, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Διεθνές κύκλωμα απατεώνων με λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο διεθνές κύκλωμα απατεώνων που δραστηριοποιούταν και στην Ελλάδα και είχαν αποκομίσει λεία δεκάδων χιλιάδων ευρώ, κατάφεραν να εξαρθρώσουν αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, οι δράστες παρίσταναν τους τεχνικούς εταιρείας λογισμικού και καλούσαν τα υποψήφια θύματά τους από τηλεφωνικές συνδέσεις του εξωτερικού. Στην επικοινωνία που είχαν μαζί τους, προφασίζονταν ότι θα προέβαιναν σε ενέργειες για την προστασία των τραπεζικών τους λογαριασμούς από παραβιάσεις και από κυκλώματα απάτης. Με αυτό τον τρόπο έπειθαν τα θύματά τους να εγκαταστήσουν στους υπολογιστές και στα κινητά τους τηλέφωνα εφαρμογές απομακρυσμένου ελέγχου.

Ακολούθως και αφού είχαν αποκτήσει πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, προέβαιναν στην αποστολή εμβασμάτων σε λογαριασμούς άλλων ατόμων, τα οποία είχαν επίσης εξαπατήσει. Τα άτομα στα οποία είχαν αποστείλει τα εμβάσματα, πείθονταν στη συνέχεια να κάνουν ανάληψη από τους λογαριασμούς τους  τα συγκεκριμένα ποσά και να τα αποστείλουν μέσω εταιρειών αποστολής χρημάτων σε διάφορες χώρες σε μικρότερα εμβάσματα, τα οποία παραλάμβαναν δια ζώσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Στα ίχνη του κυκλώματος

Οι άντρες των διωκτικών αρχών έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος έπειτα από καταγγελία μιας 61χρονης Ελληνίδας, η οποία είχε πέσει θύμα της απάτης τους. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι οι δράστες με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία αφαίρεσαν από τον τραπεζικό λογαριασμό της 61χρονης 76.500 ευρώ, πραγματοποιώντας επτά εμβάσματα σε τρεις άλλες γυναίκες, οι δύο εκ των οποίων με τη σειρά τους μετέφεραν τμηματικά το ποσό αυτό σε παραλήπτες στην Ελλάδα, στο Κόσσοβο, στην Αλβανία και στην Κολομβία.

Οι αρχές προχώρησαν και στην ταυτοποίηση συνολικά πέντε δραστών, οι οποίοι ενέχονται σε περιπτώσεις απατών σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελούν μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για αλλοδαπούς ηλικίας από 25 έως 53 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, απάτη, απάτη με υπολογιστή και παράνομη πρόσβαση σε πληροφορικό σύστημα ή δεδομένα κατ’ εξακολούθηση. Η δικογραφία θα αποσταλεί αρμοδίως.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.