, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Επιλεκτική αλλά ισχυρή… χιονοκαιρία

Η πολυσυζητημένη χιονοκαιρία, που προκάλεσε ακόμη και έντονη διαμάχη μεταξύ των μετεωρολόγων,βρίσκεται προ των πυλών της χώρας και αναμένεται από την Κυριακή να σαρώσει τα ανατολικά προσήνεμα με πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Πλέον έχει και όνομα, καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τη βάφτισε «Μπάρμπαρα» κατά την έκδοση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων με ισχύ από την Κυριακή έως και την Τρίτη.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΕΜΥ, «ψυχρέςαέριεςμάζες από τη Βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (5/2/2023). Τα κύριαχαρακτηριστικάθαείναιοιχαμηλέςθερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 Μποφόρ στα πελάγη».

Πότε και πού θα δουν… άσπρη μέρα

Το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ χωρίζεται σε τρεις ενότητες. Η πιο σημαντική φυσικά έχει να κάνει με την επέλαση του «λευκού επισκέπτη», αφού οι χιονοπτώσεις θα είναι τοπικά ισχυρές και θα απασχολήσουν την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, τουλάχιστον έως και την Τρίτη.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΥ αναφέρει στο έκτακτο δελτίο πως:

*Την Κυριακή (5/2/2023) θα επηρεαστούν με χιονοπτώσεις…

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και μέχρι το μεσημέρι η Θράκη και η Χαλκιδική.

2. Πριν από το μεσημέρι οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν νοτιότερα, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Εύβοια και την Ανατολική Στερεά, ιδιαίτερα τη Βοιωτία και την Αττική. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμη και στα πεδινά αυτών των περιοχών.

3. Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά – ημιορεινά κυρίως των Κεντρικών και Βόρειων Κυκλάδων καθώς και της Κρήτης. Στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

4. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλωθούν κυρίως πάνω από τις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου.

*Τη Δευτέρα (6/2/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

*Την Τρίτη (7/2/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές), καθώς επίσης στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Πολικό ψύχος σε όλη τη χώρα και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη

Μπορεί οι χιονοπτώσεις να είναι επιλεκτικού χαρακτήρα και να αφορούν τα ανατολικά προσήνεμα και τις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ωστόσο το πολικό ψύχος θα είναι πανελλαδικό. Ο υδράργυρος θα σημειώσει την Κυριακή κατακόρυφη πτώση έως και 10 βαθμούς Κελσίου και, όπως τονίζει η ΕΜΥ στο έκτακτο δελτίο, «αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες)».

Προβλήματα θα προκληθούν από την Κυριακή και στις θαλάσσιες μετακινήσεις λόγω της επικράτησης θυελλωδών βοριάδων στα πελάγη. Η έντασή τους θα αγγίξει τα 9 Μποφόρ και στο Ιόνιο θα έχουν τάση εξασθένισης από το βράδυ της Κυριακής, ενώ στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν σταδιακά από την Τρίτη.

Χιόνια και μέσα στην Αθήνα

Κάθε φορά που η Ελλάδα δέχεται την «επίσκεψη» ψυχρών αέριων μαζών πολικής προέλευσης, το ερώτημα που αποτελεί και τον πιο δύσκολο γρίφο να απαντηθεί δεν είναι άλλο από το αν θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας. Διαχρονικά και ακριβώς λόγω της ιδιαίτερης δυσκολίας στην πρόγνωση, η ΕΜΥ αποφεύγει να χρησιμοποιεί την Αθήνα στις προγνώσεις της για τις χιονοπτώσεις.

Έτσι και στο έκτακτο δελτίο που εξέδωσε χθες κάνει ειδική αναφορά στην Αττική, αλλά όχι στην Αθήνα. Και τονίζει ότι θα σημειωθούν χιονοπτώσεις από την Κυριακή αλλά και τη Δευτέρα και σε πεδινές περιοχές της Αττικής. Δηλαδή, στην… Αθήνα: «Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από την Κυριακή (5/2/2023) αρχικάστα ανατολικά και τα βόρεια, οι οποίες από τις προμεσημβρινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νομού, ενώ από το απόγευμα θα ενταθούν και θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.

Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, από τη Δευτέρα το πρωί οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν εκ νέου σε όλο τον νομό».

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα;

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι για τις περιοχές που από την Κυριακή θα μπουν στο «στόχαστρο» του χιονιά θα υπάρξει μέριμνα ώστε τη Δευτέρα να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, πιθανότατα με κεντρική κυβερνητική απόφαση, αφού η ΕΜΥ προβλέπει ένταση των χιονοπτώσεων. Πρωτίστως για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και δευτερευόντως για να περιοριστούν και οι μετακινήσεις των πολιτών ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστα γεγονότα κατά την ώρα εκδήλωσης των έντονων φαινομένων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL