, Κυριακή
03 Δεκεμβρίου 2023

«Αξίζεις! Η σημασία της αυταξίας στην ψυχολογία μας»

Στη σύγχρονη κοινωνία, όπου η πίεση και ο ανταγωνισμός είναι σταθερά παρόντες, είναι συχνά δύσκολο να νιώθουμε ότι αξίζουμε.

Συχνά, αμφισβητούμε την αξία μας και αναρωτιόμαστε αν πραγματικά αξίζουμε την αγάπη, την επιτυχία και την ευτυχία. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τη σημασία της αυταξίας στην ψυχολογία και θα αναδείξουμε πώς η πίστη στο γεγονός ότι αξίζουμε μπορεί να επηρεάσει θετικά τη ζωή μας.

Η αυταξία είναι η ικανότητά μας να νιώθουμε ότι είμαστε αξιόλογοι, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες και την αντίδραση των άλλων. Είναι η πεποίθηση ότι αξίζουμε την ευτυχία και την επιτυχία, όπως και οι άλλοι. Αυτή η πεποίθηση είναι βαθιά ριζωμένη στην ψυχολογική μας καλλιέργεια και αυξάνεται όταν λαμβάνουμε θετικές εμπειρίες και αναγνωρίζουμε τις δικές μας δυνατότητες.

Το αίσθημα αυτό επηρεάζει πολλές πτυχές της ζωής μας:

  • Καταρχάς, επηρεάζει την ψυχολογική μας ευεξία. Όταν νιώθουμε ότι αξίζουμε, είμαστε πιο ευτυχισμένοι και λιγότερο επιρρεπείς σε κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, μας δίνει την αίσθηση της ικανότητας να διαχειριζόμαστε το άγχος και τις προκλήσεις της ζωής με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα.
  • Ένας ακόμα τομέας τον οποίο επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά είναι οι σχέσεις μας. Όταν νιώθουμε ότι αξίζουμε τον σεβασμό και την αγάπη των άλλων, τότε είμαστε πιο πιθανό να επιλέγουμε υγιείς σχέσεις και να θέτουμε όρια που προστατεύουν την ευεξία μας. Αντίθετα, όταν έχουμε χαμηλή αυταξία, μπορεί να είμαστε πιο πρόθυμοι να ανεχόμαστε την κακομεταχείριση και να είμαστε σε σχέσεις που δεν μας εξυπηρετούν.
  • Επιπλέον, επηρεάζεται και η επαγγελματική μας ανάπτυξη. Όταν νιώθουμε ότι αξίζουμε την επιτυχία, είμαστε πιο πρόθυμοι να επιδιώξουμε τους στόχους μας και να προωθήσουμε την καριέρα μας. Αυτή η πεποίθηση μας κάνει πιο αποτελεσματικούς επαγγελματίες και πιο δημιουργικούς στον τομέα μας.

Τα άτομα που νιώθουν ότι δεν αξίζουν, κουβαλάνε μεγάλο συναισθηματικό φορτίο το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ψυχική και σωματική υγεία τους. Για να κατανοήσουμε γιατί και πώς αναπτύσσεται αυτό το συναίσθημα, χρειάζεται να εξετάσουμε τις παραμέτρους της ζωής και της ιδιοσύγκρασίας του καθενός, καθώς ο καθένας είναι μοναδικός.

Πολλές φορές, η αίσθηση ότι δεν αξίζουμε ξεκινά από τα παιδικά μας χρόνια. Αρνητικές εμπειρίες, όπως απορρίψεις, κριτική, ή και κακοποίηση, μπορεί να δημιουργήσουν μια υποκριτική αυτοεικόνα και να οδηγήσουν στην πεποίθηση ότι δεν είμαστε αξιόλογοι. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται και με την εσωτερική μας κριτική φωνή που μας λέει ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον εσωτερικό κριτικό και να αναπτύξουμε πιο υγιείς σκέψεις.

Ταυτόχρονα, επικρατεί και ο κοινωνικός συγκριτισμός: Στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και της σταθερής σύγκρισης με άλλους, είναι εύκολο να νιώσουμε ότι δεν ανταποκρινόμαστε στα “ιδανικά” πρότυπα που βλέπουμε. Αυτός ο συγκριτικός τρόπος σκέψης μπορεί να αφαιρέσει από την αυτοαξία μας.

Επίσης, όταν αντιμετωπίζουμε σειρές αποτυχιών ή απορρίψεων, μπορεί να αμφισβητηθεί η αξία μας. Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι οι αποτυχίες είναι μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας και δεν ορίζουν την αξία μας.

Συνοψίζοντας, η αίσθηση ότι δεν αξίζουμε μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί με αυτοσυνειδητοποίηση, αυτοαποδοχή και αυτοφροντίδα. Η αυξημένη αυτοαξία μπορεί να οδηγήσει σε πιο ικανοποιητικές σχέσεις, πιο επιτυχημένη επαγγελματική ζωή και γενικά σε μια πιο ισορροπημένη και ευτυχισμένη ζωή.

Πώς μπορούμε όμως να αυξήσουμε την αυταξία μας; Είναι ένα μακροχρόνιο ταξίδι που απαιτεί αφοσίωση στην αυτογνωσία και την αυτοαποδοχή. Αρχικά, πρέπει να αναγνωρίσουμε τις αρνητικές σκέψεις και τις πεποιθήσεις που μας εμποδίζουν να νιώθουμε ότι αξίζουμε. Στη συνέχεια, μπορούμε να εργαστούμε με έναν ψυχολόγο ή θεραπευτή για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις αρνητικές πεποιθήσεις και να αναπτύξουμε πιο υγιείς σκέψεις και πεποιθήσεις.

Στο τέλος της ημέρας άλλωστε, αξίζουμε να ζούμε μια ζωή γεμάτη ευτυχία, επιτυχία και ικανοποίηση.

Η αυταξία είναι το κλειδί για να απελευθερώσουμε τον πραγματικό εαυτό μας και να επιτύχουμε ό,τι όνειρα και στόχους έχουμε. Θυμηθείτε πάντα: Αξίζετε τον καλύτερο εαυτό σας και ό,τι η ζωή έχει να προσφέρει.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΥΠΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA