12:07, Πέμπτη
11 Αυγούστου 2022

Έως 710€ η «επιστροφή» για ηλεκτρικές συσκευές

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα allazosyskevi.gov.gr για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων από τα νοικοκυριά που αφορούν στην επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών. Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών με 30%-50% για αγορά καινούργιων συσκευών (ψυγεία, κλιματιστικά, καταψύκτες) θα υποβάλλονται χωρίς δικαιολογητικά με μόνο τρία στοιχεία έως τις 5 Ιουλίου.

Της: ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα φτάσει έως και τα 710 ευρώ, ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία της συσκευής που θα αντικατασταθεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανάλωση ανά νοικοκυριό αναμένεται να μειωθεί έως 40% και το κέρδος σε ετήσια βάση για ένα νοικοκυριό μπορεί να φτάσει και τα 300 ευρώ.

O Κώστας Σκρέκας υπενθύμισε ότι η αίτηση για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται μόνο με τη χρήση του κωδικού Taxis και τον αριθμό παροχής ηλεκτροδότησης, ενώ δικαιούχοι είναι όλοι όσοι έχουν κύριες αλλά και μη κύριες κατοικίες. Ο υπουργός Ενέργειας εξήγησε ότι οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν με σύστημα μοριοδότησης, με τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τις οικογένειες ΑμεΑ να έχουν αυξημένη μοριοδότηση. Παράλληλα, σημείωσε πως όσοι βρεθούν εκτός του αρχικού αριθμού δικαιούχων λόγω μοριοδότησης παραμένουν επιλαχόντες ώστε σε περίπτωση αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος να μπορούν να γίνουν δικαιούχοι σε επόμενο χρόνο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας, το ενεργειακό κέρδος από την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών υπολογίζεται σε 209.000 μεγαβατόρες τον χρόνο, ποσότητα ενέργειας που, όπως είπε, είναι ίση με αυτήν που καταναλώνει συνολικά μια πόλη 100.000 κατοίκων.

Ποιες συσκευές αφορά

Όπως αναφέρεται στον οδηγό του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, «οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί έπειτα από γενικό οπτικό έλεγχο πριν από την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονται πριν από την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία που δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
Ειδικά για την περίπτωση των κλιματιστικών, γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που αφορούν τα κάτωθι ψυκτικά υγρά:

 • R22
 • R407C
 • R410A.
  Ειδικά για την περίπτωση των ψυγείων και καταψυκτών γίνονται δεκτές προς ανακύκλωση παλαιές συσκευές που φέρουν σήμανση σύμφωνα με τις κάτωθι ενεργειακές οδηγίες:
 • 92/75/22.09.92 με εφαρμογή από το 1993.
 • 94/2/21.01.94 με εφαρμογή από το 1995.
 • 1060/2010/28.09.10 με εφαρμογή από 30/11/2011.
  Το βάρος του ελέγχου και της βεβαίωσης των παραπάνω απαιτήσεων φέρει:
 • Στη μεν περίπτωση των κλιματιστικών ο πιστοποιημένος τεχνικός που πραγματοποιεί την απεγκατάσταση.
 • Στη δε περίπτωση ψυγείων και καταψυκτών ο έμπορος που προμηθεύει τη νέα και αποσύρει την παλαιά συσκευή.
  Το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών ηλεκτρικών συσκευών με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά.

Πώς θα κάνετε την αίτηση

Τα μόνα που θα χρειάζεται ο ενδιαφερόμενος είναι οι κωδικοί του Taxis, ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και το κινητό του τηλέφωνο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο καταναλωτής θα λαμβάνει ηλεκτρονικά, στο κινητό τηλέφωνο, έναν κωδικό που αντιστοιχεί στην επιδότηση που δικαιούται και θα αγοράζει τη συσκευή στη μειωμένη τιμή από το κατάστημα που επιθυμεί (εφόσον συμμετέχει στο πρόγραμμα). Θα είναι υποχρεωμένος επίσης να παραδώσει την παλιά συσκευή για ανακύκλωση.

Με QR code η ανακύκλωση

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής που θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code, όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από το πρόγραμμα θα ωφεληθούν 200.000 νοικοκυριά και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 συσκευές. Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση έως και 5.000 KWh τον χρόνο αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL