03:38, Δευτέρα
15 Αυγούστου 2022

Εφιαλτική η νύχτα στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτη η πύρινη λαίλαπα

Εφιαλτική αναμένεται να είναι η νύχτα για τους κατοίκους της περιοχής Γάια της Εύβοιας, όπου η πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου μαίνεται ανεξέλεγκτη και δείχνει να λαμβάνει όλο και πιο μεγάλες διαστάσεις.

Το δύσκολο έργο της κατάσβεσης, όπως επισημαίνεται από έμπειρους αξιωματικούς της πυροσβεστικής, δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από το δυσπρόσιτο της περιοχής, όπως επίσης και από τους ισχυρούς ανέμους.

Η πυρκαγιά ξέσπασε περίπου στις 14.00 και λίγο πριν τις 19.00 στάλθηκε μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν προληπτικά το χωριό Κρεμαστός και να κατευθυνθούν προς το Τραχήλι.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στο σημείο αποδείχτηκαν ανεπαρκείς για να θέσουν την πυρκαγιά υπό έλεγχο, με αποτέλεσμα αυτές να ενισχυθούν όλο και περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 149 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων (οι 3 εκ των οποίων είναι Ε.ΜΟ.Δ.Ε) και 32 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ και μηχανήματα έργου.  στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν επίσης μέχρι το τελευταίο φως της μέρας 9 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα –εκ των οποίων το ένα λειτουργούσε ως συντονιστικό–, που επιχειρούσαν με ρίψεις νερού από αέρος.

Αδύνατη η προσέγγιση των μετώπων

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής και των εθελοντών, το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει πάρει, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο ενισχύονται με άντρες και πυροσβεστικά μέσα από την Αττική και όλη τη Στερεά Ελλάδα, ωστόσο οι χερσαίες δυνάμεις είναι αδύνατο να προσεγγίσουν τα σημεία για να το περιορίσουν.

Αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Συντονιστικού στην Κύμη, με στόχο να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα ενισχυθούν ακόμα περαιτέρω οι πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτω από ποια διάταξη θα προσεγγίσουν τα διάφορα μέτωπα της πυρκαγιάς που δείχνουν να μαίνονται ανεξέλεγκτα παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των αντρών της πυροσβεστικής.

Με εντολή της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος έχει τεθεί πάντως σε γενική επιφυλακή όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Στερεά Ελλάδα, ενώ αρκετές δυνάμεις ακόμη και από τη Λαμία μεταφέρονται στην Εύβοια για να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

ΚΔΓ