, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Έκδοση σύνταξης μέσα σε 90 ημέρες από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ και για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την κακή εξυπηρέτηση και την ταλαιπωρία των πολιτών. Κεντρική προτεραιότητα στο πλαίσιο αυτό είναι η εξάλειψη του στοκ των εκκρεμών συντάξεων, αλλά και η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής νέων συντάξεων.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αποτελεί εδώ και χρόνια όνειδος για τη δημόσια διοίκηση, βασανίζοντας και κρατώντας σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Σήμερα, αντιμετωπίζεται δραστικά, μέσα από την αξιοποίηση νέων ψηφιακών εργαλείων, σύγχρονων πρακτικών και καινοτόμων λύσεων.

Μετά την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης, τη δημιουργία Πύργου Ελέγχου για την παρακολούθηση της πορείας των αιτημάτων, τη δημιουργία ενιαίων κέντρων απονομών σε κάθε νομό, αλλά και την υλικοτεχνική ενίσχυση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, στη «μάχη» της επιτάχυνσης της απονομής συντάξεων συμμετέχουν πλέον και πιστοποιημένοι επαγγελματίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για λογιστές και δικηγόρους οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ειδική εκπαίδευση δύο κύκλων και έχουν πιστοποιηθεί στο αντικείμενο, έπειτα από εξετάσεις αυξημένης δυσκολίας. Η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης είναι ιδιαίτερα απαιτητική, προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανότητα των πιστοποιημένων επαγγελματιών να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης, σύνθετης διαδικασίας, διαθέτοντας τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες.

Με τον τρόπο αυτό, έχουν τεθεί μέχρι σήμερα στη διάθεση των ασφαλισμένων 458 από τους καλύτερους λογιστές και δικηγόρους, οι οποίοι μέσα σε λίγους μήνες έχουν διαχειριστεί με επιτυχία πάνω από 1.500 υποθέσεις και έχουν εκδώσει τις πρώτες συντάξεις, σε χρόνο-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Η επιλογή πιστοποιημένων επαγγελματιών σε πρώτη φάση είναι διαθέσιμη για νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης από ασφαλισμένους που προέρχονται από τα τέως ταμεία ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ. Οι αιτήσεις αυτές αντιστοιχούν περίπου στο 75% του συνόλου των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται κάθε μήνα.

Οι ασφαλισμένοι που ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πιστοποιημένο λογιστή και δικηγόρο, κατά τη συμπλήρωση της Ηλεκτρονικής Αίτησης Συνταξιοδότησης, που είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ. Από τη λίστα των πιστοποιημένων επαγγελματιών που εμφανίζεται στην οθόνη τους, μπορούν να επιλέξουν όποιον επιθυμούν και να ορίσουν ημερομηνία και ώρα για τον προγραμματισμό ραντεβού. Στη συνέχεια λαμβάνουν μέσω email επιβεβαίωση για την ανάθεση της υπόθεσής τους στον επαγγελματία που επέλεξαν, καθώς και επικύρωση του ραντεβού τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας συντάσσει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης, το οποίο πρέπει να επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ μέσα σε έναν μήνα. Εάν περάσει αυτή η προθεσμία, τότε η σύνταξη πληρώνεται με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβληθεί.

Με αυτό τον τρόπο, η συνταξιοδοτική υπόθεση μπορεί να διεκπεραιωθεί μέσα σε 90 μόλις μέρες. Υπάρχουν, δε, αιτήσεις για τις οποίες η έκδοση της σύνταξης ολοκληρώθηκε σε 45 ημέρες! Σε κάθε φάση της διαδικασίας, ο πιστοποιημένος επαγγελματίας ενημερώνει άμεσα τον ασφαλισμένο, ο οποίος μπορεί παράλληλα να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του και μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Παρακολούθησης Πορείας Αίτησης Συνταξιοδότησης.

Ο πιστοποιημένος επαγγελματίας αναλαμβάνει την ευθύνη για την ορθότητα του σχεδίου απόφασης που υποβάλλει για λογαριασμό του ασφαλισμένου, ενώ προβλέπονται χρηματικές ρήτρες σε περίπτωση που η απόφαση αποδειχθεί στο μέλλον, έπειτα από έλεγχο, λανθασμένη. Παράλληλα, πραγματοποιούνται κάθε μήνα δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για να διαπιστωθεί αν οι συντάξεις εκδίδονται με ορθό τρόπο.

Αναθέτοντας την υπόθεσή τους σε πιστοποιημένους επαγγελματίες, οι ασφαλισμένοι πλέον μπορούν να έχουν τη σύνταξή τους πολύ σύντομα, χωρίς ταλαιπωρία και εκνευρισμό, αλλά και χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους είναι δωρεάν για τους πολίτες που την επιλέγουν, καθώς οι σχετικές αμοιβές καταβάλλονται στους επαγγελματίες απευθείας από τον ΕΦΚΑ.

Η μέχρι τώρα επιτυχία του συγκεκριμένου θεσμού οδηγεί στη διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του στη διαδικασία έκδοσης συντάξεων, με συνέχιση των εξετάσεων πιστοποίησης νέων επαγγελματιών και αύξηση των κατηγοριών. Ειδικότερα, εντός του 2022, οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες πρόκειται να αναλάβουν και την έκδοση επικουρικών συντάξεων, ενώ θα μπορούν να επιλέγονται και για υποθέσεις διαδοχικής, παράλληλης ή προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και για περιπτώσεις διαμονής ή/και ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού.

Η αξιοποίηση νέων δυνάμεων από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί μια ακόμη τομή στη διαδικασία απονομής των συντάξεων, αλλά και στην ευρύτερη προσπάθεια για αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. Είναι μια λύση που ωφελεί άμεσα τους ασφαλισμένους και συμβάλλει στην εξάλειψη μιας σοβαρής παθογένειας του συνταξιοδοτικού συστήματος.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.