, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Ελληνική εθνική ασφάλεια στις υβριδικές και νέες πλανητικές απειλές»

Το τέλος του ψυχρού πολέμου στη δεκαετία του 1990, είχε ως αποτέλεσμα ένα νέο μονοπολικό κόσμο και την έναρξη στην ουσία της παγκοσμιοποίησης λόγω τεχνολογικών και οικονομικών εξελίξεων.

Η πανδημία του 2020 όμως, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την κατάρρευση της εμπορικής οικονομικής και εργασιακής – μεταναστευτικής παγκοσμιοποίησης, αλλά ανέδειξε και την πλήρη αδυναμία της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά νέες απειλές. Παράλληλα, ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέδειξε επίσης την αδυναμία της παγκόσμιας κοινότητας όχι μόνο να αποτρέψει, αλλά και να σταματήσει νέες πολεμικές συγκρούσεις που οδηγούν σε παγκόσμια ανασφάλεια. Η Ελλάδα, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης πανδημίας και της στρατιωτικής Ρωσο-Ουκρανικής σύγκρουσης, θα κληθεί να υπερασπίσει το εθνικό της συμφέρον, την εθνική της ασφάλεια και την οικονομική και πολιτική αυτονομία της έναντι των νέων υβριδικών και πλανητικών απειλών:

  1. Η επέκταση της στρατιωτικής σύγκρουσης πέρα των συνόρων της Ουκρανίας αλλά και η πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων εντός της Ουκρανίας, αποτελούν πλέον ένα υπαρκτό σενάριο. Και αυτό διότι, στην Ουκρανική σκακιέρα στην ουσία, συγκρούονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, εναντίον της Ρωσίας, η οποία σιωπηλά είναι υποστηριζόμενη από αντιαμερικανικές αναδυόμενες διεθνείς δυνάμεις, όπως η Κίνα. Η πιθανή επέκταση της στρατιωτικής σύγκρουσης σε γειτονικά κράτη τα οποία συνορεύουν με την Ουκρανία, πιθανόν να οδηγήσει και σε μια ολοκληρωτική πυρηνική σύγκρουση, λόγω του γεγονότος ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει στο σύνολο το στρατηγικό της οπλοστάσιο, προκειμένου να αποφύγει μια πιθανή ολοκληρωτική ήττα με καταστροφικές πολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές επιπτώσεις για το στρατηγικό μέλλον της Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιπτώσεις δεν θα επηρεάσουν μόνο τα εμπλεκόμενα στρατιωτικά μέρη, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, δεδομένου του γεγονότος ότι επιπτώσεις ενός έστω και περιορισμένου γεωγραφικά πυρηνικού πολέμου, θα περιορίσουν δραστικά το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, θα μολύνουν ολοκληρωτικά τις πλουτοπαραγωγικές και διατροφικές πηγές και θα διακόψουν την ενεργειακή συνεργασία. Αλλά πολύ περισσότερο, θα επηρεάσουν δραστικά το παγκόσμιο εμπόριο τρόφιμων με ραγδαίες αυξήσεις τιμών, διευρύνοντας με αυτόν τρόπο τα γεωγραφικά όρια μιας πλέον ορατής πλανητικής διατροφικής κρίσης.
  2. Η μόλυνση του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της ουκρανικής σκακιέρας, μπορεί να επιτευχθεί και με μια πιθανή διαρροή πυρηνικών υλικών, σε κάποιο από τα 15 πυρηνικά εργοστάσια τα οποία υπάρχουν και λειτουργούν εντός της ουκρανικής επικράτειας, λόγω ανορθόδοξης στρατιωτικής ή προπαγανδιστικής ή τρομοκρατικής επίθεσης, με σκοπό την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αταξία.
  3. Η κλιματική αλλαγή ως μια πλανητική απειλή, θα επιβαρύνει με τη σειρά της περαιτέρω τον κίνδυνο της διατροφικής κρίσης, διότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελούν πλέον βασικό κίνδυνο καταστροφής γεωργικών καλλιεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα τη ραγδαία μείωση της παραγωγής και εμπορίας τροφίμων και την κάθετη αύξηση των εμπορικών τιμών τους σε δυσθεώρητα επίπεδα.
  4. Η επανεμφάνιση της πανδημίας covid-19, επίσης ως μία νέα πλανητική απειλή, με πιο ισχυρά και ανθεκτικά στελέχη έναντι στα εμβόλια και στις φαρμακευτικές αγωγές από το φθινόπωρο, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό κοκτέιλ πίεσης των κοινωνιών λόγω πιθανών κοινωνικών περιορισμών, παράλληλα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών στα καύσιμα και στα τρόφιμα και τη μείωση της εμπορικής παγκοσμιοποίησης και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
  5. Η επανεμφάνιση τρομοκρατικών ομάδων σε διεθνές επίπεδο εκμεταλλευόμενες την πίεση των κρατών λόγω της πανδημίας και του πολέμου, αποτελεί μια ακόμα παγκόσμια υβριδική απειλή που μπορεί να επηρεάσει την παγκόσμια κοινότητα, ειδικά εάν διεξαχθεί και βιολογικός πόλεμος.
  6. Η αύξηση των υβριδικών απειλών στα πλαίσια ενός παγκοσμίου ψηφιακού πόλεμου, μπορεί να καταλήξει σε ένα «Παγκόσμιο Κυβερνο-Αρμαγεδδώνα». Ειδικότερα όμως για την Ελλάδα, οι υβριδικές απειλές θα αυξηθούν από την γείτονα χώρα Τουρκία, η οποία θα αυξήσει την υβριδική πίεση λόγω εσωτερικών πολιτικών προβλημάτων και προεδρικών εκλογών. Η υβριδική πίεση, θα επικεντρωθεί στην ευρεία χρήση προκλητικών και επιθετικών δηλώσεων, προώθησης μεταναστευτικών ροών με την παράλληλη χρήση ψευδών ειδήσεων στα παγκόσμια ΜΜΕ, κυβερνοπροπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεων και ευρείας χρήσης των μη επανδρωμένων αεροσκαφών με σκοπό την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου.
  7. Τέλος, ένας εσωτερικός κίνδυνος για την Ελλάδα, θα αποτελέσει και μια παρατεταμένη πολιτική σύγκρουση και εκλογική διαμάχη με αποτέλεσμα μια πιθανή ακυβερνησία, η οποία μπορεί να λειτουργήσει οπωσδήποτε αποσταθεροποιητικά, όσο αφορά μια κοινή εθνική στρατηγική έναντι των υβριδικών επιθέσεων από την Τουρκία όσο και έναντι τον αναδυόμενων Πλανητικών απειλών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.