Επιτέλους, ράντζα τέλος από το Αττικόν
Ένα διαχρονικό πρόβλημα στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία -ειδικά της Αττικής- σε μέρες εφημερίας είναι τα ράντζα. Κυρίως εντοπίζεται στον Ευαγγελισμό, το «Γεώργιος Γεννηματάς», το Αττικόν και το Ιπποκράτειο. Συνήθως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε οι άνθρωποι που είναι σε ράντζο το πολύ σε 36 ώρες να μεταφερθούν σε κρεβάτι θαλάμου.
Της ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εδώ και χρόνια «αγκάθι» παραμένουν τα ράντζα στο Αττικόν, ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που εμπιστεύονται πολύ οι πολίτες. Η ΠΟΕΔΗΝ δίνει συχνά στη δημοσιότητα πλάνα ή φωτογραφίες καταγγέλλοντας τα ράντζα, ωστόσο πλέον το υπουργείο Υγείας προχωρά σε δραστικές λύσεις μαζί με την 2η ΥΠΕ, στην οποία υπάγεται υγειονομικά το Αττικόν. Ήδη ο υπουργός Θάνος Πλεύρης μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση του νοσοκομείου είχε την Πέμπτη συνάντηση και με τους διευθυντές των κλινικών προκειμένου να ακούσει από τους ίδιους ποια είναι η ροή των ασθενών στις κλινικές τους, ποιες ειδικότητες γιατρών χρειάζονται συνήθως οι ασθενείς που μπαίνουν σε ράντζα και ποιες είναι οι προτάσεις τους για να λυθεί το θέμα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Political», ξεκινούν από την επόμενη κιόλας εβδομάδα κάποιες δράσεις προκειμένου να αποφορτιστεί το νοσοκομείο και να εκλείψουν οι άσχημες εικόνες και η ταλαιπωρία των πολιτών σε μια συγκυρία με πολλές ιώσεις και γρίπη.
Οι λύσεις
Αρχικά τις μέρες εφημερίας του Αττικόν τα ορθοπεδικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Ασκληπιείο της Βούλας. Έρχεται συμφωνία με το Ιατρικό Περιστερίου προκείμενου να δώσει 30 κλίνες για νοσηλεία. Δηλαδή, ασθενείς που θα πηγαίνουν στα επείγοντα του Αττικόν, μόλις σταθεροποιείται η κατάστασή τους θα μεταφέρονται στο Ιατρικό Περιστερίου χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη να μεταφερθούν σε περίπου 15 δομές χρόνια περιστατικά που παραμένουν μέχρι και 2,5 χρόνια στο νοσοκομείο λόγω κοινωνικών δυσκολιών (πχ, άτομα χωρίς συγγενείς). Αυτά τα μέτρα θα δώσουν μια ανάσα στο νοσοκομείο και θα ληφθούν άμεσα, καθώς και ο επόμενος μήνας θα είναι δύσκολος, όπως άλλωστε συμβαίνει πάντα τον χειμώνα με τις ιώσεις και τη γρίπη. Φέτος μάλιστα οι ειδικοί εκτιμούν ότι τον Φεβρουάριο, αν δεν προσέξουμε, θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων Covid-19 εξαιτίας των νέων υποπαραλλαγών που είναι πολύ μεταδοτικές.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL