, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Δυσωδία από τα σκουπίδια της Σιθωνίας!

Μπορεί η Σιθωνία να μαγεύει με το φυσικό κάλλος της, ωστόσο, φαίνεται ότι ο ρόλος των αιρετών που κατά καιρούς ανέλαβαν την τοπική αυτοδιοίκηση υπερβαίνει τον ουσιαστικό χαρακτήρα τους που είναι η εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των δημοτών. Η διαδρομή προμηθειών και αδειδοτήσεων που παραβαίνουν τους κανόνες φαίνεται ότι επεκτείνονται από τους υπηρεσιακούς φορείς του δήμου έως το Δασαρχείο, την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και την Αστυνομία.

Το 2013 προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την περάτωση έργου μείζωνος σημασίας για τα απόβλητα της Σιθωνίας. Αντικείμενο του έργου ήταν η αποκατάσταση τριών χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) του Δήμου Σιθωνίας, στις θέσεις Ψαλίδα-Αγ. Νικολάου, Ασπρονέρι-Νικήτης και Ξεράδια Συκιάς. Τα έργα αποκατάστασης των τριών ΧΑΔΑ περιελάμβαναν την κατασκευή όλων των απαραίτητων εργασιών για την πλήρη αποκατάσταση των χώρων, όπως:

  • Έργα διαμόρφωσης αναγλύφου
  • Έργα στεγανοποίησης απορριμματικού αναγλύφου
  • Έργα διαχείρισης βιοαερίου-στραγγισμάτων
  • Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και υποδομές (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κλπ.).

Το έργο ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού στην κοινοπραξία των εταιριών ΥΔΡΟΦΙΛΗ Α Ε ΕΚΚΕΝΤΡΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ. με κωδικό (MIS 374814) με έναρξη 23.9.2013 και λήξη 31.3.2015 με συνολικό προϋπολογισμό 1.111.308,66 ευρώ για την αποκατάσταση και των τριών ΧΑΔΑ.

Βάσει, της σύμβασης η οποία υπογράφηκε από τον τότε δήμαρχο Σιθωνίας Ιωάννη Τζίτζιο, η ανάδοχος κοινοπραξία των εταιριών όφειλε να ολοκλήρωσε το έργο της αποκατάστασης και των τριών μολονότι υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση του δήμου Σιθωνίας.

Το έργο «παραδόθηκε» κατά τα δυό τρίτα. Δηλαδή, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ Συκιάς και στο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αναδόχου, το έργο στον ΧΑΔΑ Νικήτης (Ασπρονέρι 2) δεν παραδόθηκε ποτέ διότι στη πορεία διαπιστώθηκε ότι το κόστος εργασιών υπερκάλυπτε την αποκατάσταση των δυο και δεν αρκούσε και για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης. Ωστόσο, τα εντάλματα πληρώθηκαν κανονικά για όλο το ποσό που προβλεπόταν βάση της αρχικής σύμβασης.

Ένταλμα πληρωμής 420.000 ευρώ

Ωστόσο, το έργο στη Νικήτη έπρεπε με κάποιον τρόπο να αποκατασταθεί. Το δημοτικό συμβούλιο υπό τον τότε δήμαρχο Ιωάννη Τζίτζιο αποφασίζει να δοθούν άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ μέσω των επιχορηγήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών σε αναδόχους για οφειλές των ΟΤΑ που κηρύχθηκαν ληξιπρόθεσμες (το γνωστό νομοσχέδιο περί ληξιπροθέσμων οφειλών των ΟΤΑ). Μεταξύ των δικαιούχων, ήταν και ο Αστέριος Κανατάς ο οποίος εισπράττει με ένταλμα πληρωμής στις 23.5.2017 το ποσό των 417.994 ευρώ για εργασίες αποκατάστασης στο ΧΑΔΑ Νικήτης. Δηλαδή για ένα έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για την αποκατάστασή του και θα έπρεπε να περατωθεί με την προηγούμενη σύμβαση από τους τότε αναδόχους, το δημόσιο πλήρωσε δυο φορές…

Η τρίτη σύμβαση!

Μόνο που όπως αποδείχθηκε, δεν αποκαταστάθηκε ούτε τότε. Διότι έχει και τρίτη σύμβαση!

Το 2020 το έργο αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Νικήτης επαναπροκηρύχθηκε(!) και στις 29 Αυγούστου του 2022 ο νυν δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρρίσης Ντέμπλας (αντιδήμαρχος στην διοίκηση Ιωάννη Τζίτζιου) υπογράφει νέα σύμβαση αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Νικήτης με την ίδια εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ (η οποία είχε αναλάβει το έργο με την πρώτη σύμβαση το 2013) ύψους 1.5 εκατομμυρίου ευρώ! Μάλιστα, στην προσωπική σελίδα του στο Facebook έχει φωτογραφία με τον επικεφαλής της αναδόχου εταιρίας γράφοντας «υπογραφή σύμβασης με την εταιρία ΥΔΡΟΦΙΛΗ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Νικήτης προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ προ εκτπώσεως». Με απλά λόγια, ένα έργο που θα έπρεπε να περατωθεί πριν από επτά χρόνια, το δημόσιο πλήρωσε ήδη δυο φορές και θα πληρώσει και τρίτη!

Σταμάτησαν τα έργα

Ωστόσο, καταγγελίες από τον πρώην κοινοτάρχη Νικήτης Μιχάλη Αναγνωσταρά περί παρατυπιών στην περιοχή του Ασπρονερίου κατά τις εργασίες, σταμάτησαν το έργο. Συγκεκριμένα, η εταιρία φέρεται να προχώρησε εργασίες σε δασική έκταση. Οταν εκλήθη η αστυνομία μετά από καταγγελία της αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας ότι τα μηχανήματα της εταιρίας καταπατούν δασική έκταση, δεν ζήτησε έγγραφα από το δασαρχείο και την αρχαιολογία. Επικαλέστηκε ότι «η εταιρία προσκόμισε την άδεια από την περιφέρεια και τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και άρα ήταν καθ’ όλα νόμιμη». Ωστόσο, μετά από την καταγγελία του Μιχάλη Αναγνωσταρά, οι εργασίες σταμάτησαν διότι διαπιστώθηκε ότι οι εργασίες γίνονταν εκτός των ορίων που προβλεπόταν από την άδεια και καταπατούσαν δασική έκταση. Οι εργασίες αποκατάστασης σταμάτησαν ωσότου προσκομιστούν οι άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Πόσο «ολοκληρώθηκε» ο ΧΑΔΑ Αγ. Νικολάου;

Σύμφωνα και με τη δήλωση του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας ο οποίος επιβεβαιώνει ότι το έργο στο ΧΑΔΑ Νικήτης δεν παραδόθηκε ποτέ, τα έργα στους ΧΑΔΑ Συκιάς κι Αγίου Νικολάου ολοκληρώθηκαν κανονικά. Είναι όμως έτσι;

Η σύμβαση για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ προέβλεπε έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και υποδομές (αντιπλημμυρική προστασία, δίκτυα υποδομής, περίφραξη, πυρόσβεση, πυροπροστασία, εσωτερική οδοποιία κλπ. Όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες σήμερα, ο ΧΑΔΑ Αγίου Νικολάου όχι μόνο δεν έχει περίφραξη, όχι μόνο δεν υπάρχει εσωτερική οδοποιία αλλά αποδεικνύεται ότι δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση στις υποδομές. Μάλιστα, θα μπορούσε να πει κάποιος βλέποντας αυτές τις εικόνες ότι δίπλα ακριβώς, δημιουργήθηκε άλλος … ΧΑΔΑ με πεταμένα αντικείμενα και απορρίμματα.

Η τοποθέτηση της αναδόχου εταιρείας

Από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας ΥΔΡΟΦΙΛΗ λάβαμε την εξής δήλωση την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια για το θέμα:

«Η λεγόμενη «υπόθεση των υδρομέτρων» κατά ακριβολογία αφορά στο έργο «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική-ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης)» με ανάδοχο μία κοινοπραξία, στην οποία πράγματι συμμετέχει η εταιρία «ΥΔΡΟΦΙΛΗ». Η προμήθεια και η εγκατάσταση υδρομέτρων δεν αποτέλεσε ποτέ συμβατικό αντικείμενο της εταιρίας «ΥΔΡΟΦΙΛΗ», η οποία ουδέποτε πληρώθηκε γι` αυτό.

  • Η «ΥΔΡΟΦΙΛΗ» είναι μια οικογενειακή ανώνυμη εταιρία με ονομαστικές μετοχές. Αποκλειστικοί της μέτοχοι από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα είναι τα αδέρφια Χρήστος και Νίκος Περτσεμλίδης, όπως ευχερώς προκύπτει από το βιβλίο μετόχων της και όλα τα πρακτικά των γενικών της συνελεύσεων.
  • Ο Δήμος Σιθωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αποκατάστασης των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων, συνέταξε μελέτη και προϋπολογισμό με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΡΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΙΘΩΝΙΑΣ» για τους ΧΑΔΑ Συκιάς (θέση Ξεράδια),  Αγίου Νικολάου και Νικήτης (στη θέση Ασπρονέρι) και προέβη στην δημοπράτηση του έργου, που ανέλαβε κοινοπραξία, στην οποία συμμετείχε η «ΥΔΡΟΦΙΛΗ». Στις χωματερές της Συκιάς και του Αγ. Νικολάου, η αποκατάσταση ολοκληρώθηκε, ενώ η αποκατάσταση της χωματερής της Νικήτης δεν πραγματοποιήθηκε, αφενός, διότι μέρος των ποσοτήτων που προοριζόταν για αυτήν, εκτελέσθηκαν στις άλλες χωματερές, και, αφετέρου, διότι οι ποσότητες απορριμμάτων αποδείχτηκαν πολλαπλάσιες της μελέτης. Σημειώνεται ότι η αμοιβή της «ΥΔΡΟΦΙΛΗ» ως αναδόχου είχε συμφωνηθεί με βάση τις ποσότητες των επιμέρους εργασιών του έργου και όχι με την κατ` αποκοπή αποκατάσταση κάθε χωματερής. Αυτός είναι ο λόγος που το έργο της αποκατάστασης της χωματερής της Νικήτης επαναπροκηρύχθηκε το 2020.
  • Στο νέο έργο η «ΥΔΡΟΦΙΛΗ» αναδείχτηκε μειοδότρια με έκπτωση 37,46% μεταξύ τεσσάρων διαγωνιζόμενων εταιριών, από τις οποίες καμία δεν αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της διαγωνιστικής διαδικασίας.
  • Η αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετά από αίτηση του Δήμου Σιθωνίας χωρίς καμία απολύτως ανάμιξη του αναδόχου. Πράγματι το έργο έχει αδειοδοτηθεί κανονικά. Παρά ταύτα η «ΥΔΡΟΦΙΛΗ» δήλωσε προς το Δήμο Σιθωνίας ότι έχει προβεί σε διακοπή της εκτέλεσής του μέχρι να διευκρινιστεί το θέμα της απαίτησης τυχόν επιπρόσθετης αδειοδότησης από τη δασική υπηρεσία. Εννοείται ότι και αυτή η αδειοδότηση είναι ευθύνη του Δήμου, ο οποίος, σύμφωνα με έγγραφο που έχει κοινοποιήσει στην «ΥΔΡΟΦΙΛΗ», έχει ήδη απευθυνθεί στην αρμόδια δασική υπηρεσία.     

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA