Επίορκοι αστυνομικοί που συγκλόνισαν το πανελλήνιο
Σε πόσους «βρόμικους» συνάδελφούς τους πέρασαν χειροπέδες οι Αδιάφθοροι για εμπλοκή σε κυκλώματα ναρκωτικών και εκβιασμών την τελευταία δεκαετία.
Της Ιωάννας Ντάνη
Ο αγώνας της Ελληνικής Αστυνομίας να πετάξει από το «σώμα» της τους επίορκους και διεφθαρμένους είναι συνεχής και κάθε φορά που σκάει υπόθεση όπως αυτή του αστυνομικού της Βουλής που κατηγορείται για τη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών του, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «σκυλιάζει» ακόμη περισσότερο και τα τηλέφωνα χτυπάνε σαν τρελά στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.
Οι αριθμοί της εγκληματικότητας
Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας το 2023 έδωσε προτεραιότητα στη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων διαφθοράς που φέρεται να διέπραξαν αστυνομικοί που συνελήφθησαν και προέκυψε ότι το 32% ήταν ηλικίας 20 έως και 30 ετών, το 36% ήταν ηλικίας 31 έως και 40 ετών, το 19% ηλικίας 41 έως και 50 ετών και το υπόλοιπο 13% ηλικίας 51 έως και 60 ετών (Πίνακας 1).
Με κριτήριο τα συνολικά έτη υπηρεσίας στο αστυνομικό σώμα προκύπτουν τα εξής ποιοτικά δεδομένα: το 55% έχει 2 έως και 15 έτη. Το 26% έχει 16 έως και 25 έτη. Το 19% έχει 26 έως και 35 έτη υπηρεσίας (Πίνακας 2).
Επίσης, οι συλληφθέντες αστυνομικοί με βάση τα έτη παραμονής στην αστυνομική υπηρεσία στην οποία υπηρετούσαν κατά τον χρόνο συλλήψεως τους διακρίνονται ως εξής:
* Το 84% εξ αυτών ήταν στην ίδια υπηρεσία έως και 5 έτη.
* Το 16% για χρονικό διάστημα από 6 έως και 25 έτη.
Ποινικές διώξεις
Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 στο Εσωτερικών Υποθέσεων γνωστοποιήθηκαν από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές ασκηθείσες ποινικές διώξεις σε βάρος 334 δραστών, που αφορούν υποθέσεις που χειρίστηκε η Υπηρεσία Εσωτερικών, εκ των οποίων οι 68 ήταν σε βάρος αστυνομικών, οι τέσσερις σε βάρος Ειδικών Φρουρών, οι τρεις σε βάρος Λιμενικών, οι δύο σε βάρος Πυροσβεστών, οι 27 σε βάρος υπαλλήλων Δημοσίου και οι υπόλοιπες 230 σε βάρος ιδιωτών.
Από το σύνολο των ποινικών διώξεων που έχουν ασκηθεί σε βάρος αστυνομικού προσωπικού παρατηρείται ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους αφορά κατώτερους κατά βαθμό αστυνομικούς.
Με αφορμή την υπόθεση φρίκης που είδε το φως τις τελευταίες μέρες με τον αστυνομικό που υπηρετούσε στη Βουλή και φέρεται να κακοποιούσε σεξουαλικά τα παιδιά του και τη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό σε άλλη υπηρεσία, η «Political» κάνει μια αναφορά σε μεγάλες υποθέσεις στις οποίες έπαιξαν βασικό -αν όχι πρωταγωνιστικό- ρόλο επίορκοι αστυνομικοί.
Εξάρθρωση κυκλώματος με πλαστά διαβατήρια
Τον Δεκέμβριο του 2021 οι έφοδοι από κλιμάκια των Αδιάφθορων σε αστυνομικά τμήματα των δυτικών προαστίων και του κέντρου οδηγούν αρχικά σε 20 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και 10 αστυνομικοί, σχετικά με την υπόθεση με το γιγαντιαίο κύκλωμα με πλαστά διαβατήρια και ταυτότητες.
Από τις έρευνες αποκαλύπτεται ότι συνολικά το κύκλωμα είχε 215 μέλη, εκ των οποίων 30 εν ενεργεία αστυνομικοί, δύο απόστρατοι και δύο πολιτικοί υπάλληλοι της ΕΛΑΣ. Η δράση του κυκλώματος υπολογίζεται ότι ξεκίνησε από το 2013 και φαίνεται ότι είχε αποκομίσει τουλάχιστον 5.000.000 ευρώ. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη έρευνα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.
Κομβικό ρόλο σε όλη αυτή την παρανομία είχαν ο διοικητής Τμήματος Ασφαλείας της Δυτικής Αττικής, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης αστυνομικό στην ίδια υπηρεσία, ωστόσο τα αρχηγικά στελέχη ήταν άλλοι.
Υπενθυμίζουμε ότι έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, συγκεκριμένα τα δύο ηγετικά στελέχη, 9 αστυνομικοί, ένας πολιτικός υπάλληλος, ένας δικηγόρος, μία υπάλληλος ληξιαρχείου και ακόμα πέντε ιδιώτες ως μέλη, μεταξύ των οποίων και ο Αλβανός «πελάτης», έμπορος ναρκωτικών. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 195 άτομα, μεταξύ των οποίων 21 αστυνομικοί, δύο απόστρατοι, μία πολιτική υπάλληλος και 171 ιδιώτες.
Ο «θείος», η… Lamborghini και το «μηνιάτικο» από μεγαλέμπορο ναρκωτικών
Οι άνδρες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων δεν σταματούν να διερευνούν καταγγελίες και να ψάχνουν ποιοι «βρόμικοι» συνάδελφοί τους εμπλέκονται σε εγκληματικά κυκλώματα καταπατώντας τον όρκο τους με αποτέλεσμα να προκαλούν σοβαρά πλήγματα στο κύρος της ΕΛΑΣ.
Αστυνομικοί σε κύκλωμα εκβιαστών
Τον Απρίλιο του 2023 παραδίδεται στην Εισαγγελία Αθηνών δικογραφία-βόμβα από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών που, κατά πληροφορίες, αφορά την εξιχνίαση μιας εκ των εγκληματικών οργανώσεων, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν και αστυνομικοί.
Πρόκειται για υπόθεση στην οποία καταγράφηκαν βαριά κακουργήματα, όπως εκβιάσεις, απάτες, τοκογλυφίες, πλαστογραφίες, όπλα, ναρκωτικά και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Η έρευνα των Αρχών διήρκεσε δύο έτη. Αδιαμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της οργάνωσης έπαιξαν εν ενεργεία αστυνομικοί, τρεις εξ αυτών αδέρφια, οι οποίοι φρόντιζαν να ενημερώνουν -μέσω του πατέρα τους, που έφερε το ψευδώνυμο «θείος» (απεβίωσε το 2021)- τον αρχηγό της οργάνωσης για τυχόν ποινικές υποθέσεις εις βάρος του.
Παράλληλα, όπως προέκυψε από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, ο πατέρας των αστυνομικών και μέλος της οργάνωσης προέβαινε, μαζί με άλλα άτομα, και στην αγοραπωλησία όπλων, πυρομαχικών, ακόμη και χειροβομβίδων.
Η εμπλοκή αστυνομικού με αλβανικό καρτέλ ναρκωτικών
Το 2017 ο 42χρονος αστυνόμος της Δίωξης Ναρκωτικών με τη… Lamborghini, ο οποίος φέρεται να έπαιρνε «μηνιάτικο» από μεγαλέμπορο ναρκωτικών του αλβανικού καρτέλ, στο πόθεν έσχες του, από περίπου 2.000 ευρώ καταθέσεις που είχε τον προηγούμενο χρόνο, δήλωσε 2.300.000 ευρώ! Τη συγκεκριμένη χρονιά είχε παντρευτεί και αυτό το μεγάλο χρηματικό ποσό αιτιολογήθηκε ως εισοδήματα και περιουσία της συζύγου του από εταιρεία που διατηρούσε.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με την έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, είχε κλείσει το 2007. Οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαπίστωσαν ότι ο 42χρονος Αστυνόμος από το 2019 ήταν επικεφαλής του τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών.
Την ίδια ώρα, 36χρονος αστυνόμος, που από το 2020 υπηρετούσε ως τμηματάρχης στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, είχε προτείνει η υπόθεση έρευνας των στοιχείων εμπλοκής του 42χρονου αστυνόμου, που είχε στείλει η Europol, να τεθεί στο αρχείο υπό «διερευνητική αναστολή», με την προϋπόθεση, αν προκύψουν νεότερα στοιχεία, να ανασυρθεί για περαιτέρω διερεύνηση.
Ο 36χρονος αστυνόμος στις 25 Φεβρουαρίου 2023 μετατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών και συγκεκριμένα στο τμήμα Γενικών Υποθέσεων που υπηρετούσε και ο 42χρονος αστυνόμος, που ερευνούσε στην προηγούμενη υπηρεσία του.
Ένας ακόμη αστυνόμος, 45 χρόνων, που υπηρετούσε στη Δίωξη Ναρκωτικών Βορειοανατολικής Αττικής σε πληθώρα επικοινωνιών του 45χρονου Αλβανού μεγαλέμπορου ναρκωτικών με έναν βασικό συνεργάτη του, αναφέρονται με «κολακευτικά» λόγια για τον αστυνόμο, ο οποίος τους δίνει σημαντικές υπηρεσιακές πληροφορίες για τη δράση τους.
Σημειώνεται ότι χθες ο 42χρονος αστυνόμος με τη… Lamborghini, μετά την απολογία του στον ανακριτή προφυλακίστηκε. Απολογούμενος φέρεται να επικαλέστηκε πως δρούσε για λογαριασμό της υπηρεσίας του προκειμένου να προσεγγίσει κακοποιούς, ωστόσο η ανακριτική διείσδυση απαιτεί άδεια εισαγγελέα και ενημέρωσή του καθ’ όλη τη διάρκειά της.
Για τους άλλους δύο αστυνόμους έχει πιστοποιηθεί ότι υποβοηθούσαν το κύκλωμα με διαδικασίες συγκάλυψης μέσω πράξεων που ενέχονται στην παράβαση καθήκοντος, καθώς και με διαρροή πληροφοριών.
Νοίκιαζε τον υπηρεσιακό ασύρματό του σε σπείρα διαρρηκτών
Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα τον Ιούνιο του 2021 στάθηκε αφορμή για να αποκαλυφθεί η παράνομη πράξη ενός επίορκου αστυνομικού, ο οποίος, έναντι υψηλού αντιτίμου που έφθανε τις 2.000 ευρώ μηνιαίως, παραχωρούσε τον ασύρματο της Αστυνομίας σε κλέφτες.
«Η έρευνα της Αστυνομίας ξεκίνησε επί της ουσίας από ένα ανώνυμο τηλεφώνημα το οποίο πολύ πιθανόν να έχουν κάνει μέλη αντίπαλης συμμορίας που νιώθουν ότι ρίχτηκαν», ανέφερε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο αστυνομικός συντάκτης Κώστας Παπαδόπουλος.
Ο 30χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε σε τμήμα της Ανατολικής Αττικής είχε έρθει σε επαφή με έναν ιδιώτη, ο οποίος στις αρχές Οκτωβρίου τού ζήτησε να του προμηθεύσει, με το αζημίωτο, έναν ασύρματο νέας τεχνολογίας τύπου Sepura ώστε να παρακολουθεί τα σήματα της Αστυνομίας η συμμορία των Ρομά που πραγματοποιούσε κλοπές και διαρρήξεις.
Το αντίτιμο που εισέπραττε αυτό το διάστημα ο αστυνομικός ήταν 2.000 ευρώ ανά μήνα, ενώ ο μεσάζων έπαιρνε από τη σπείρα 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Μετά το ανώνυμο τηλεφώνημα, την υπόθεση ανέλαβε το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα έγινε έφοδος της ΕΛΑΣ σε καταυλισμό Ρομά σε Άνω Λιόσια, Καματερό και Γλυφάδα, όπου έγιναν συλλήψεις.
Όπως διαπιστώθηκε, ο κατηγορούμενος αστυνομικός είχε δηλώσει την κλοπή του ασυρμάτου από τον Αύγουστο 2020. Από καθυστέρηση των τεχνικών υπηρεσιών ωστόσο ο ασύρματος δεν είχε απενεργοποιηθεί και μέχρι τη μέρα της σύλληψης ο ασύρματος βρισκόταν στα χέρια ληστών.
Πηγή: political.gr