, Δευτέρα
30 Ιανουαρίου 2023

Εισαγγελική έρευνα για την Κακιά Σκάλα

Τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας προκάλεσε το κλείσιμο τηςεθνικής οδού Αθηνών-Κορίνθου λόγω πτώσης βράχων. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών διέταξε προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει τελεστεί το αδίκημα της επικίνδυνης παρέμβασης στην οδική συγκοινωνία.

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας θα ελεγχθεί, μεταξύ άλλων, γιατί το ανάχωμα που είχε κατασκευαστεί αποδείχτηκε ανεπαρκές, ανείχε ατέλειες από την αρχή αλλά και αν υπήρχε υποχρέωση να συντηρείται.

Τι λέει ο πρόεδρος της Ολυμπίας Οδού

Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεσαία λωρίδα της Αθηνών-Κορίνθου που έκλεισε ύστερα από κατολίσθηση.Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπίας Οδού Παναγιώτης Παπανικόλας, πριν από τις γιορτές αναμένεται να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία ο δρόμος. «Οι φράχτες στα πρανή είναι από προηγούμενες εργολαβίες από παλιά και το σημείο όπου έγινε η κατολίσθηση είναι εκτός της παραχώρησης του έργου.

Ήταν σωστά σχεδιασμένοι οι φράχτες, εμείς παρακολουθούμε τις μετακινήσεις. Η συντήρηση του έργου εντός των ορίων είναι δική μας. Υπάρχουν όρια παραχώρησης στα οποία έχουμε βάλει και φράχτες», είπε και πρόσθεσε πως εκτός των ορίων η ευθύνη είναι του υπουργείου και για να υπάρξει επέμβαση εκτός ορίων, πρέπει να υπάρξει εντολή από το Δημόσιο.

«Κλειστές είναι οι δύο λωρίδες αυτή τη στιγμή και είναι ανοιχτή η μία. Αποκαθιστούμε τους φράχτες ανάσχεσης και τα στηθαία ασφαλείας και την Κυριακή, αν όλα πάνε καλά, θα δοθεί η μεσαία λωρίδα, ώστε να είναι σε λειτουργία δυο λωρίδες που επαρκούν, και με στόχο πριν από τις γιορτές να δοθεί πλήρως στην κυκλοφορία και η αριστερή, εξωτερική λωρίδα. Εκτός και αν έχουμε “εκπλήξεις” όπως οι βροχοπτώσεις και οι σεισμοί που είχαμε», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Παπανικόλας.

Λέκκας: «Κίνδυνος κατολίσθησης»

«Υπάρχει μια αυξημένη κατολισθητική επικινδυνότητα στην περιοχή», επισήμανε μιλώντας στο ertnews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με την κατολίσθηση.Όπως τόνισε, «είναι γύρω στο ένα χιλιόμετρο που ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλός» και πρόσθεσε «στο πρανές επάνω υπάρχουν ογκόλιθοι οι οποίοι έχουν μεγάλη πιθανότητα να κατολισθήσουν».

«Εκείνο το οποίο θα πρέπει να πούμε είναι ότι κατ’ αρχάς στην Κακιά Σκάλα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε μεγάλο κατολισθητικό κίνδυνο, που σημαίνει ότι έχουμε απότομες πλαγιές και μορφολογικές ασυνέχειες, κατακερματισμένα πετρώματα, πετρώματα τα οποία αποκόπτονται σε τεμάχια και ογκόλιθους και μπορούν να καταπέσουν. Όλα αυτά είναι οι αιτίες των κατολισθήσεων. Τώρα το ποια θα είναι η αφορμή για να κινηθεί μια κατολίσθηση είναι όπως σε έναν πόλεμο, αιτίες υπάρχουν, αλλά οι αφορμές δεν υπάρχουν», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Αναφορικά με την απόδοση ευθυνών επισήμανε πως πρόκειται για κάτι που «θέλει μεγάλη συζήτηση, δεν σπεύδω να αποδώσω ευθύνες από την πρώτη στιγμή ή εν πάση περιπτώσει να δείξω κάποιους υπεύθυνους, αυτό θα το δείξει μετά η έρευνα, η οποία θα γίνει. Πάντως εδώ, στην περιοχή, ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες συνθήκες. Παρά το γεγονός ότι έχουν κατασκευαστεί έργα, δίκτυα συγκράτησης, παγίδες συγκράτησης κ.λπ., επειδή ήταν μεγάλος όγκος, αυτά δεν λειτούργησαν, καταστράφηκαν όλα και υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για το πώς θα μπορέσουν να πιαστούν όλοι αυτοί οι ογκόλιθοι στα μεγάλα ύψη που υπάρχουν».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL