, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Άρχισαν οι εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια

Η βδομάδα ξεκίνησε με τους εμβολιασμούς με τα νέα εμβόλια που περιέχουν τις παραλλαγές Όμικρον 4 & 5. Τις παραλλαγές, δηλαδή, που από το καλοκαίρι μέχρι και σήμερα εντοπίζονται στη χώρα μας. Θυμίζουμε πως το 90% των κρουσμάτων στην Ελλάδα προέρχονται από την Όμικρον 5. Αυτό είναι και το τελευταίο εμβόλιο που έχουμε στη διάθεσή μας. Και είναι θέμα χρόνου να κάνουμε στο εξής μόνο αυτό, αφού ύστερα από ευρωπαϊκή συμφωνία με τις εταιρείες, όταν αδειοδοτούνται νέα εμβόλια, όλες οι μετέπειτα παραδόσεις θα αφορούν την επικαιροποιημένη μορφή του εμβολίου. Από σήμερα 4/10 και μετά, σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», έχουν κλειστεί 33.776 ραντεβού με το εμβόλιο Pfizer BA 4/5.

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μιλώντας στο MEGA ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξήγησε: «Σήμερα έχουμε τα τελευταία επικαιροποιημένα εμβόλια. Δεν περιμένουμε άλλα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή αυτά είναι τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια που υπάρχουν. Αυτό τι σημαίνει; Εκτός του ότι προστατεύουν από τη βαριά νόσηση που προστάτευαν όλα τα άλλα, είναι στοχευμένα ειδικά και για τις υπομεταλλάξεις Όμικρον 4, Όμικρον 5, άρα σημαίνει ότι σε μεγάλο βαθμό προστατεύουν και από την απλή μόλυνση».

Εντός Οκτωβρίου η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας τόνισε σε σχέση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς: «Η απόφαση που έχουμε πάρει είναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και εντός του Οκτωβρίου θα παρθεί απόφαση και για τα τεστ τα οποία θα γίνονται, αν θα συνεχίσουν και σε ποιο βαθμό, καθώς επίσης και για την τύχη των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Δηλαδή, αντί η απόφαση να παρθεί στα τέλη του χρόνου, θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και με βάση αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρθεί απόφαση αν θα επιστρέψουν ή όχι νωρίτερα».

Σε σχέση με τη λίστα χειρουργείων στο Παίδων, ο υπουργός τόνισε πως, εκτός από τις μετακινήσεις δύο γιατρών, περιμένει το αποτέλεσμα της προκήρυξης. Αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον, τότε σε συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα θα ζητήσει γιατρούς ιδιώτες με μια σχέση μερικής απασχόλησης.

Ξεκινά και ο αντιγριπικός εμβολιασμός

Τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ως σύσταση που ισχύει κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Το εμβόλιο της γρίπης θέλει δύο εβδομάδες για να κάνει αντισώματα στον οργανισμό. Συνήθως γίνεται μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε ο πολίτης να είναι καλυμμένος στη φάση της έξαρσης, που συνήθως παρατηρείται Δεκέμβριο με Μάρτιο. Φέτος οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον κόσμο, ίσως γιατί μετά την καλοκαιρινή έξαρση φοβούνται πως μπορεί το φετινό κύμα γρίπης να είναι πιο έντονο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.