21:00, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Δεκαπενταύγουστος: Η λαμπρή γιορτή της Παναγίας των Ελλήνων

Η μέρα που όλη η χώρα γιορτάζει και οι εκδρομείς περιμένουν πώς και πώς, ο Δεκαπενταύγουστος, είναι προ των πυλών. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, μια θεομητορική εορτή τόσο της Ορθόδοξης Εκκλησίας όσο και των λοιπών χριστιανικών ομολογιών και για αυτό στην Ελλάδα η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα. Αυτή την ημέρα οι χριστιανοί γιορτάζουν τον θάνατο της Θεοτόκου, την ταφή, την ανάσταση και τη μετάστασή Της στους ουρανούς.

Γράφει η ΡΑΦΑΕΛΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Πάσχα καλοκαιρινό

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά ο Δεκαπενταύγουστος εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα προς τιμήν της Παναγίας, με διάφορες εκδηλώσεις και παραδοσιακά πανηγύρια που καταλήγουν σε γενικευμένο γλέντι. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται ως «Πάσχα του καλοκαιριού», καθώς σε πολλά νησιά στολίζουν και περιφέρουν επιτάφιο προς τιμήν της Παναγίας, μια συνήθεια του Πάσχα. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάθε σπιτικό βρίσκει τρόπο να τιμήσει τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς αυτή τη μέρα γιορτάζουν ο Παναγιώτης, η Μαρία, η Δέσποινα και άλλα συναφή ονόματα που είναι πολύ δημοφιλή.

Σίφνο, Αμοργό και Πάρο

Όπως είναι γνωστό, ο Δεκαπενταύγουστος εκτός από θρησκευτική εορτή, λειτουργεί και ως εφαλτήριο για να ξεκινήσουν τις διακοπές τους οι εργαζόμενοι, αναζητώντας καλοκαιρινούς προορισμούς με θρησκευτικό περιεχόμενο, λόγω και των ημερών. Οι πιο συνηθισμένοι προορισμοί των εκδρομέων για να προσκυνήσουν και την Παναγία είναι η Σίφνος, η Αμοργός και η Πάρος με τη μοναδική κυκλαδίτικη ομορφιά και αρχιτεκτονική, αλλά και η Παναγία της Τήνου, η πιο ξακουστή για λαϊκό προσκύνημα. Ο λόγος, λοιπόν, για την Παναγία Χρυσοπηγή, την Παναγία Χοζοβιώτισσα και την Παναγία Εκατονταπυλιανή αντίστοιχα.

Παναγία Χοζοβιώτισσα

Η εικόνα της Παναγίας Χρυσοπηγής, που αποτελεί για τους Σιφνιούς αληθινό θησαυρό, βρέθηκε στη θάλασσα από ψαράδες στην περίοδο της Εικονομαχίας και μεταφέρθηκε στον ιερό βράχο όπου χτίστηκε ο ναός, ενώ έχει πλούσια παράδοση και ιστορία και το πιο όμορφο είναι η μαγική της θέα, που δεσπόζει ανάμεσα στη στεριά και τη θάλασσα.

Ένα άλλο εντυπωσιακό μνημείο είναι το ολόλευκο μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, που είναι χτισμένο κυριολεκτικά πάνω σε βράχια και αποτελεί σήμα κατατεθέν της Αμοργού. Οι ντόπιοι αλλά και οι τουρίστες τον Δεκαπενταύγουστο πηγαίνουν στο μοναστήρι για να προσκυνήσουν, ενώ το πανηγύρι με τα αμοργιανά ρακόμελα ανταριάζει στην Παναγιά την Πανοχωριανή.

Η Τήνος

Το αδιαχώρητο επικρατεί και στην Πάρο τον Δεκαπενταύγουστο και την τιμητική της έχει η Παναγία Εκατονταπυλιανή. Ειδικότερα, τη Θεία Λειτουργία ακολουθούν η μεγάλη παρέλαση και η περιφορά εικόνας στους δρόμους. Το βράδυ φωταγωγούνται τα σκάφη και γίνεται ρίψη βεγγαλικών, ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Το πιο γνωστό, όμως, είναι το νησί της Μεγαλόχαρης, η Τήνος, όπου από τις αρχές Αυγούστου οι προσκυνητές επισκέπτονται τον ναό της για να παρακολουθήσουν τις παρακλήσεις που γίνονται κάθε μέρα μέχρι και τις 13 Αυγούστου, οπότε πραγματοποιείται η τελευταία μεγάλη παράκληση. Φέτος, μάλιστα, για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της συμπλήρωσης 82 χρόνων από τον τορπιλισμό του Κ/Δ «Έλλη», το πρόγραμμα εκδηλώσεων είναι πλούσιο, ενώ το βράδυ της 14ης και της 15ης Αυγούστου πραγματοποιείται γενική φωταγώγηση και σημαιοστολισμός δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, οικιών και ελλιμενισμένων πλοίων, με την παράσταση να κλέβουν οι τιμητικοί κανονιοβολισμοί στο «Κανονάκι της Έλλης».

Στο γαλάζιο της θάλασσας

Τα νησιά της Παναγίας γιορτάζουν με ευλάβεια και μυσταγωγία τον Δεκαπενταύγουστο στις εκκλησίες. Εσύ θα λείπεις από αυτή τη μεγάλη εορτή; Οι επιλογές σου αμέτρητες και η κυκλαδίτικη ομορφιά -και όχι μόνο- απέραντη, καλύπτοντας όλες σου τις προτιμήσεις. Είτε προτιμάς ένα χαλαρό, ανέμελο καλοκαίρι με περισσότερο θρησκευτικό πνεύμα, μια θάλασσα μπροστά σου και το γαλάζιο, σε αποχρώσεις ουράνιες και πελαγίσιες, με το λευκό των μοναστηριών να κυριαρχούν και να σε ταξιδεύουν. Είτε είσαι λάτρης της διασκέδασης, τα πανηγύρια με το άφθονο ποτό, τους χορούς και το γλέντι μέχρι πρωίας σε περιμένουν!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL