, Παρασκευή
27 Ιανουαρίου 2023

Χαλκιδική: Παρέμβαση εισαγγελέα για τα «παλάτια» πρώην δημάρχου

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσαν καταγγελίες σε βάρος του πρώην δημάρχου Σιθωνίας Ιωάννη  Τζίτζιου, ο οποίος κατηγορείται από δημοτικό σύμβουλο και μηχανικούς της τοπικής κοινωνίας για σωρεία πολεοδομικών παραβάσεων σε συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που «σηκώνει» εταιρεία του, σε τοποθεσία που ανήκει εντός ζώνης αλλά εκτός σχεδίου δόμησης στον οικισμό  Νικήτης.

Βάσει των καταγγελιών οι οικοδομικές άδειες 389051/08.04.2022, 389069/08.04.2022, 390018/11.04.2022, 390022/11.04.2022, 411093/ 19.05.2022 φαίνεται ότι δεν τηρούν τις προβλεπόμενες από το νόμο προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στο ύψος των οικοδομικών εργασιών (απαγορεύεται στην περιοχή η ανέγερση τριώροφων μεζονετών) στην κατάτμηση, στην αρχιτεκτονική μελέτη και στην κάλυψη των μέτρων δόμησης. Μάλιστα ο δημοτικός σύμβουλος (Μ.Α) που έκανε τις καταγγελίες,  αναρωτήθηκε πως σε συντελεστές δόμησης 0,4 έως 0,6 ακόμη που αφορούν περιοχές στα όρια εντός ζώνης, χτίζονται μεζονέτες κάλυψης έως και 1,4!

Πριν από δύο μήνες ο δημοτικός σύμβουλος Μ.Α. είχε ζητήσει από την προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Σιθωνίας αντίγραφα των οικοδομικών αδειών προκειμένου να ελέγξει τη νομιμότητά τους λόγω του ότι –όπως υποστήριζε– αγροτεμάχιο ιδιοκτησίας του γειτνίαζε με το συγκρότημα κατοικιών του πρώην δημάρχου Σιθωνίας που βρίσκεται υπό ανέγερση.

Ωστόσο, συνάντησε την άρνηση της προϊσταμένης και έπειτα από γραπτή αίτηση του συμβούλου, ο δήμος Σιθωνίας απάντησε με έγγραφο που υπογράφει ο προϊστάμενος τμήματος πολεοδομίας του δήμου Σιθωνίας και υπεύθυνος ελέγχου δόμησης ότι «δεν προκύπτει έννομη (ιδιοκτησιακή/μισθωτική) ή ατομικό συμφέρον με τα ακίνητα της παραπάνω αιτήσεως κι ως εκ τούτου για τη χορήγηση στοιχείων που εμπίπτουν στο πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων παρακαλούμε να επανέλθετε με νέα αίτηση προσκομίζοντας εισαγγελική εντολή!»

Ο δημοτικός σύμβουλος και πολιτικοί μηχανικοί της περιοχής κατέφυγαν πράγματι στον εισαγγελέα  Πρωτοδικών Χαλκιδικής στον οποίο και έκαναν τις σχετικές καταγγελίες. Ο εισαγγελέας επελήφθη της υποθέσεως και διερευνά και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την υπόθεση που αφορά στις, όπως καταγγέλλεται, οικοδομικές παρανομίες του πρώην δημάρχου.

Ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας, Ιωάννης Τζίτζιος

Σε εξέλιξη στο μεταξύ βρίσκεται μια άλλη εισαγγελική έρευνα, που αφορά καταγγελίες  (μηχανικών της περιοχής) ότι ο πρώην δήμαρχος Σιθωνίας στις οικοδομές που χτίζει  δεν εφαρμόζει ρυμοτομικό σχέδιο, με αποτέλεσμα να καταπατώνται κοινοτικές εκτάσεις.  Οι σχετικές  καταγγελίες έχουν φτάσει μέχρι και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA