Δ. Ψαρούλης για Πάτρα: Υπάρχει τρόπος να δοθούν απαντήσεις και για τα άλλα δύο παιδιά
Για το θρίλερ με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα, μια αντίστοιχη υπόθεση που είχε συγκλονίσει τη Θεσσαλονίκη τη δεκαετία του ’80, την ουσία της κεταμίνης και όσα αυτή προκαλεί αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η ομάδα των ιατροδικαστών μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης, μίλησε ο ομότιμος καθηγητής ιατροδικαστικής και τοξικολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Ψαρούλης, στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” της TV100 και τη Βάσω Λυκουρίνου.
“Η υπόθεση της Πάτρας είναι μια θανατηφόρος φαρμακευτική δηλητηρίαση. Και μόνο η δοσολογία αυτή της κεταμίνης που εντοπίστηκε, θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο. Πιστεύω ότι χορηγήθηκε ενδοφλεβίως. Επίσης, το παιδί θεραπευτικά έπαιρνε άλλα δυο φάρμακα. Συν την κεταμίνη, έχουμε δυναμική συνέργεια. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να είχε χορηγηθεί η ίδια ουσία και στο παρελθόν” τόνισε ο κ. Ψαρούλης.
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δυνατότητα να δοθούν απαντήσεις για τον θάνατο και των άλλων δύο παιδιών, ο κ. Ψαρούλης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορούν να δοθούν απαντήσεις ακόμη και τόσους μήνες μετά. “Επειδή και στα άλλα δύο παιδιά έγιναν τοξικολογικές αναλύσεις, στο ότι δεν ευρέθη ουσία, εγώ τοποθετώ την άποψή μου ως εξής: Ή ήταν σε μικρότερη ποσότητα, ή τα άλλα δύο παιδιά έζησαν περισσότερες από δύο ώρες. Μπορεί να πέρασαν 2,5 ή 3 ώρες. Αν πέρασαν τρεις ώρες, η κεταμίνη είχε φύγει από το αίμα“.
Ο έμπειρος ιατροδικαστής αναφέρθηκε επίσης σε μια υπόθεση παρόμοια με αυτή της Πάτρας, η οποία είχε εκτυλιχθεί στη Θεσσαλονίκη στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Όπως είπε και σε αυτή την περίπτωση οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν να διαλευκάνουν τον θάνατο των παιδιών. “Μητέρα είχε δώσει φάρμακο στα παιδιά της. Ήταν αδιάγνωστη η ιστορία, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα ψάξουμε βαρβιτουρικά σε παιδιά τριών ή έξι ετών. Η μητέρα έδινε φάρμακο στο σπίτι, ήταν νοσοκόμα. Δεν ήταν εύκολη η εξιχνίαση της υπόθεσης. Είχα κρατήσει ένα παρασκεύασμα για μελέτη και από τη φορμόλη που είχα το παρασκεύασμα, μπόρεσε ο αναλυτής να απομονώσει τη φαρμακευτική ουσία και η αστυνομία από εκεί και πέρα έκανε τη δουλειά της” τόνισε ο κ. Ψαρούλης.