, Πέμπτη
23 Μαΐου 2024

search icon search icon

Εννέα συμβουλές για να γίνετε καλός δημόσιος ομιλητής

Το να είναι κάποιος καλός ομιλητής έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση και κάποιες στρατηγικές που μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.

Εάν λοιπόν θέλετε να κατακτήσετε την τέχνη της δημόσιας ομιλίας διαβάστε παρακάτω απλές συμβουλές από τους ειδικούς της επικοινωνίας.

Μη φοβάστε την κριτική

Η δημόσια ομιλία μπορεί να σας τρομάζει και ένας από τους μεγαλύτερους λόγους είναι ο φόβος της κριτικής.Όλοι έχουμε περάσει εκείνες τις στιγμές που φανταζόμαστε τον καθένα μέσα από το ακροατήριο να κριτικάρει κάθε λέξη και χειρονομία μας. Είναι τουλάχιστον άβολο.

Οι σίγουροι δημόσιοι ομιλητές γνωρίζουν ότι όλοι κάνουν λάθη, και αυτό δεν πειράζει. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το μήνυμά σας και το πόσο αποτελεσματικά το επικοινωνείτε. Το θέμα δεν είναι να είστε τέλειοι. Το θέμα είναι να είσαι αληθινός, να είσαι γνήσιος και να συνδεθείς με τους ανθρώπους που ήρθαν να σε ακούσουν. Και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό αν ανησυχείς συνεχώς για το τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι για σένα.

Μην είστε προσκολλημένοι στις σημειώσεις σας

Κάποιοι άνθρωποι που μιλούν δημόσια, για να μην ξεχάσουν τα λόγια τους γράφουν ολόκληρη την ομιλία τους λέξη προς λέξη. Και μετά περνούν όλη την παρουσίαση κολλημένοι σε αυτές τις σημειώσεις.

Όμως όταν κάποιος βασίζεται υπερβολικά στις σημειώσεις αποσυνδέεται από το ακροατήριο. Είναι τόσο συγκεντρωμένοι στο τι πρέπει να πουν στη συνέχεια που δεν είναι πραγματικά παρόντες σ’ αυτό που συμβαίνει.

Σημειώστε μερικά σημεία που είναι βασικά και μετά εμπιστευτείτε τον εαυτό σας. Στην αρχή θα είναι τρομακτικό αλλά μετά θα αλλάξουν τα πάντα.Θα μπορείτε να έχετε οπτική επαφή με το κοινό, να βλέπετε τις αντιδράσεις τους έτσι ώστε να μπορείτε να αλλάξετε την ομιλία σας. Έτσι οι παρουσιάσεις σας θα είναι αυθεντικές.Εμπιστευτείτε τις γνώσεις σας και την ικανότητά σας να τις μεταδώσετε. Εξάλλου, είστε ο ειδικός στο θέμα σας.

Καλύτερα να μιλάτε αργά

Στον κόσμο των δημοσίων ομιλιών, η ταχύτητα σκοτώνει. Όταν είμαστε νευρικοί ή προσπαθούμε να χωρέσουμε πολλές πληροφορίες σε σύντομο χρονικό διάστημα, τείνουμε να επιταχύνουμε την ομιλία μας.

Όμως ο καλύτερος ρυθμός για μια δημόσια ομιλία είναι περίπου 150 λέξεις το λεπτό. Αυτό είναι πολύ πιο αργό από τη μέση ταχύτητα της συνομιλίας μας, η οποία είναι συνήθως γύρω στις 200 λέξεις το λεπτό. Η ομιλία με πιο αργό ρυθμό επιτρέπει στο ακροατήριο να αφομοιώσει το μήνυμα. Σας δίνει επίσης χρόνο να αναπνεύσετε, να σκεφτείτε και να εκφωνήσετε την ομιλία σας πιο αποτελεσματικά.

Μιλήστε αργά και αφήστε τα λόγια σας να έχουν βάρος. Δώστε στο ακροατήριό σας το χρόνο που χρειάζεται για να επεξεργαστεί αυτό που λέτε. Αυτό όχι μόνο θα κάνει την ομιλία σας πιο σημαντική αλλά και θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας.

Δώστε σημασία στη γλώσσα του σώματος

Οι λέξεις είναι ισχυρές, αλλά αποτελούν μόνο ένα μέρος της ιστορίας όταν πρόκειται για δημόσια ομιλία. Η γλώσσα του σώματός σας λέει επίσης πολλά. Οι σίγουροι ομιλητές κατανοούν τη σημασία της χρήσης του σώματός τους για να ενισχύσουν το μήνυμά τους. Στέκονται όρθιοι, έχουν οπτική επαφή και χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να τονίσουν τα βασικά σημεία.

Από την άλλη πλευρά, συμπεριφορές όπως το σταύρωμα των χεριών σας, η αποφυγή της οπτικής επαφής ή η νευρικότητα μπορούν να επικοινωνήσουν έλλειψη εμπιστοσύνης.

Δώστε προσοχή στο τι λέει το σώμα σας. Εξασκηθείτε στην καλή στάση του σώματος. Χρησιμοποιήστε χειρονομίες που ευθυγραμμίζονται με την ομιλία σας. Κάντε οπτική επαφή με το ακροατήριό σας.

Όταν η γλώσσα του σώματός σας ταιριάζει με τα λόγια σας, θα δείχνετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και το μήνυμά σας θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο.

Η δημόσια ομιλία δεν είναι μονόλογος, είναι διάλογος.

Πολλοί ομιλητές κάνουν το λάθος να επικεντρώνονται υπερβολικά στο περιεχόμενό τους και όχι στο ακροατήριό τους. Εκφωνούν την ομιλία τους, αλλά δεν εμπλέκονται με τους ανθρώπους που βρίσκονται μπροστά τους. Και αυτό είναι λάθος. Αλλά και να βομβαρδίζετε το κοινό με ερωτήσεις ή να ζητάτε συνεχώς την έγκρισή του δεν είναι σωστό.

Ο στόχος σας ως ομιλητής δεν είναι απλώς να μεταφέρετε πληροφορίες, αλλά να συνδεθείτε με το ακροατήριό σας. Αυτή η σύνδεση είναι που μετράει και μετατρέπει μια καλή ομιλία σε σπουδαία.

Να θυμάστε γιατί είστε εκεί

Η δημόσια ομιλία δεν είναι μόνο η ανταλλαγή πληροφοριών. Είναι να μοιράζεσαι ένα κομμάτι του εαυτού σου – τις σκέψεις σου, τις ιδέες σου, το πάθος σου. Όταν ξεχνάμε γιατί είμαστε εκεί, όταν χάνουμε το πάθος και τον σκοπό πίσω από τα λόγια μας, οι ομιλίες γίνονται κούφιες. Τους λείπει η συναισθηματική απήχηση που μπορεί να συγκινήσει πραγματικά ένα ακροατήριο.

Πολλοί ομιλητές αναλώνονται τόσο πολύ στο «τι» και το «πώς» της ομιλίας τους που ξεχνούν το «γιατί». Και αυτό φαίνεται. Το ακροατήριο το καταλαβαίνει.

Μην αποφεύγετε τα δύσκολα θέματα

Ναι, το πιο εύκολο είναι να αποφεύγει κάποιος τα θέματα που μπορεί να φέρουν αντιπαραθέσεις. Με τα ουδέτερα θέματα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Έτσι όμως αποφεύγουμε τις ουσιαστικές συζητήσεις που απαιτούν σκέψη και διάλογο. Όταν τολμάτε να εντρυφήσετε σε δύσκολα θέματα, δείχνετε στο κοινό σας ότι μπορείτε να διαχειριστείτε πολύπλοκα θέματα με ικανότητα και σεβασμό.

Η προετοιμασία έχει σημασία

Η προετοιμασία είναι το κλειδί για την επιτυχία στη δημόσια ομιλία. Χωρίς προετοιμασία ακόμη και οι πιο έμπειροι ομιλητές μπορεί να παραπαίουν.Αλλά η προετοιμασία δεν αφορά μόνο στην απομνημόνευση της ομιλίας σας. Έχει να κάνει με την κατανόηση του θέματός σας. Έχει να κάνει με την πρόβλεψη πιθανών ερωτήσεων και τη γνώση του τρόπου απάντησής τους. Έχει να κάνει με την εξάσκηση, ξανά και ξανά, έως ότου η εκφώνησή σας είναι ομαλή και με αυτοπεποίθηση.

Όταν είστε καλά προετοιμασμένοι, μπορείτε «να βγείτε στη σκηνή με αυτοπεποίθηση», επειδή ξέρετε ότι είστε έτοιμοι. Ασχοληθείτε. Κάντε την έρευνα. Εξασκηθείτε στην εκφορά του λόγου σας. Το ακροατήριο θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας.

Να είστε αυθεντικοί

Στη δημόσια ομιλία, η αυθεντικότητα είναι το παν. Οι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν πότε προσποιείστε ότι είστε κάτι που δεν είστε. Και όταν αισθάνονται αυτή την έλλειψη αυθεντικότητας δεν θα έχουν καμία διάθεση να συνδεθούν μαζί σας και να πάρουν το μήνυμα.

Γι’ αυτό να είστε ο εαυτός σας. Χρησιμοποιήστε τη δική σας φωνή, μοιραστείτε τις δικές σας εμπειρίες και εκφράστε τις δικές σας ιδέες. Είναι η μοναδικότητά σας εκείνη η οποία θα έχει απήχηση στο κοινό. Είναι αυτό που θα κάνει τους άλλους να θυμούνται την ομιλία σας.

Η δημόσια ομιλία, όπως κάθε δεξιότητα, είναι ένα ταξίδι. Δεν έχει να κάνει με την τελειότητα, αλλά με την εξέλιξη. Σημασία έχει να σκοντάφτεις, να σηκώνεσαι και να μαθαίνεις από κάθε εμπειρία.

Ακόμη και οι πιο καταξιωμένοι ομιλητές ήταν κάποτε αρχάριοι. Έπρεπε και αυτοί να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να μάθουν να επικοινωνούν.

Ένας διάσημος ομιλητής είπε κάποτε: «Δεν χρειάζεται να είσαι σπουδαίος για να ξεκινήσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσεις για να γίνεις σπουδαίος».

Πηγή: ΕΡΤ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.