, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Από τους «παπατζήδες» στους «κρυπτοκυνηγούς»

Frankfurt, Hesse, Germany - April 16, 2018: Coins of the four crypto currencies with the highest market capitalization

Είτε ήσουν λάτρης της version του Τάκη Μπίνη, είτε γούσταρες το γρέζι του Σπύρου Ζαγοραίου, οι «παπατζήδες» του ’50 ήταν must στην ηθογραφία της εποχής. Αργότερα, ο τζόγος, πήρε την αστική μορφή του στην προσδοκία του γρήγορου κέρδους φτάνοντας στην περίοδο του millennium όπου μια ολόκληρη χώρα παράτησε τη δουλειά για να παρακολουθεί στις ογκώδεις, τότε, οθόνες των p/c που εισέρχονταν στη ζωή μας για να μείνουν, τα limit up και down… Σήμερα, οι διαδικτυακές εφαρμογές συναλλαγών προσελκύουν αρχάριους επενδυτές που είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν τα πάντα σε ασταθείς μετοχές. Ξέρουν πραγματικά τι κάνουν;

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΩΓΙΑ

Η Βίκυ (τυχαίο το όνομα, πραγματική η κοπέλα), ψιθυριστά σχεδόν μου εξομολογούταν για να μην την ακούσει ο άνδρας της ότι έχασε 14.000 ευρώ ως αποτέλεσμα της απόφασής της να «επενδύσει» επιπλέον του κέρδους 8.000 ευρώ που κέρδισε πέρσι από το bitcoin, αλλά στη συνέχεια έχασε. 

Άρχισε να διαβάζει για κρυπτονομίσματα στο διαδίκτυο και όσο περισσότερο διάβαζε, τόσο περισσότερες διαφημίσεις για πλατφόρμες συναλλαγών προβάλλονταν στις ροές της στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λόγω του Covid, δεν είχε ξοδέψει πολλά χρήματα κατά τη διάρκεια του έτους. Έτσι αγόρασε διαδικτυακά το κρυπτονόμισμα bitcoin αξίας 10.000 ευρώ, το οποίο μετατράπηκε σε 18.700 μέσα σε λίγες εβδομάδες. Αλλά η ζωή της έγινε μαρτύριο. Κοιμόταν με το κινητό κάτω από το μαξιλάρι της και ξυπνούσε τη νύχτα για να ελέγξει την απόδοση του bitcoin της. Σε αντίθεση με τις εισηγμένες μετοχές, το bitcoin μπορεί να διαπραγματεύεται 24 ώρες την ημέρα. Αρχισε να φαντασιώνεται ένα μέλλον στο οποίο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να μιλήσει για υποθήκες, δάνεια και χρέη, παρά μόνο την εικόνα όπου θα επένδυε τον δρόμο της προς τον ακραίο πλούτο. Επένδυε σε άλλα κρυπτονομίσματα και μετοχές: το Ripple, ένα κρυπτονόμισμα και μια πλατφόρμα. Περνούσε περισσότερο χρόνο στο Twitter, το οποίο έχει μια τεράστια επενδυτική κοινότητα. 

Κάποια στιγμή μπαίνω στην ίδια κοινότητα και ρωτώ στους μετέχοντες: Τι κάνει αυτό το νόμισμα; Απάντηση: «Δεν ξέρουμε. Αλλά ό,τι κάνει, το κάνει πολύ καλά!»

Πολύ γρήγορα, όλα άρχισαν να καταρρέουν. Πρώτα έπεσε το Ripple, μετά τον Φεβρουάριο όσοι μπήκαν στη μανία του GameStop (μαζί κι η φίλη μου) έχασε ακόμα περισσότερα χρήματα. Πέρασε περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο αναζητώντας συστάσεις μετοχών ως τρόπο να πάρει πίσω μερικά από τα χρήματα που είχε χάσει ή να αγοράσει ό,τι άλλοι άνθρωποι επένδυαν στις δημοφιλείς εφαρμογές συναλλαγών. Μάταια… Το «πουλί», εν προκειμένω το κεφάλαιο, είχε πετάξει…

Θύματα της ευπιστίας στο εύκολο και γρήγορο κέρδος, πολλαπλασιάζονται με την ταχύτητα ιού. ‘Ολοι οι αρχάριοι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι κάνουν. Θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν άπταιστα την οικονομική ορολογία, αλλά το να παρακολουθήσεις την ταινία The Big Short δεν σημαίνει αυτόματα ό,τι μετατρέπεσαι σε ντίλερ κι ούτε μπορείς να εξηγήσεις τι είναι το Shorting. Απλώς, αγοράζουν μετοχές ανάλογα με τη διαφημιστική εκστρατεία στο Διαδίκτυο.Το τέλος είναι όμως κοινό. Κι εξίσου άδοξο. 

Στη δεκαετία του 50 οι αβανταδόροι συμβούλευαν τα κορόιδα να κερδίσουν στον «παπά». Ακόμη πιο πειστικοί είναι οι κεκράχτες σήμερα στα Tik Tok, insta. Το μόνο που αλλάζει είναι το ποσό. Εικοσάρικο τότε, ψηφιακό πορτοφόλι μερικών χιλιάδων ευρώ σήμερα. Στην τσέπη του παπατζή τότε, στα έγκατα ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομίσματος σήμερα… Και πάντα, τα κορόιδα, πρόθυμα θα περιμένουν τη σειρά τους…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.