fbpx

, Σάββατο
27 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Δανεικά ψάχνει ο… δήμος Θεσσαλονίκης!

Μπουτάρης, φωτο Σάββας ΑυγητίδηςΤου Βαγγέλη Στολάκη
(Φωτο Σ. Αυγητίδης – 16/6/2015)
Τρόπους να βγει από την… κρίση εξετάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) προκειμένου να εξασφαλίσει δάνεια με ευνοϊκούς όρους και χαμηλά επιτόκια και να προχωρήσει σε έργα υποδομών τα επόμενα χρόνια.
Οι συνομιλητές του Γιάννη Μπουτάρη από τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτοί που προσέγγισαν τα στελέχη του Οικονομικού Επιτελείου του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς θεωρούν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι καλή περίπτωση για να επενδύσουν. «Σε περίπτωση χρεοκοπίας ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι υποχρεωμένος να παρέχει ρευστότητα» υποστηρίζει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιούλη Ρανέλλα εξηγώντας στην «Κ» τον λόγο των συζητήσεων.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα μπορεί από την Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων να δανείζεται με πολύ χαμηλό επιτόκιο, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 1% του συνολικού ποσού δανεισμού.
Η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) δημιουργήθηκε προκειμένου να δανείζει αναπτυσσόμενες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. «Είναι κάτι σαν την ευρωπαϊκή Bricks» λέει η κ. Ρανέλλα. Μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή ψηφίστηκε σχετική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα μπορεί να δανειστεί από την EBRD. «Από δανειστές άλλων κρατών που είμαστε στο παρελθόν, τώρα η Ευρώπη κρίνει πως πρέπει να γίνουμε δανειζόμενοι» εξηγεί η κ. Ρανέλλα.
Οι συζητήσεις πάντως, των δυο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και αναμένεται να συνεχιστούν στα τέλη Αυγούστου. Σημειώνεται πως δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την EBRD, σύμφωνα με την κ. Ρανέλλα έχουν λάβει κι άλλοι δήμοι στη χώρα όπως ο δήμος Ηρακλείου, ο Πειραιάς κ.α.
Βασικός λόγος για την αναζήτηση νέων πόρων από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης είναι η καθυστέρηση της εκταμίευσης κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και η έναρξη του νέου κοινοτικού προγράμματος (ΣΕΣ) για την περίοδο 2014-2020. Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία υπάγεται ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι από τις πρώτες περιφέρειες της χώρας στην απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων και στην ένταξη σε αυτά έργων υποδομής.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπως δηλώνει η αντιδήμαρχος Οικονομικών διαθέτει αυτή την περίοδο στα ταμεία του περίπου 26 εκατομμύρια ευρώ.

#Tags: ΕΣΠΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.