18:03, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Επισιτιστική κρίση: Oι αριθμοί που τρομάζουν…

Την ώρα που στην Ελλάδα ασχολούμαστε με το κινητό του προέδρου Νίκου και με την εναλλαγή της εξουσίας που δεν είναι αρκετή για τον άλλο πρόεδρο, τον Αλέξη, σε παγκόσμιο επίπεδο συντελούνται συνταρακτικές αναταράξεις με τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης του ΟΗΕ, ένας αριθμός-ρεκόρ 49 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 46 χώρες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με λιμό ή «συνθήκες που μοιάζουν με λιμό» εν μέσω της επισιτιστικής κρίσης. Οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο αυτήν τη στιγμή είναι η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν, η Σομαλία και η Υεμένη. Αντιλαμβάνεστε ότι ο στόχος των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της πείνας μέχρι το τέλος της δεκαετίας όχι μόνο απομακρύνεται αλλά πάει περίπατο.

Ξηρασία πλήττει το Κέρας της Αφρικής, με περίπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων στην Κένυα, την Αιθιοπία και τη Σομαλία τους επόμενους έξι μήνες. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια ζώα έχουν ήδη αφανιστεί.Σε ολόκληρη την Ανατολική Αφρική περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια.

Μιλάμε για κόλαση επί Γης. Αυτή είναι η μεγάλη κρίση για την οποία κανείς δεν μιλάει και για την οποία κανείς δεν φαίνεται να έχει κάποιο σχέδιο προκειμένου η χώρα μας να οχυρωθεί έναντι αυτών των απειλών που σε λίγο θα γίνουν εφιάλτης.

Η συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας φαίνεται να μην είναι αρκετή για να ανακουφίσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που δυσκολεύονται να τραφούν στην Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή. Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι οι κρίσεις κάνουν κύκλους στην υφήλιο και μεταφέρονται από ήπειρο σε ήπειρο και από χώρα σε χώρα.

Όταν το πρόβλημα θα μπει κάτω από την πόρτα μας, δυστυχώς θα είναι αργά για δάκρυα… Εμείς θα ασχολούμαστε με την εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις και με διάφορα άλλα πολιτικά ανέκδοτα και ευτράπελα. Άλλωστε, από πολιτικά ανέκδοτα σε αυτό τον τόπο έχουμε μπόλικα, δεν θα πεινάσουμε ποτέ από τέτοια…

«P»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL