13:19, Τρίτη
04 Οκτωβρίου 2022

Εγκαίνια στις 29 Αυγούστου για την ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας

Τα οφέλη του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού συστήματος απολαμβάνει από τις 11 Ιουλίου η Σκιάθος, όταν και τέθηκε σε λειτουργία η διασύνδεσή της με την Εύβοια. Το έργο του ΑΔΜΗΕ πρόκειται να εγκαινιάσει στις 29 Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας ενισχύει περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερή ηλεκτροδότηση των Βόρειων Σποράδων, με τα νησιά τους να γνωρίζουν μεγάλη άνοδο στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Σκιάθου – Εύβοιας, που ολοκλήρωσε ο ΑΔΜΗΕ, είναι ένα έργο υψηλών τεχνικών απαιτήσεων, στο πλαίσιο επένδυσης 57 εκατ. ευρώ. Στην πλευρά της Σκιάθου η διασύνδεση περιλαμβάνει έναν υπερσύγχρονο Υποσταθμό 150 kV τεχνολογίας κλειστού τύπου (GIS), ενώ τα καλώδια Υψηλής Τάσης που εγκαταστάθηκαν στο νησί είναι πλήρως υπογειοποιημένα, με στόχο την ελαχιστοποίηση της περιβαλλοντικής και οπτικής όχλησης.

Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου έργου είναι ότι το υποβρύχιο καλώδιο είναι θαμμένο καθ’ όλη την υποθαλάσσια όδευσή του, μήκους 29 χλμ., σε βάθη έως και 300 μ., διασφαλίζοντας την προστασία του από εξωγενείς παράγοντες. Στην πλευρά της Εύβοιας ο ΑΔΜΗΕ αναβάθμισε τον υφιστάμενο Υποσταθμό Μαντουδίου, ενώ κατασκεύασε 30 χλμ. νέας εναέριας γραμμής μεταφοράς.

Μ. ΜΑΣΤ.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL