, Κυριακή
19 Μαΐου 2024

search icon search icon

Εδώ Χαλκιδική: Ξανανοίγει ο φάκελος στην Ακτή Ζωγράφου

Οι αναρίθμητες καταγγελίες και τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα της free press Karfitsa έφτασαν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη η οποία φέρεται να άναψε το «πράσινο φως» για άρση της αδείας εργασιών στην περιοχή του Porto Elea μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Την άμεση παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη προκάλεσαν σειρά καταγγελιών στη Σιθωνία για το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό «έγκλημα» που συντελείται εδώ και έξι χρόνια στην Ακτή Ζωγράφου στην επιχείρηση του Porto Elea σε συνδυασμό με τα αναρίθμητα ρεπορτάζ της free Karfitsa που ανέδειξαν το πρόβλημα της καταπάτησης εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης και υψηλής αρχαιολογικής αξίας ζώνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάδειξη του περιβαλλοντικού σκανδάλου κινητοποίησε τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και με προσωπικές ενέργειες η Υπουργός κ. Μενδώνη άναψε το «πράσινο φως» προκειμένου να αρθούν οι άδειες οποιασδήποτε εργασίας στην περιοχή στην οποία έως τώρα είχαν καταπατηθεί εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χαρακτηρισμένης ως Μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ καθώς επρόκειτο για αναπόσπαστο τμήμα του Αγίου Όρους.  

Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν όλες οι υπηρεσίες που είτε σιώπησαν, είτε αδράνησαν όπως η αρχαιολογική υπηρεσία, το δασαρχείο, η πολεοδομία και το λιμεναρχείο καθώς καμία δεν επέβαλε κανένα πρόστιμο παρά τις καταγγελίες. Η μία υπηρεσία περίμενε την άλλη να κινητοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση του Camping του Porto Elea ξεκίνησε τις επεκτάσεις της σε δασικές ζώνες τοποθετώντα τροχοβίλες έχοντας την «έγκριση» του τότε δημάρχου Σιθωνίας και σήμερα υποδίκου για δυο τουλάχιστο κακουργηματικές υποθέσεις Ιωάννη Τζίτζιου. Το άνοιγμα του φακέλου ξανά από την εισαγγελία Πολυγύρου θα αποκαλύψει πολλά σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο (δεν) λειτουργούσαν οι δημόσιες υπηρεσίες την εποχή εκείνη δηλαδή από το 2017 μέχρι τούδε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο γέροντας της Μονής Ζωγράφου στην οποία ανήκει ο μετόχι που βρίσκεται παραπλεύρως του Camping και μετατράπηκε από την επιχείρηση σε … αποθήκη, έψαχνε να βρει δικαιοσύνη παρά τις εκατοντάδες καταγγελίες του προς όλες τις υπηρεσίες που όμως ουδέποτε απαντήθηκαν. Ακόμη και με σειρά αρθρογραφίας από την Karfitsa που αναδημοσιεύτηκαν και σε δεκάδες sites και ηλεκτρονικές εκδόσεις καμία από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν τη στοιχειώδη ευθιξία να τοποθετηθούν υπεύθυνα για ποιό λόγο δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα ενώ υπήρξε καταφανέστατη παρανομία. Κι αυτό είναι ενδεικτικό της νοοτροπίας που καλλιεργήθηκε χρόνια τώρα όταν για μια μόνον υπόθεση δεν παρεμβαίνουν οι υπηρεσίες, τι συμβαίνει και σε άλλες πλείστες ακόμη υποθέσεις σε όλη τη Χαλκιδική. Ας αρχίσουμε από το λιμεναρχείο Ιερισσού. Κάθε φορά ρωτούσαμε για το συγκεκριμένο έργο και δεν ήξεραν τι να απαντήσουν. Τό μόνο συνεχώς που έλεγαν ήταν ότι «οι επιχειρηματίες μας βοήθησαν, μας έβαλαν κλιματιστικά στην Ιερισσό και στον Όρμο της Παναγιάς!». Κι όταν επισημάναμε την αδράνεια της Υπηρεσίας, πήρε ο διοικητής του Λιμεναρχείου για να διαμαρτυρηθεί(!) γιατί γράφουμε για το συγκεκριμένο έργο εις βάρος της υπηρεσίας τους, θαρρείς και είναι προσωπικό θέμα!

Ακόμη και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος της υπηρεσίας Χαλκιδικής Αγγελος Γουματιανός παραδέχθηκε  ότι «ναι είναι παράνομο αλλά τι πρέπει να κάνουμε; Να σταματήσουμε τις επενδύσεις; Όλη η Χαλκιδική είναι έτσι! Σκάβουν, μπαζώνουν και αποκαθιστούν τις εκσκαφές!!!». Πολύ ωραία απάντηση! Δηλαδή, σκάφτηκαν 54.000 κυβικά σε μια ζώνη Αρχαιολογικώς Προστατευμένη από την ΟΥΝΕΣΚΟ και ο υπεύθυνος αρχαιολόγος που υποτίθεται είναι ο άνθρωπος που θα πρέπει να εφαρμόσει το νόμο σύμφωνα με τις κείμενες νομοθεσίες, δηλώνει ότι παρακάμπτει όλες αυτές τις παρανομίες εν ονόματι των επενδύσεων! Πάντως, οι εκπρόσωποι της εταιρείας βουλγαρικών συμφερόντων λέει τα … καλύτερα για το πρόσωπό του! Λογικό…

Γενικώς, έχουμε μείνει άφωνοι με τον τρόπο που λειτουργεί η αρχαιολογική υπηρεσία όταν βλέπει αδρανής να καταστρέφεται ολόκληρο βουνό, όλα τα χώματα χιλιάδες κυβικών να ρίχνονται στη θάλασσα και ποτέ δεν έγινε αυτοψία για να ανακαλύψουμε που ακριβώς κατέληξαν όλες αυτές οι χωματουργικές εργασίες. Ποια τιμολόγια κόπηκαν, ποιά εταιρεία ανακύκλωσης ανέλαβε την περισυλλογή των υλικών και με ποια δελτία αποστολής. Αν δεν υπάρχουν σημαίνει ότι όλα είναι παράνομα.

Αλλά έτσι λειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες στη Χαλκιδική κι είναι λυπηρό. Διότι μέσα στα μάτια μας και στα μάτια χιλιάδων ανθρώπων συντελούνται καθημερινά εγκλήματα λες και ζούμε στην εποχή που σε ένα χωριό υπήρχε μόνο ένας παπάς και ένας δάσκαλος. Ήρθε η ώρα όμως της απονομής δικαιοσύνης. Ελπίζουμε η έρευνα για την οποία έδωσε εντολή η υπουργός Πολιτισμού να φτάσει ως το τέλος απρόσκοπτα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.