12:15, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Από Δευτέρα το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους- Έρχεται το 100αρι

Από τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, όσοι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί, θα επιβάλλεται κάθε μήνα να πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ.

Πρόστιμο δεν προβλέπεται πάντως, για:

– Όσους έχουν νοσήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση

– Όσους έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου

Για τον Ιανουάριο προβλέπεται «έκπτωση» 50 ευρώ στο πρόστιμο, μιας και το μέτρο τίθεται σε ισχύ από τα μισά του μήνα.

«Ουδέποτε ετέθη θέμα αναστολής της κυρωτικής διαδικασίας για την υποχρεωτικότητα και ουδέποτε ετέθη θέμα παράτασης. Η κυβέρνηση εκφράζεται με τρόπο σαφή, εκφράζεται δια του υφυπουργού Τύπου και κυβερνητικού εκπροσώπου και ήταν πάρα πολύ σαφής.  Μπορεί βεβαίως ο κάθε Υπουργός να έχει μια άποψη για το ζήτημαη κυβερνητική γραμμή όμως είναι μία και ενιαία και θέλω να είμαι κατηγορηματικός, ότι από 17 Ιανουαρίου θα εκκινήσουν οι βεβαιώσεις των κυρώσεων οι οποίες έχουν προβλεφθεί από τον νόμο, για εκείνους που είναι υπόχρεοι στον εμβολιασμό» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Όλα τα διαδικαστικά ζητήματα επιλύονται, σημείωσε καθώς, μπορεί να υπάρξουν κάποιες μικρές αστοχίες επειδή τα μητρώα δεν είναι πάντοτε ενημερωμένα, οπότε μπορεί να υπάρξουν κάποιες βεβαιώσεις για πρόσωπα που δεν θα έπρεπε ή να υπάρξουν διπλές βεβαιώσεις, αυτά θα είναι πολύ μεμονωμένα φαινόμενα. Υπάρχει, επεσήμανε, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για την διευκόλυνση των πολιτών, έτσι ώστε εκεί να καταθέτουν τις ενστάσεις τους και αμέσως να ανακαλείται το πρόστιμο αν πράγματι δεν υπάρχει ανταπόκριση στον νόμο. «Ήδη λειτουργεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων των πολιτών που για λόγους υγείας δεν μπορούν να εμβολιαστούνΗ προθεσμία είναι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου. Υπάρχει ήδη η πλατφόρμα η οποία λειτουργεί για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάνει την τρίτη δόση στο εξωτερικό και δεν έχουν ενημερώσει ακόμα την πολιτεία. Είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξει εφαρμογή του νόμου, οι όποιες τεχνικές ατέλειες θα διορθωθούν στην πορεία».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε υγειονομικούς και ηλικιακές ομάδες

Ερωτηθείς ο υπουργός επικρατείας για επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες επαγγελματικές ή σε άλλες ηλιακές ομάδες και για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Γεραπετρίτης, σημείωσε πως «είναι κάτι που παραμένει ανοιχτό γιατί το φαινόμενο είναι δυναμικό. «Οι αποφάσεις θα υπάρξουν σύντομα για τα ζητήματα αυτά. Εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατό μέσο, ξεκινώντας από την πειθώ και προχωρώντας σε κάθε δυνατότητα διευκόλυνσης με κίνητρα για τους εμβολιασμένους ή ακόμα και αντικίνητρα για αυτούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι. Τελευταίο καταφύγιο παραμένει η υποχρεωτικότητα είτε σε ηλικιακή κατηγορία είτε σε επαγγελματική. Στην παρούσα φάση, μόνο η ηλικιακή θα μπορούσε να είναι δεδομένων των συνθηκών. Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα που εμφανίζονται».

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα

Σε ερώτηση σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα και το ενδεχόμενο χαλάρωσης ή παράτασής τους, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως μέχρι τις 6 το πρωί της επόμενης Δευτέρας είναι αρκετές ημέρες. «Θα μελετηθούν τα δεδομένα. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί με κανέναν τρόπο ένα μήνυμα εφησυχασμού. Θα σταθμιστούν τα ζητήματα αυτά, πάντα με την εισήγηση της επιτροπής και θα έχουμε τα δεδομένα προς το τέλος της εβδομάδας».