, Κυριακή
29 Ιανουαρίου 2023

Έντονο παρασκήνιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Με το Βρετανικό Μουσείο συνομιλεί η ελληνική κυβέρνηση σε ένα προκαταρκτικό στάδιο για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος μίλησε στον «Guardian».

Του ΜΙΛΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη βρετανική εφημερίδα, τονίζοντας ακόμη: «Αυτή τη στιγμή πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν».

Πριν από τρεις ημέρες ο βρετανικός «Guardian» αποκάλυψε πως «ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει “προκαταρκτικές” συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο σε κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τεκτονική αλλαγή στην επίλυση της μακροβιότερης πολιτιστικής διαμάχης στον κόσμο: τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα του 5ου αιώνα πΧ στην Αθήνα».

Στο ίδιο άρθρο τονιζόταν χαρακτηριστικά ότι αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων του Λονδίνου την περασμένη Δευτέρα.«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πριν από τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτίμησε ο Ρότζερ Μάικλ, ιδρυτής του Ινστιτούτου Ψηφιακής Αρχαιολογίας με έδρα την Οξφόρδη. Ο Βρετανός επιστήμονας ήταν ο πρώτος που δημιούργησε αντίγραφο ενός από τα Γλυπτά που έκλεψε ο Λόρδος Έλγιν από την Ακρόπολη. Πρόκειται για το κεφάλι ενός αλόγου από το άρμα της Σελήνης, από τα τέσσερα συνολικά που υπήρχαν στο αέτωμα του Παρθενώνα.

«Ήρθε η ώρα να επιστρέψουν τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς στην πατρίδα τους», είπε στους ιθύνοντες του Βρετανικού Μουσείου ο Ρότζερ Μάικλ. Ο Βρετανός μιλώντας στους thetimes.co.uk δήλωσε πως «όταν κλέβετε πράγματα και τα εκθέτετε σε δημόσια προβολή, μην εκπλαγείτε αν αργά ή γρήγορα κάποιος έρθει και πει: “Μου το έκλεψες και το θέλω πίσω”. Πλέον υπάρχει μικρή ανοχή σε θέματα πολιτιστικής οικειοποίησης και η στάση του Βρετανικού Μουσείου δεν συμβαδίζει με την εποχή». «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν πριν από τις ελληνικές εκλογές του 2023», εκτίμησε ο Μάικλ επικαλούμενος επαφές που έχουν γίνει μεταξύ του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου και του Έλληνα πρέσβη στη Βρετανία Ιωάννη Ραπτάκη.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του Οργανισμού Parthenon Project που στοχεύει στην επανένωση των Γλυπτών, το 54% των Βρετανών λένε «ναι» στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Μάλιστα, προσφάτως,πρόεδρος του οργανισμού ορίστηκε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας των κυβερνήσεων Κάμερον, λόρδος ΕντΒέιζι, ο οποίος δήλωσε ότι είναι βέβαιος πως «μια συμφωνία είναι εφικτή».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL