, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Χρήστος Λιάπης: Σε ποιές ενέργειες προχωρήσαμε ως νέα διοίκηση του ΚΕΘΕΑ

Παρότι η έρευνα των αρμόδιων αρχών της Θεσσαλονίκης για τα όσα φέρεται να συνέβησαν στο ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» αφορά σε χρονικές περιόδους πριν από την ανάληψη της Διοίκησης του Οργανισμού από εμένα και το Διοικητικό μου Συμβούλιο, προς χάριν της αλήθειας αλλά και της αναγνώρισης της σημαντικής προσπάθειας που καταβάλλει η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζόμενων του ΚΕΘΕΑ, σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να αποσαφηνίσουμε τα παρακάτω, καθώς, κατά τον Αριστοτέλη οι άδικες, αλλά και οι δίκαιες πράξεις ορίζονται: 1ον εν σχέσει με τους Νόμους και 2ον εν σχέσει με τα πρόσωπα.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΛΙΑΠΗ*

Ως προς τους Νόμους επιλαμβάνεται ήδη η Δικαιοσύνη. Ως προς τα πρόσωπα, δέον να σημειωθεί πως στις 28 Ιουνίου 2019 συντάχθηκε πόρισμα το οποίο αφορούσε στο Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» το οποίο λειτουργεί στις Φυλακές Διαβατών. Το πόρισμα αυτό βασίστηκε στα συμπεράσματα Ομάδας Έρευνας η οποία διεξήχθη από ομάδα στελεχών του ίδιου του ΚΕΘΕΑ τα οποία είχαν ανεβεί στη Θεσσαλονίκη καθώς κυκλοφορούσαν ανησυχίες για ατασθαλίες στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα οι οποίες αφορούσαν, πρωτίστως, στην πιθανή χορήγηση πλαστών βεβαιώσεων σε εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι «βαπτίζονταν» χρήστες, αλλά και σε άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές εντός του Προγράμματος. Επρόκειτο, δηλαδή για μια εσωτερική διαδικασία εξυγίανσης και διαφάνειας που ξεκίνησε από τα ίδια τα στελέχη του ΚΕΘΕΑ και δεν επιβλήθηκε ούτε έξωθεν, ούτε κατόπιν κινητοποίησης της ποινικής Δικαιοσύνης.

Το πόρισμα αυτό κατέληγε σε συμπεράσματα τα οποία έριχναν όλο το βάρος των αξιόποινων ατασθαλειών και παρατυπιών σε θανόν στέλεχος του ΚΕΘΕΑ που κατείχε θέση ευθύνης στον «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» καταλογίζοντας, επίσης, και διοικητικές ευθύνες περί μη σωστής εποπτείας του. Το εν λόγω πόρισμα τέθηκε σε γνώση του Υπουργείου Υγείας τον Οκτώβριο του 2019. Κατά το διάστημα αυτό πέρασε από την Ελληνική Βουλή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που, με πρώτο στόχο την καλύτερη εποπτεία της Πολιτείας προς αποφυγή τέτοιων σκιών που θα μπορούσανε να αμαυρώσουν το σημαντικό έργο της προσφοράς του ΚΕΘΕΑ στην κοινωνία, όριζε πως, πλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ θα ορίζεται από τον Υπουργό Υγείας. Υπό αυτό το νομοθετικό πλαίσιο και εν μέσω αυτών των τρικυμιωδών συνθηκών ανέλαβα, τον Νοέμβριο του 2019 την τιμή και την ευθύνη της Προεδρίας του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ. Απάντηση ως προς το κατά πόσον ήταν δικαιολογημένο το κύμα αντιδράσεων που είχε ξεσπάσει, τότε, κατά αυτής της Π.Ν.Π. δόθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αποφάσισε, τον Ιούλιο του 2022, υπέρ της συνταγματικότητάς της.

Ο τότε Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, έφερε το προαναφερθέν Πόρισμα στη Βουλή και διάβασε –από του Βήματος της Εθνικής Αντιπροσωπείας- αποσπάσματά του, δεσμευόμενος να το διαβιβάσει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές. Όλο αυτό το διάστημα που οι ανακριτικές αρχές επεξεργάζονταν τις καταγγελίες του Πορίσματος, μέχρι την παρούσα φάση που ο Ανακριτής στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε να καλεί, για την υπόθεση αυτή, ανθρώπους από τις εκεί Δομές του ΚΕΘΕΑ, για καταγγελίες που αφορούν σε καταστάσεις πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του Οργανισμού, ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ προχωρήσαμε στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Αναδιοργάνωση του συστήματος διοίκησης και εποπτείας των Δομών του ΚΕΘΕΑ στη Θεσσαλονίκη.
  • Ενοποίηση όλων των Θεραπευτικών Προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ που λειτουργούν εντός Φυλακών, υπό κοινή εποπτεία και διοίκηση ώστε να εξασφαλίζεται ο κεντρικός έλεγχός τους, σε πανελλήνια κλίμακα και η εμπέδωση της διαφάνειας.
  • Ανανέωση όλων των Πρωτοκόλλων αποδοχής χρηστών – που μπορεί να κατηγορούνται και για εμπορία- στα θεραπευτικά Προγράμματα που λειτουργούν εντός των φυλακών, ώστε να εξασφαλισθεί η μη επανάληψη τέτοιων φαινομένων, όπως αυτά που φαίνεται να συνέβαιναν στον «ΠΡΟΜΗΘΕΑ», πριν αναλάβει το νέο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Aναμένοντας τις τελικές αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί απαρέγκλιτα τον σεβαστό από όλους ρόλο της, οι υπηρεσίες απεξάρτησης που παρέχει το ΚΕΘΕΑ στους κρατούμενους χρήστες ουσιών εξακολουθούν, απερίσπαστες, να κάνουν πράξη το δικαίωμα των κρατουμένων στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα και να είναι αποτελεσματικές τόσο σε σχέση με την εξάρτηση όσο και ως μέσα ειδικής πρόληψης, αναδεικνύοντας το πρόσωπο ευαισθησίας της Πολιτείας.

Το αποτέλεσμα που θα προκύψει από το έργο των Ανακριτικών και Εισαγγελικών Αρχών, προσδοκούμε πως θα ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση, απομακρύνοντας τις όποιες σκοτεινές υπόνοιες μπορεί να κλονίσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη μακρά διαδρομή προσφοράς του ΚΕΘΕΑ, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του οποίου εργάζεται με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα για να παρέχει ολοκληρωμένα Προγράμματα και στο πλαίσιο του συστήματος ποινικής Δικαιοσύνης, εξασφαλίζοντας ανθρώπινες και σύγχρονες συνθήκες πρόσβασης σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, θεραπείας απεξάρτησης, εκπαίδευσης και κοινωνικής επανένταξης σε άνδρες και γυναίκες που κρατούνται ή αποφυλακίζονται.

* Ο Xρήστος Χ. Λιάπης MD, MSc,PhD είναι Ψυχίατρος – ΔιδάκτωρΠαν/μίου Αθηνών, Πρόεδρος ΔΣ ΚΕΘΕΑ, Μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA