08:06, Τετάρτη
17 Αυγούστου 2022

Covid: Εφιαλτική αύξηση κρουσμάτων… 100%

Οι προβλέψεις των ειδικών για 25.000-30.000 κρούσματα μέσα στον Ιούλιο επιβεβαιώθηκαν και μάλιστα αυτούς τους υψηλούς αριθμούς τους είδαμε νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε.

Της: ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εκτός από τα κρούσματα, αυξήθηκαν σημαντικά και οι επαναμολύνσεις, που σημαίνει ότι οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και Όμικρον 5 καταφέρνουν και διαφεύγουν της ανοσίας και των εμβολίων, ειδικά όταν έχει παρέλθει και το 6μηνο της νόσησης με Δέλτα ή Όμικρον. Γι’ αυτό και βλέπουμε ανθρώπους τριπλά εμβολιασμένους με προηγούμενη νόσηση να ξανακολλάνε, κάποιοι πιο ελαφριά, κάποιοι με 39-40 πυρετό. Η αύξηση των κρουσμάτων οδήγησε και σε αύξηση στις εισαγωγές. Οι εφημερίες είναι δύσκολες και οι απλές κλίνες covid γεμίζουν, κυρίως από άτομα μεγάλης ηλικίας με υποκείμενα νοσήματα.

Ο διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής στον Ευαγγελισμό Γιώργος Μπουλμπασάκος είπε στο Star ότι «ήδη έχουμε αρκετές εισαγωγές στο νοσοκομείο και καλυμμένες αρκετές κλίνες covid. Ενώ τα κρούσματα είναι μικρής ηλικίας, αυτοί που νοσηλεύονται είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με υποκείμενα, αυτοί κινδυνεύουν». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός Δημήτρης Πιστόλας, ο οποίος δήλωσε ότι «έχουμε αύξηση του αριθμού των θετικών περιστατικών, η οποία σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνει το 100%».

Μεγάλη είναι η κίνηση και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα παιδιατρικά νοσοκομεία, με παιδιά που βγαίνουν θετικά και χρειάζονται νοσηλεία. Ευτυχώς οι νοσηλείες τους είναι βραχείες. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πάνω από 50.000, ενώ πιστεύει πως η κορύφωση του κύματος μπορεί να έρθει την επόμενη βδομάδα με τα κρούσματα να είναι κατά μέσο όρο κοντά στις 30.000 καθημερινά. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας μιλώντας στον ΑΝΤ1 εκτίμησε ότι είμαστε κοντά στην κορύφωση του κύματος και σύντομα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Η κ. Γκάγκα επανέλαβε τη σημασία να είμαστε προσεκτικοί και να φοράμε τις μάσκες μας όπου υπάρχει συνωστισμός. Η αίσθηση που υπάρχει με τα έως τώρα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα είναι πως τα κρούσματα είναι νέα σε ηλικία. Γι’ αυτό και εκπονείται σχέδιο από το υπουργείο Υγείας, ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να προμηθευτούν με αντιιικά χάπια τα Κέντρα υγείας των νησιών μας με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Μύκονος, η Ίος, η Πάτμος και η Μήλος, ώστε να μπορούν να τα βρουν άμεσα και πολίτες που ανήκουν στις ομάδες που τα δικαιούνται, στην περίπτωση που βρίσκονται εκεί για διακοπές. Δεν αλλάζει κάτι στον τρόπο διάθεσης, δηλαδή θα πρέπει να έχει προηγηθεί αίτηση από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς.

Αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι δεν συμμορφώνονται στη χρήση μάσκας οι πολίτες στα ΜΜΜ, ενώ και οι νέοι συγχρωτίζονται σε συναυλίες και μπαράκια χωρίς να φοράνε μάσκα, παρά τις συστάσεις. Χθες Τετάρτη πάντως καταγράφηκαν 19.303 νέα κρούσματα και 4.061 επαναμολύνσεις, 22 θάνατοι και 96 διασωληνωμένοι. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt είναι στο 1,33%, που σημαίνει ότι ένας κολλάει πάνω από έναν. Τα παιδιά 4-18 ετών κρατούν σταθερό το ποσοστό τους στο 15% των κρουσμάτων της χώρας. Βράζουν τα νησιά μας από κρούσματα και αυτό αποτυπώνεται και στους δείκτες θετικότητας. Οι μεγαλύτεροι καταγράφονται στη Μύκονο με 64,21%, στη Σαντορίνη με 41,39% και στην Πάρο με 46,44%.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL