, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Χαλκιδική: 30 συλλήψεις για το «εργοστάσιο» λαθραίων τσιγάρων

Στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, αστυνομικοί της Ασφάλειας Κιλκίς, προχώρησαν στη σύλληψη 30 ατόμων, φερόμενων ως μελών κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην παράνομη παραγωγή και διακίνηση καπνικών προϊόντων, σε ένα πλήρως οργανωμένο «εργοστάσιο» παραγωγής και συσκευασίας λαθραίων καπνικών τσιγάρων, όπου ήταν εγκατεστημένες δύο πλήρεις γραμμές παρασκευής, επεξεργασίας και συσκευασίας, με δεκάδες αλλοδαπούς εργάτες και μηχανήματα.

Την Τρίτη, οι αστυνομικοί του Τ.Α. Κιλκίς, κατάφεραν να συλλάβουν τρεις Έλληνες (43 και 38 ετών) ως μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που φέρεται να είχαν ηγετικό ρόλο, αλλά και 27 αλλοδαπούς εργάτες, από τη Ρωσία, την Μολδαβία και την Ουκρανία.

Κατά την έφοδο των αστυνομικών που παρακολουθούσαν τους τελευταίους μήνες τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και τη δράση τους, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 500.000 λαθραία πακέτα τσιγάρα και 20 τόνοι επεξεργασμένου καπνού, με τους διαφυγόντες δασμούς να υπολογίζονται σε 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκαν ακόμα μηχανήματα, πρώτες ύλες για την παραγωγή τσιγάρων, φορτηγά για την μεταφορά των λαθραίων καπνικών προϊόντων κ.ά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., εκτός από το παρασκευαστήριο στο Λάκκωμα Χαλκιδικής, το κύκλωμα διέθετε και δύο αποθήκες: η πρώτη στο Λάκκωμα και η δεύτερη στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Τα καπνικα προϊόντα κατέληγαν συσκευασμένα από την Χαλκιδική στην αποθήκη που χρησιμοποιούσε η εγκληματική οργάνωση στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο μέρος έφτανε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα νταλίκα από την Αθήνα, η οποία «ξεφόρτωνε» τον καπνό και φόρτωνε τα χιλιάδες πακέτα με τσιγάρα που κατέληγαν στην πρωτεύουσα.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχανε στήσει ουσιαστικά μία αυτοματοποιημένη διπλή γραμμή παραγωγής, η οποία εκτιμάται ότι δούλευε όλο το 24ωρο με τους αλλοδαπούς εργάτες που φέρεται να είχαν αναλάβει την παραγωγή και τη συσκευασία των λαθραίων καπνικών προϊόντων. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά έμπειροι αξιωματικοί, πρόκειται για ένα κανονικό εργοστάσιο χωρίς επωνυμία που δούλευε νυχθημερόν για να έχει μεγαλύτερη παραγωγή και ακολούθως περισσότερα παράνομα κέρδη.

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης συνελήφθησαν τρεις ημεδαποι άντρες, σε γραφεία – αποθήκες εικονικής εταιρείας μεταφορών. Όπως διαπιστώθηκε, η εν λόγω εταιρεία λειτουργούσε ως κάλυψη για την παράνομη δράση τους, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων, ήταν άτομο που είχε συντονιστικό ρόλο στην εγκληματική οργάνωση.

Ακόμη, σε περιοχή της Χαλκιδικής, εντοπίσθηκε το εργοστάσιο Παρασκευής των λαθραίων καπνικών προϊόντων, αποτελούμενο από δύο πλήρεις γραμμές παραγωγής. Στον ίδιο χώρο συνελήφθησαν 27 αλλοδαποί εργάτες, οι οποίοι διαπιστώθηκε ότι εργάζονταν αλλά και έμεναν στον συγκεκριμένο χώρο.

Βάσει της αστυνομίας, τα παραπάνω άτομα συγκρότησαν και δρούσαν στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό την παρασκευή λαθραίων καπνικών προϊόντων. Διακινουσαν μεγάλες ποσότητες, αποφεύγοντας την καταβολή δασμών και φόρων, προκειμένου να αποκομιζουν παράνομο περιουσιακό όφελος.

Στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους – αποθήκες της εικονικής εταιρείας και στο παράνομο εργοστάσιο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

– 592.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, δηλαδή περισσότερα από 11,5 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων,

– 20 τόνοι και 320 κιλά επεξεργασμενου καπνού,

– πλήθος πρώτων υλών

– 7 οχήματα τύπου κλαρκ και παλετοφορα

– 4 Ι.Χ.Φ. οχήματα από τα οποία τα δύο επικαθημενα

– 2 οχήματα τύπου van

– σύστημα εντοπισμού gps

– μηχανήματα και εξοπλισμός παρασκευής λαθραίων τσιγάρων

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.