ιουνίου. Αντιδράσεις εκφράζουν και γαλάζιοι βουλευτές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ενδεχομένως να εκδοθεί μια κοινή υπουργική απόφαση προκειμένου να ισχύει το πλαίσιο του 2012-2015 όπου οι εκλογές έγιναν με λίστα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.