, Σάββατο
15 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Επέτειος… lockdown σήμερα – Τρία χρόνια από τον απόλυτο εγκλεισμό

Σαν σήμερα… μπήκαμε στο ολικό lockdown πριν τρία χρόνια.

Η Ελλάδα, αναπόφευκτα, μπήκε στη δίνη της πανδημίας, πριν τρία χρόνια, που ήδη είχε αρχίσει να εξαπλώνεται ανά την υφήλιο. Η πανδημία, πλέον, μετρά σχεδόν 700 εκατ. μολύνσεις και εκατομμύρια νεκρούς σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα μέτρα που πάρθηκαν παγκοσμίως αποσκοπούσαν στην αποσυμπίεση των συστημάτων υγείας κάθε χώρας και προπάντων στον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Η «ασθενής μηδέν» ήταν μία 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία. Περίπου δύο μήνες μετά στις 22 Μαρτίου ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή του καθολικού Lockdown αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είναι, ίσως το τελευταίο βήμα μιας Δημοκρατικής Πολιτείας που όμως πρέπει να γίνει εγκαίρως» Το lockdown θεωρητικά έληξε στις 4 του Μάη αλλά οι περιορισμοί παρέμειναν σε ισχύ με γνώμονα την δημόσια υγεία και το κοινό καλό.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση των υποχρεωτικών μέτρων που μας συνοδεύουν μέχρι σήμερα για το τέλος Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε όλους τους άλλους χώρους που ήταν μέχρι τώρα επιβεβλημένη η εφαρμογή της. Η υποχρέωση για τη χρήση μάσκας θα παραμείνει ωστόσο για όλους όσους βρίσκονται και κινούνται μέσα στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές καθώς και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.