, Τρίτη
23 Απριλίου 2024

search icon search icon

Δίκη για το Μάτι: Τέσσερα χρόνια, 21 κατηγορούμενοι, καμία καταδίκη…

Η τραγωδία στο Μάτι, που βύθισε στο πένθος όσους έχασαν δικούς τους ανθρώπους και στοίχειωσε για πάντα τις ψυχές όλων εκείνων που πάλεψαν με τις φλόγες και βγήκαν από αυτές «ζωντανοί-νεκροί», όπως οι ίδιοι τονίζουν, αποτελεί ένα έγκλημα για τη Δικαιοσύνη που αναζητά τους ενόχους.

Οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων που πήραν στα χέρια τους τα παιδιά τους καμένα και είδαν τους γονείς και τους συγγενείς τους να χάνονται αβοήθητοι, στην άνιση μάχη τους με την πύρινη λαίλαπα, συγκλονίζουν κάθε συνεδρίαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Ο πόνος ανείπωτος για όλους τους μάρτυρες. Ένας διαρκής σπαραγμός, ένας θρήνος που διαπερνά τη δικαστική αίθουσα. Το ακροατήριο υποκλίνεται στις μαυροφορεμένες μανάδες που κρατούν τις φωτογραφίες των παιδιών τους και ζητούν από το δικαστήριο δικαίωση… «Σήμερα θα ήθελα να περιμένω τα παιδιά μου να επιστρέψουν από το σχολείο, αλλά είμαι εδώ μπροστά σας να ζητήσω δικαίωση. Τη μια και μοναδική, απόλυτη δικαίωση για τις ψυχές τους… Πιστεύω σε εσάς. Τη ζητάω, σας παρακαλώ, για τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, τους συζύγους μας. Οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν. Είναι εγκληματικές, κακουργηματικές πράξεις και παραλείψεις», είπε απευθυνόμενη στους δικαστές η Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου, η οποία έχασε τον σύζυγο και τα δύο της παιδιά στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μια γυναίκα-σύμβολο σε αυτή την τραγωδία με τους 104 νεκρούς και τους εκατοντάδες εγκαυματίες… Τα λόγια της, δριμύ κατηγορώ στους αρμοδίους. «Βοηθήστε οι δολοφονίες των ανθρώπων μας στο Μάτι να είναι η τελευταία τραγωδία σε αυτή τη χώρα», τόνισε στην κατάθεσή της.

Το δριμύ κατηγορώ των συγγενών

Συγγενείς θυμάτων και εγκαυματίες, σαν μια σφιχτή γροθιά όλοι τους, ο ένας δίπλα στον άλλον, για πάνω από τέσσερα χρόνια περιμένουν υπομονετικά και με αξιοπρέπεια να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Και ο πόνος τους γίνεται οργή βλέποντας ότι τα 21 εδώλια που έχουν στηθεί για τους κατηγορουμένους δεν αρκούν για να χωρέσουν τις εγκληματικές ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία… απουσίαζε όταν ο κόσμος καιγόταν.

«Χάος… Ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού… Καιγόμασταν σαν τα ποντίκια και δεν ήρθε κανείς… Δεν υπήρχαν σειρήνα, πυροσβεστικό, Αστυνομία, τίποτα. Ουδείς μας ενημέρωσε… Αν μας είχαν ειδοποιήσει, οι δικοί μας ίσως να ζούσαν… Μόνοι μας παλεύαμε χωρίς βοήθεια…». Μέσα από δεκάδες τραγικές ιστορίες που ακούγονται στο δικαστήριο μεταφέρεται ακριβώς η ίδια εικόνα: πλήρης ασυνεννοησία και απουσία οποιουδήποτε σχεδίου. Ένας κρατικός μηχανισμός που πιάστηκε στον ύπνο. «Αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να βγει», επαναλαμβάνουν εκείνοι που βίωσαν τον εφιάλτη της πυρκαγιάς στο Μάτι και καταθέτουν: «Όσοι έζησαν εκείνη τη μέρα έζησαν από τύχη… Δέκα δευτερόλεπτα χώριζαν τη ζωή από τον θάνατο, όπως γίνεται στον πόλεμο… Δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο. Να ειδοποιήσουν ένα τέταρτο νωρίτερα για να μη χαθεί κανένας, να προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα. Ας έκαναν έστω αυτό, αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε άλλο. Δεν είχαν κανένα σχέδιο».

Τρεις αστυνομικοί γλίτωσαν το εδώλιο

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη αλλά και για πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή διά παραλείψεως είναι στελέχη του κρατικού μηχανισμού, φορέων, της περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο 72χρονος που προκάλεσε την πυρκαγιά και κατηγορείται για εμπρησμό από αμέλεια. Όλα τα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος, αφού το Συμβούλιο Εφετών συντάχθηκε με την έφεση που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μεϊδάνης κατά του βουλεύματος που είχε εκδοθεί από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών και απέρριψε την αναβάθμιση της κατηγορίας για πέντε αξιωματικούς της Πυροσβεστικής στο κακούργημα της θανατηφόρας έκθεσης σε κίνδυνο. Έτσι, με τη «σφραγίδα» του Συμβουλίου Εφετών παραπέμφθηκαν σε δίκη 21 από τους αρχικά 24 κατηγορούμενους, ενώ οι υπόλοιποι τρεις αστυνομικοί αποφασίστηκε να μη δικαστούν, καθώς κρίθηκαν επαρκείς οι εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της έρευνας.

Ο κίνδυνος παραγραφής, τα λάθη και οι παραλείψεις

Το σε βάρος τους πολυσέλιδο κατηγορητήριο κάνει λόγο για σωρεία λαθών και παραλείψεων στο επίπεδο τόσο της πρόληψης όσο και της διαχείρισης της πυρκαγιάς με την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που ήταν διαθέσιμες στις περιοχές που κινδύνευαν αλλά και τη διάσωση των πολιτών.

«Καμία προετοιμασία, κανένας σχεδιασμός. Όλοι έπρατταν κατά τη δική τους κρίση. Δεν ξέραμε πού πηγαίναμε, δεν γνωρίζαμε τίποτα. Ένα ελικόπτερο να περάσει, μια σειρήνα να ηχήσει δεν άκουσα. Ήμασταν μόνοι μας.Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας παρατηρούσαν τον κόσμο να καίγεται. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι δεν υπάρχει κανείς για να σε προστατεύσει.Η φωτιά δεν βρέθηκε ξαφνικά από την εστία της στο Μάτι. Αν εμείς καήκαμε 180 μέτρα από τη θάλασσα, άλλοι πνίγηκαν μέσα στη θάλασσα! Το 2022; Πού ζούμε; Ψάχνω δικαιολογία και δεν μπορώ να βρω!». Με τα λόγια αυτά περιγράφουν οι μάρτυρες όσα βίωσαν. «Έχουμε ζήσει πολλές φωτιές στην περιοχή. Δεν είδαμε πουθενά κανένα πυροσβεστικό όχημα, όπως υπήρχαν παλιά», προσθέτουν και τονίζουν: «Δεν ήταν θέμα ανικανότητας και κακού συντονισμού, υπήρχε και δόλος. Καιγόμασταν και από την Πυροσβεστική μάς έλεγαν “κάντε ό,τι νομίζετε”».

Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί, μεταξύ άλλων, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και στελέχη της περιφέρειας, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, τότε δήμαρχοι της περιοχής, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, για όσα έγιναν εκείνες τις κρίσιμες ώρες, αλλά κυρίως για όσα δεν έγιναν -αν και θα έπρεπε- προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η «εκατόμβη νεκρών και εγκαυματιών», όπως τόνισαν οι συγγενείς των θυμάτων.

«Καιγόμασταν κι εκείνοι έπιναν… καφέ!»

«Είναι αδιανόητο αυτό που συνέβη. Κανείς μας δεν άξιζε να το περάσει αυτό. Ο κόσμος εγκλωβίστηκε χωρίς δυνατότητα διαφυγής. Τους έστελναν με τα αυτοκίνητα μέσα στη φωτιά. Ήταν η μέρα που η Πολιτεία κοίταξε το δέντρο στη Κινέτα και χάθηκε το δάσος των ψυχών στο Μάτι. Ήταν ένα πράγμα ασύλληπτο. Ήμασταν μόνοι μας τελείως. Έπειτα από ώρες ήρθε ένα μεγάλο καΐκι. Να γίνεται χαμός. Δεν είναι αμέλεια. Δεν πήραν απόφαση στη στιγμή. Είχαν ώρες να αποφασίσουν. Εμείς καιγόμασταν και εκείνοι έπιναν καφέ», καταγγέλλουν όλοι εκείνοι που είδαν τις οικογένειές τους να ξεκληρίζονται. «Κάποιοι φταίνε περισσότερο και κάποιοι λιγότερο. Κάποιοι θα έπρεπε να είναι στη φυλακή. Αλλά όλοι θα έπρεπε να έχουν “ξηλωθεί” την επόμενη μέρα. Παίχτηκε ένα θέατρο, ενώ ήξεραν πως υπήρχαν νεκροί. Άκουσα στην τηλεόραση ότι όλα έγιναν καλά και πως θα τα ξανακάναμε με τον ίδιο τρόπο. Οι νεκροί και εμείς είμαστε η ζωντανή απόδειξη ότι όλα έγιναν καλά. Τους είπα “στείλτε με στη Βουλή να δουν πόσο καλά τα έκαναν”».

Περισσότεροι από 200 μάρτυρες έχουν κληθεί να εξεταστούν στη δίκη που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2022 και προχωρά με γοργό ρυθμό. Ωστόσο, η διάρκειά της εκτιμάται ότι θα είναι μακρά, αν και το δικαστήριο δίνει αγώνα για την ταχεία ολοκλήρωσή της. Άλλωστε, το ενδεχόμενο της παραγραφής, η οποία επέρχεται στις αρχές του 2026, αποτελεί σοβαρό κίνδυνο όχι τόσο στον πρώτο αλλά στον δεύτερο βαθμό διεξαγωγής της.

Οι συγγενείς των θυμάτων και οι εγκαυματίες, που ο χρόνος για αυτούς σταμάτησε στις 23 Ιουλίου 2018, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για δικαίωση. Αυτό που τους δίνει δύναμη να συνεχίσουν, όπως λένε, είναι το χρέος τους σε αυτούς που χάθηκαν… Να γίνουν η φωνή τους για να μην ξανασυμβεί άλλη τέτοια εθνική τραγωδία. «Τους το χρωστάμε», εξήγησαν οι ίδιοι άλλωστε στο δικαστήριο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.