, Τρίτη
31 Ιανουαρίου 2023

ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου: Επιτροπή παρέλαβε το έργο μισοτελειωμένο

Η «Κ» είχε αναδείξει το μέγιστο θέμα κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος με την υπόθεση των ανολοκλήρωτων ΧΑΔΑ του Δήμου Σιθωνίας. Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το 2013 η εταιρεία  ΥΔΡΟΦΙΛΗ Α Ε πήρε το έργο το 2013 μετά από διαγωνισμό από τον Δήμο Σιθωνίας έναντι  1.111.308,66 ευρώ για την αποκατάσταση τριών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Σιθωνίας, στις θέσεις Ψαλίδα-Αγ. Νικολάου, Ασπρονέρι-Νικήτης και Ξεράδια Συκιάς.

Βάσει, της σύμβασης η οποία υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιο, η ανάδοχος κοινοπραξία των εταιριών όφειλε να ολοκλήρωσε το έργο της αποκατάστασης και των τριών μολονότι υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας.

Το έργο «παραδόθηκε» ουσιαστικά κατά το ένα τρίτο. Δηλαδή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης  στο ΧΑΔΑ Συκιάς και παραδόθηκε μόνο κατά το ένα τρίτο περατωμένο το έργο στο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου ενώ το έργο στον ΧΑΔΑ Νικήτης (Ασπρονέρι 2) δεν παραδόθηκε ποτέ. Ωστόσο, τα εντάλματα πληρώθηκαν κανονικά για όλο το ποσό που προβλεπόταν βάση της αρχικής σύμβασης.

Η σύμβαση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ προέβλεπε έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και υποδομές (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κλπ. Οπως φαίνεται από τη φωτογραφία, ο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου όχι μόνο δεν έχει περίφραξη, όχι μόνο δεν υπάρχει εσωτερική οδοποιία αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις υποδομές. Καμία περίφραξη, καμία διαμόρφωση χώρου. Το ερώτημα είναι ποια επιτροπή του δήμου παρέλαβε το έργο και κατά πόσο έλεγξε αν ολοκληρώθηκαν οι σύμφωνα με την σύμβαση εργασίες αποκατάστασής του;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA