21:26, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

ΔΕΗ ανανεώσιμες: «Πρόσω ολοταχώς» για το mega φωτοβολταϊκό πάρκο στην Πτολεμαΐδα

Στην προκήρυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων στην Ευρώπη προχώρησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, πιστή στην πράσινη στροφή της, που έχει στόχο έως το 2026 να διαθέτει σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ

Το έργο έχει ισχύ 550 MW και πρόκειται να εγκατασταθεί στην Πτολεμαΐδα, σε έκταση από τα πρώην λιγνιτωρυχεία στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, τα οποία παρέμειναν στην κυριότητα της επιχείρησης. Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού ανέρχεται στα 216 εκατ. ευρώ, πλην ΦΠΑ, με τον ανάδοχο να αναλαμβάνει την προμήθεια του εξοπλισμού (εκτός των πάνελ), την εγκατάστασή του και την έναρξη λειτουργίας του έργου. Ο εξοπλισμός των πάνελ θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου. Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι το πάρκο να ολοκληρωθεί έως το 2024, καθώς, σύμφωνα με την προκήρυξη, ο χρόνος κατασκευής και ετοιμότητας για ηλέκτρισή του θα είναι 22 μήνες, ενώ η συνολική διάρκεια της σύμβασης μέχρι και την οριστική παραλαβή του έργου 48 μήνες.

Το τρίτο πανευρωπαϊκά

Στόχος της εταιρείας είναι να πωλείται η παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου μέσω διμερούς συμβολαίου με αγοραστή τη μητρική ΔΕΗ. Η εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας την κατατάσσει αυτήν τη στιγμή στην τρίτη μεγαλύτερη ανάλογη επένδυση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Solaria Energía στην Κεντρική Ισπανία, ενώ στην ίδια χώρα η Iberdrola αναπτύσσει μια φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 590 MW.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία έργο αυτήν τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW. Τα σκήπτρα πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο και μεγαλύτερο έργο από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος που έχει θέσει η ΔΕΗ είναι έως το 2026 να έχει σε λειτουργία έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Μάλιστα, όπως είχε τονίσει στην πρόσφατη ετήσια τακτική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, η επιχείρηση έχει ήδη αδειοδοτήσει το 80% των μονάδων που περιλαμβάνει αυτός ο στόχος.

Οι δηλώσεις Στάσση

Μιλώντας λίγες μέρες αργότερα σε συνέδριο, ο κ. Στάσσης είχε επισημάνει ότι «απαντώντας» στην ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ έχει αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τους στόχους για ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ και επιταχύνοντας τις επενδύσεις στις μπαταρίες. Όπως πρόσθεσε, η ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο εγχώριο μείγμα όχι μόνο θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία αλλά και θα συμβάλει και στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφερόμενος στη στρατηγική που ακολουθεί η ΔΕΗ για την «πράσινη στροφή» της, υπογράμμισε πως ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών (σε μια αναλογία περίπου 2/3), επειδή πρόκειται για μια τεχνολογία που επιτρέπει τη γρήγορη υλοποίηση νέων έργων. Αντίστοιχα, περίπου το 1/3 νέων σταθμών αφορά πάρκα αιολικής ενέργειας, μια ενεργειακή πηγή που ενδιαφέρει πολύ την επιχείρηση, με τα έργα ωστόσο να μπορούν να υλοποιηθούν με πιο αργούς ρυθμούς.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL