, Παρασκευή
02 Δεκεμβρίου 2022

Γιατροί και νοσηλευτές στη Χαλκιδική οραματίζονται ένα Νοσοκομείο – δέλεαρ

Σε μια εποχή, που το δημόσιο σύστημα υγείας και ο Υπουργός Θάνος Πλεύρης δίνουν τα πλέον εξαιρετικά δείγματα γραφής στους πολίτες της χώρας – όχι μόνο ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά και ως προς τις υποδομές, τη στελέχωση, τις νέες τεχνολογίες, η Χαλκιδική μοιάζει να παρακολουθεί «ένα ακόμη έργο» ως θεατής και όχι να συμμετέχει σε αυτό ως πρωταγωνιστής.

Σκέψεις, Απόψεις& Δεσμεύσειςτου πρ. βουλευτή Χαλκιδικής Ευθύμη Καρανάσιου …για την υγεία

Με το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής να στερείται ιατρικού προσωπικού, ειδικοτήτων, αλλά και νοσηλευτών, η χρόνια έλλειψη υποδομών και εξοπλισμού μοιάζει πλέον να παγιώνεται. Η σχεδόν μόνιμη υπολειτουργία του αξονικού τομογράφου στον Πολύγυρο είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα λειτουργικής ανεπάρκειας.

 Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Νομό διαθέτει πέντε (5) Κέντρα Υγείας: στα Νέα Μουδανιά, στην Κασσανδρεία, στην Καλλικράτεια, στον Άγιο Νικόλαο και στο Παλαιοχώρι. Η υποστελέχωσή τους, οι ελλείψεις σε ιατρούς και νοσηλευτές, οι πενιχρές υλικοτεχνικές υποδομές αποτελούν πλέον χρόνια κατάσταση. Πρόβλημα υποστελέχωσης όμως αντιμετωπίζει και το ΕΚΑΒ.

 Αντιπαρερχόμενος το επιχείρημα της μαζικής προσέλευσης επισκεπτών το καλοκαίρι, όπου κανείς πρέπει να έχει υγειονομική ετοιμότητα, εστιάζω το θέμα στο πρόβλημα των Χαλκιδικιωτών, οι οποίοι ουσιαστικά ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ, με αποτέλεσμα κάθε επείγον ή μη επείγον περιστατικό να απαιτεί μεταφορά του ασθενούς ή του τραυματία στη Θεσσαλονίκη. Όταν αυτό αφορά τη Γαλάτιστα και τη Νέα Ηράκλεια το πρόβλημα ίσως μετριάζεται (;), όταν όμως αφορά τη Συκιά, την Αμμουλιανή, τη Βαρβάρα, το Παλιούρι, τη Σάρτη, κλπ., τότε το πρόβλημα μετατρέπεται από εγκληματική αμέλεια σε απόλυτη ευθύνη των διοικούντων τον τόπο.

Γιατί η ανθρώπινη ζωή είναι το ύψιστο αγαθό και όποιος ευθύνεται για την απώλειά της λογοδοτεί.

Η εικόνα που έχω για το θέμα είναι απολύτως καθαρή. Γιατροί και Νοσηλευτές στη Χαλκιδική (με τους οποίους βρίσκομαι σε συνεχή επαφή) οραματίζονται ένα νοσοκομείο – δέλεαρ – σύγχρονο, επανδρωμένο, λειτουργικό, ανθρώπινο. Απαλλαγμένο από διαδικασίες και εστιασμένο στην επιστήμη και στον άνθρωπο. Και ακριβώς επειδή «ζυμώνομαι» καθημερινά μαζί τους, αφουγκραζόμενος παράλληλα το χρόνιο αίτημα – παράπονο του Χαλκιδικιώτη πολίτη, ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΙ να προβώ σε εκείνες τις ενέργειες:

    που θα αναπτύξουν και θα ολοκληρώσουν τις νοσοκομειακές και άλλες κλαδικές υποδομές,

    που θα στελεχώσουν το Νοσοκομείο Χαλκιδικής, τα Ε.Σ.Υ. και το Ε.Κ.Α.Β.,

    που θα εξοπλίσουν τους νοσοκομειακούς και ιατρικούς χώρους,

    που θα ανακουφίσουν το Χαλκιδικιώτη πολίτη,

    που τελικά θα σώσουν ζωές!

Είναι χρέος. Είναι λόγος να αγωνιστώ. Είναι τρόπος να πετύχω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA