Είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε;
Το τελευταίο διάστημα, η ειδησεογραφία βομβαρδίζεται με πολύ σκληρές ειδήσεις που αφορούν την παιδική κακοποίηση αλλά συνολικά και αυτό που λέμε κοινωνικά δράματα.
Ταυτόχρονα, παραδοσιακοί μύθοι της ατομικής και κοινωνικής ηθικής γκρεμίζονται από συμπεριφορές που φανερώνουν τη βαρβαρότητα της εποχής μας. Τελευταίο περιστατικό, τα όσα ανατριχιαστικά αποκαλύπτονται υπό μορφή καταγγελιών για τη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Τα όσα ακούγονται από τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών δεν μπορεί κανείς να τα αγνοήσει. Όμως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κανιβαλίζει δημοσιογραφικά και πολιτικά επ’ αυτών των σοβαρών ζητημάτων, ούτε να λαϊκίζει ούτε να δικάζει από τα τηλεπαράθυρα.
Το είδαμε και το ζήσαμε και σε προηγούμενες αντίστοιχες περιπτώσεις: Από το #metoo μέχρι την υπόθεση με τη 12χρονη από τα Σεπόλια, και από την Πισπιρίγκου μέχρι τις τωρινές καταγγελίες για τη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου»,οι υποθέσεις αυτές μετετράπησαν σε τηλεριάλιτι προς τέρψη τρομολάγνων τηλεθεατών, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έγιναν αντικείμενο πολιτικής εργαλειοποίησης από την αντιπολίτευση και δη από την αξιωματική. Από μια αντιπολίτευση που προσπαθεί ακόμα να μας πείσει ότι αυτά τα εγκλήματα έχουν δήθεν πολιτικό πρόσημο. Παράλληλα, οι τηλεδικαστές στα παράθυρα των καναλιών παίζουν πάλι τα ρέστα τους και είναι δήθεν συγκλονισμένοι, αλλά προσέξτε: κανείς δεν ήξερε τίποτα, δεν είχε ακούσει τίποτα και ξαφνικά όλοι πέφτουν μαζικά από τα σύννεφα. Το ότι κάτι δεν πάει καλά στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας είναι γεγονός.
Ο λαϊκισμός,όμως, δεν οδηγεί πουθενά. Όταν, για παράδειγμα, η υφυπουργός Εργασίας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου πήγε πριν από λίγους μήνες να αναμορφώσει τον τρόπο λειτουργίας όλων αυτών των κοινωνικών μονάδων και ιδιαίτερα όσων φιλοξενούν μικρά παιδιά, έπεσαν πάνω της να την κατασπαράξουν, δήθεν ότι θέλει να βάλει «λουκέτα». Όλοι οι «κοινωνικά ευαίσθητοι ακτιβιστές» -που τώρα προφανώς θα έχουν πέσει από τα σύννεφα με τις καταγγελίες περί ξυλοδαρμών και βιασμών ανηλίκων-δεν θα βρουν βεβαίως ούτε μια συγγνώμη για τη Μιχαηλίδου που ήθελε να βάλει όρους και κανόνες, όπως οφείλει να κάμει κάθε σοβαρή Πολιτεία.
Ας αφήσουν λοιπόν οι τηλεεισαγγελείς το κράτος να κάνει τη δουλειά του. Για την υπόθεση της «Κιβωτού» γίνεται αυτή τη στιγμή μια τεράστια προανακριτική έρευνα σε όλη την Ελλάδα από την Ελληνική Αστυνομία. Να σταματήσουν κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα πριν ολοκληρωθεί η έρευνα και πριν μιλήσει η Δικαιοσύνη. O στόχος της Πολιτείας πρέπει να είναι να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το νομικό μας οπλοστάσιο για να υπάρξει τιμωρία των ενόχων και ένα πλαίσιο ασφάλειας. Να γίνουν οι απαιτούμενες αλλαγές στον ποινικό κώδικα για εγκλήματα της γενετήσιας ελευθερίας, και αυτά γίνονται ήδη από τη σημερινή κυβέρνηση.
«P»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL