, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Απαντήσεις με… επιφυλακή και μεγάλες ασκήσεις

«Φρένο» στις πολεμικές ιαχές και τις απειλές που εκτοξεύει το καθεστώς της Άγκυρας εναντίον της Ελλάδας βάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις που ενισχύουν την παρουσία τους σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα αποτροπής με απανωτές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις.

Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Το Πολεμικό Ναυτικό πλέει «μεθ’ ορμής ακαθέκτου» βγάζοντας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σχεδόν το σύνολο των Μονάδων Επιφανείας και Υποβρυχίων που διαθέτει ο Στόλος. Ακόμη και με παράλληλη παρουσία σε ασκήσεις, στελέχη και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού δίνουν βροντερό «παρών» όπου απαιτηθεί. Είτε στη «Λόγχη», που αποτελεί την πρώτη βασική επιχειρησιακή εκπαίδευση για τη νέα «σεζόν», είτε στην άσκηση που διοργανώνει ταυτόχρονα η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών με αντικείμενο την αναγνώριση ακτών σε όλο το Αρχιπέλαγος, αλλά και στη μεγάλη ελληνογαλλική άσκηση «ARGO 22», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην καρδιά του Αιγαίου. Και την ίδια ώρα, φρεγάτες του Στόλου συμμετέχουν στις διεθνείς επιχειρήσεις «Unifil» και «Irini» σε Λίβανο και Λιβύη αντίστοιχα.

Τείχος αποτροπής

Η «Λόγχη» ολοκληρώνεται σήμερα έπειτα από δύο μέρες έντονης δραστηριότητας με πραγματικά πυρά, ασκήσεις αεράμυνας, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις και σενάρια πολέμου επιφανείας, στα οποία συμμετείχαν φρεγάτες, πυραυλάκατοι, κανονιοφόροι και υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού. Πυκνό είναι το πρόγραμμα και για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς ακολουθούν: «Αστραπή», βολές υποβρυχίων, ασκήσεις της ΔΥΚ αλλά και η διακλαδική «Ευνομία 22».

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες πολυεθνικές ασκήσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης του «Ορούτς Ρέις». Η «Ευνομία» θα ξεκινήσει φέτος στις 3 Οκτωβρίου, αμέσως μετά τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου, στις οποίες θα παραστεί σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Σκοπός της άσκησης είναι η τήρηση της νομιμότητας και η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στη θαλάσσια περιοχή από την Κάρπαθο και το Καστελόριζο μέχρι το FIR της Λευκωσίας. Μια άσκηση-μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς περιλαμβάνει σενάρια προστασίας αλλά και ανακατάληψης πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων, μη συναινετικές νηοψίες, εναέρια μάχη, προσβολή ναυτικών στόχων και πολέμου επιφανείας.

Χωρίς ανάσα

Ανάσα δεν παίρνουν ούτε στους υπόλοιπους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και ο Στρατός Ξηράς συμμετέχουν στις ασκήσεις που πραγματοποιούνται σε όλο το FIR Αθηνών. Οι κινητήρες των μαχητικών δεν προλαβαίνουν να κρυώσουν, καθώς, εκτός από την «ARGO 22», τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας μεταφέρουν τη γαλανόλευκη ακόμη και στη Γαλλία, συγκεκριμένα στο Μον ντε Μαρσάν για την άσκηση «VOLFA», ενώ είχαν προηγηθεί συνεκπαιδεύσεις με ισπανικά Harrier από το αεροπλανοφόρο «Juan Carlos I» και έπεται συνέχεια με τα F/A-18 του αμερικανικού «USS George Bush».

Στις ασκήσεις δυναμικό «παρών» δίνουν και στελέχη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου με τμήματα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (JTAC), πεζοναύτες, ελεύθερους σκοπευτές, αλεξιπτωτιστές και καταδρομείς που επιδεικνύουν το άριστο επίπεδο εκπαίδευσης και ετοιμότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Επίδομα Στόλου

Με γρήγορο ρυθμό προχωρά και η γραφειοκρατική διαδικασία για την οικονομική ενίσχυση στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετούν στα πλοία του Στόλου, το οποίο ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του ΓΕΝ, η υπογραφή του σχεδίου αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, καθώς βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, ενώ μένει να διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο αν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή αν θα καλύπτει την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου, κατά την οποία το σύνολο σχεδόν των πολεμικών πλοίων βρίσκεται εν πλω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.