, Κυριακή
28 Μαΐου 2023

Μπλόκο στις κοπάνες με την… Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Με συνεχή ηλεκτρονική παρακολούθηση του εργασιακού ωραρίου, για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας σε όλες τις ΔΕΚΟ και σταδιακά σε ολόκληρο το Δημόσιο, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση μπλόκο στις κοπάνες, αμέσως μετά το Πάσχα.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Εντός του Απριλίου

Η εφαρμογή ξεκινά νωρίτερα, μέσα στον Απρίλιο, από τις εξής ΔΕΚΟ: ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, Εγνατία Οδός ΑΕ, ΕΥΔΑΠ και ΕΛΤΑ. Μάλιστα, στις επιχειρήσεις αυτές αποφασίστηκε να συμπεριληφθούν η Hellenic Train και η Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ομοιόμορφα τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εργαζομένους στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Οι υπόλοιπες ΔΕΚΟ θα ακολουθήσουν σε επόμενη φάση, κάτι που θα ισχύσει και για τις εταιρείες ενέργειας, για τους εργαζομένους στη βιομηχανία, τον τουρισμό και την εστίαση. Ειδικά στους δύο τελευταίους τομείς, υπάρχει και η πίεση λόγω της απασχόλησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου σε πολλές περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας.

Στους κλάδους όπου εφαρμόζεται ήδη η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας απασχολούνται περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, ενώ οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στις οποίες επεκτείνεται άμεσα το μέτρο, είναι περίπου 18.000. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζομένων και, παράλληλα, πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Διαφάνεια και δικαιοσύνη

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, «η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φέρνει διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων, ενώ όσα διαπιστώθηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών, δηλαδή, σταθμάρχες που έλειπαν από τη θέση τους, τα περιβόητα “μπλάνκο” κ.λπ., οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε αμέσως προς αυτήν την κατεύθυνση».

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app, την οποία οι εργαζόμενοι «κατεβάζουν» στο κινητό τους τηλέφωνο, και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία «διαβάζει» κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις ψηφιακές κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις διοικήσεις των εταιρειών που εντάσσονται στο σύστημα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες διαδικασίες που θα εφαρμόζονται κατά την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Πληρώνονται σταδιακά από τη Δευτέρα οι συντάξεις Απριλίου

Σταδιακά από τη Δευτέρα το απόγευμα θα πιστωθούν οι συντάξεις Απριλίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, ενώ θα καταβληθεί και σειρά επιδομάτων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τον ΟΠΕΚΑ.

Τα συνολικά ποσά που θα καταβληθούν ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ και θα τονώσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών ενόψει των εορτών του Πάσχα, καθώς στις 10 Απριλίου μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα. Το πρόγραμμα πληρωμής των συντάξεων ξεκινά τυπικά την Τρίτη 28 Μαρτίου (διαθέσιμα τα χρήματα στα ΑΤΜ το απόγευμα της Δευτέρας), οπότε και θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Στο ΑΤΜ την Τρίτη το απόγευμα και στις τράπεζες την Τετάρτη 29 Μαρτίου θα είναι τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, με λήγοντα ΑΜΚΑ 1, 3, 5, 7, 9. Τέλος, την Τετάρτη το απόγευμα θα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ και την Πέμπτη 30 Μαρτίου στις τράπεζες τα ποσά των κύριων και επικουρικών συντάξεων των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, με λήγοντα ΑΜΚΑ 0, 2, 4, 6, 8.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL