, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις

«Έχουν πραγματοποιηθεί 820 διασώσεις», ανέφερε ο Βασίλης Βαρθακογιάννης εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κατά την ενημέρωση για την κατάσταση στις πληγείσες περιοχές.

Όπως τόνισε ο κ. Βαθρακογιάννης, πυροσβέστες με τις ομάδες ορμητικών νερών και δύτες της 1ης, 2ης, 4ης, 5ης, 6ης και 8ης ΕΜΑΚ αλλά και όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, και ο στρατός κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες επιχειρούν στα πλημμυρισμένα πεδία και προσπαθούν να προσεγγίσουν ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές παρόλο που σε πολλές περιπτώσεις το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί.

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, πυροσβέστες, στρατός, αστυνομικοί, λιμενικοί επιχειρούν με αυταπάρνηση, εφαρμόζοντας το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Δάρδανος 2” στο πλαίσιο του γενικού σχεδίου Πολιτικής Προστασίας με τη συνθηματική λέξη “Ξενοκράτης” για την αντιμετώπιση της σπάνιας για τα ελληνικά δεδομένα αυτής κατάστασης. Κλιμάκια με ερπυστριοφόρα, βάρκες, Χάμερ και μηχανήματα έργου του Στρατού με πεζοπόρα τμήματα “ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ” και “ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ”, δυσκολεύονται να επιχειρήσουν γιατί η στάθμη των νερών σε αρκετά σημεία υπερβαίνει τα δύο μέτρα».

Επίσης, σχετικά με τις λέμβους είπε πως «επιχειρήσεις γίνονται με μεγάλη προσοχή γιατί όπου χρησιμοποιούνται μηχανές τα φερτά υλικά δυσκολεύουν την κίνησή τους και σε άλλες περιπτώσεις η ορμή των νερών δεν επιτρέπει την προσέγγιση».

Επιπροσθέτως ανέφερεότι «η κεραυνική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την είσοδο των εναερίων μέσων στις πλημμυρισμένες περιοχές και ειδικά στην Ανατολική Θεσσαλία τα φαινόμενα θα επιμείνουν μέχρι αργά το απόγευμα».

Επιπλέον επισήμανε ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από την Τρίτη στις 07.00 το πρωί έως τώρα έχει λάβει 4.870 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων, διασώσεις κι απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία.

Τέλος, η άντληση υδάτων πραγματοποιείται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι εφικτό και μέχρι στιγμής ενέργειες έχουν γίνει σε περισσότερες από 1600 περιπτώσεις.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.