, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Έφτασε στη Ζαπορίζια ο Έλληνας πρόξενος στην Ουκρανία, Μανώλης Ανδρουλάκης

Θα διανυκτερεύσει  εκεί  καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και το ταξίδι του θα συνεχιστεί αύριο με το πρώτο φως της ημέρας

Στη Ζαπορίζια έφτασε πριν από λίγη ώρα ο Έλληνας πρόξενος στην Ουκρανία, Μανώλης Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κύριος Ανδρουλάκης θα διανυκτερεύσει στην Ζαπορίζια καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και το ταξίδι του θα συνεχιστεί αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Ενδεικτικό της πολύ δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι το γεγονός πως σήμερα το πρωί το κονβόι που μεταφέρει από χθες τον κ. Ανδρουλάκη εκτός Μαριούπολης, άλλαξε κατεύθυνση λόγω της πολύ κακής κατάστασης που επικρατεί στη Ζαπορίζια. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκρίθη, λόγω των βομβαρδισμών, ότι δεν πρέπει η αποστολή να κατευθυνθεί προς τα εκεί για την ασφάλειά της και επελέγη άλλη διαδρομή προς τα δυτικά. Η ελπίδα είναι ότι ως αύριο βράδυ θα έχει φτάσει σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη πορεία για το κομβόι που συνοδεύει τον κύριο Ανδρουλάκη, ενώ είναι ακόμη άγνωστο αν θα περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας από την Μολδαβία ή την Ρουμανία.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας στη Βουλή εκφράζοντας την ελπίδα αύριο το βράδυ ο πρόξενος να είναι εντός ευρωπαϊκών συνόρων.

«Πρόκειται για μια ώρα μαύρη. Μας προκαλούν φρίκη οι σκηνές που μεταδίδει ο φακός. Η επίθεση προκάλεσε θύματα μεταξύ των οποίων και η μειονότητα. Ο πρόξενός μας είναι στον δρόμο της επιστροφής. Δεν έχει νόημα να πω που είναι τώρα. Ελπίζουμε μέχρι αύριο το βράδυ θα είναι σε ευρωπαϊκό έδαφος» είπε.

Τι μεταφέρει ο πατέρας του

Για την επιχείρηση απεγκλωβισμού του Έλληνα Προξένου στην Μαριούπολη, Μανώλη Ανδρουλάκη, μαζί με την αποστολή του ΟΑΣΕ, μίλησε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του.

Όπως είπε ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, η αποστολή μετακινείται με τρία μεγάλα λεωφορεία και κάποια συνοδευτικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα. Μετέφερε πως όπως του είπε και ο γιος του, συνολικά στο κομβόι βρίσκονται περίπου 80 άτομα, κυρίως Ουκρανοί υπάλληλοι του ΟΑΣΕ και μέλη των οικογενειών τους.

Ο πατέρας του Έλληνα πρόξενου στην Μαριούπολη είπε πως στο τηλέφωνο, στην συνομιλία που είχαν αργά την Τρίτη, ο Μανώλης Ανδρουλάκης ακουγόταν ευδιάθετος και χαρούμενος που κατάφερε να απεγκλωβιστεί από την Μαριούπολη, μετά από πολλές ημέρες διαβίωσης υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, ακόμη και με έλλειψη επικοινωνίας, όπως είπε ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης, αφού δεν υπήρχε ούτε τηλεφωνική επαφή μαζί του στο μεγαλύτερο διάστημα του 24ώρου.

Ο πατέρας του πρόξενου, ο οποίος συνεχίζει το ταξίδι του προς τα δυτικά της Ουκρανίας, με στόχο να περάσει τα σύνορα το δυνατόν συντομότερα, μίλησε συγκινημένος και για τον διάλογο σχετικά με την Μαριούπολη, που είχε με τον διπλωμάτη μας, την στάση του οποίου εξήραν χθες οι Νίκος Δένδιας και Ανδρέας Κατσανιώτης.

«Όταν τον ρώτησα “γιατί δεν έφυγες με τους δημοσιογράφους;”, ( πριν από αρκετές ημέρες, με την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης από την Μαριούπολη), μου απάντησε “Ρε πατέρα, και ποιος θα μείνει εδώ πέρα; Είναι τόσοι Έλληνες εδώ…” και με συγκίνησε», είπε ο κ. Γιώργος Ανδρουλάκης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.