fbpx

, Σάββατο
11 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

«Έρωτας και ανασφάλειες» – Γράφει η Νέλη Βυζαντιάδου

«Ένα ταξίδι είναι η ζωή», η στήλη της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο της

«Δε μπορούσα λοιπόν να σας διεκδικώ άλλο γιατί αν συνέχιζα να το κάνω θα ήταν σα να αποφάσιζα ότι δε θα προχωρούσα στη ζωή μου. Κι εγώ ήθελα να προχωρήσω και να ζήσω».

(απόσπασμα από το βιβλίο μου με τίτλο «Ένα ταξίδι είναι η ζωή»)

Δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγεις να επενδύσεις σε έναν άνθρωπο, ο οποίος είτε δηλώνει από την αρχή της γνωριμίας σας είτε σου δείχνει με τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής σας ότι δεν είναι διαθέσιμος. Σε μια τέτοια περίπτωση έχεις δύο εναλλακτικές. Η μία είναι να φερθείς έξυπνα και να προχωρήσεις διαπιστώνοντας ότι δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα να κυνηγάς κάποιον, που δε θα γίνει ποτέ δικός σου. Η άλλη είναι να αναλωθείς στο παιχνίδι της διεκδίκησης ελπίζοντας σε ένα θαύμα και χάνοντας κυριολεκτικά κάθε αίσθηση μέτρου και αξιοπρέπειας.

Είναι σίγουρο ότι ο έρωτας πυροδοτεί ανασφάλειες και ξυπνά πρωτόγονες ανάγκες μέσα σου. Αν θυμηθείς την αρχή μιας σχέσης, θα φέρεις πιθανότατα στο μυαλό σου εικόνες στις οποίες όλα ήταν καλά. Ξέρεις καλά όμως ότι αυτό δεν κρατά για πάντα. Ούτε η αίσθηση της πρώτης εποχής μιας σχέσης κρατά για πάντα. Θα υπάρξουν αλλαγές και θα προκύψουν γεγονότα, που θα επηρεάσουν και σαφώς θα δοκιμάσουν τη δύναμη της σχέσης. Κι αυτά που θα συμβούν είτε θα σας φέρουν πιο κοντά με τον σύντροφό σου, είτε θα σας απομακρύνουν.

Κάθε άνθρωπος φέρνει στη σχέση τις δικές του ανασφάλειες. Έτσι κι εσύ. Οι ανασφάλειες αυτές επηρεάζουν το πώς νιώθεις μέσα σου και ασφαλώς τι εικόνα βγάζεις προς τα έξω. Αν νιώθεις λίγος, θα δείχνεις λίγος. Αν νιώθεις ανεπαρκής, θα δείχνεις ανεπαρκής. Αν νιώθεις ανήμπορος, θα δείχνεις ανήμπορος. Κι είναι γνωστό πως οι άλλοι σου συμπεριφέρονται πάντα με βάση αυτό που τους επιτρέπεις να δουν και να αντιληφθούν για σένα.

Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες ανασφάλειες;

  • Φοβάσαι ότι ο/η σύντροφός σου σκέφτεται ακόμη τον/την πρώην
  • Φοβάσαι ότι ο/η σύντροφός σου σε συγκρίνει με τον/την πρώην
  • Φοβάσαι ότι ο/η σύντροφός σου επικοινωνεί ακόμη με τον/την πρώην
  • Φοβάσαι ότι ο/η σύντροφός σου επηρεάζεται από τους/τις φίλους/ες του, οι οποίοι/ες δεν σε συμπαθούν
  • Φοβάσαι ότι θα σε πληγώσει
  • Φοβάσαι ότι μόλις δει ποιος/α πραγματικά είσαι, θα απογοητευθεί και θα σε αφήσει
  • Φοβάσαι ότι θα αποδειχθεί η ανεπάρκειά σου
  • Φοβάσαι ότι δε θα βρεις ποτέ κάτι καλύτερο γιατί απλούστατα έχεις πεισθεί ότι δεν το αξίζεις.

Έχεις σκεφτεί πώς ακριβώς επηρεάζεται η σχέση από τις ανασφάλειες σου;

  • Επικρατεί ένας διαρκής φόβος, που δεν επιτρέπει σε κανέναν από τους δυο σας να περνάτε καλά και να χαλαρώνετε.
  • Βρίσκεσαι σε μια παρατεταμένη υπερένταση και βιώνεις μια έντονη εσωτερική διέγερση.
  • Φοβάσαι συνεχώς την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να κάνεις πράγματα που δε θα δεχόσουν να κάνεις σε άλλη περίπτωση και τα οποία λειτουργούν εις βάρος σου.
  • Φοβάσαι συνεχώς την εγκατάλειψη με αποτέλεσμα να καταπιέζεις τον/τη σύντροφό σου ζητώντας του/τις αποδείξεις του ενδιαφέροντός του/της για σένα.
  • Ανέχεσαι συμπεριφορές που δεν σου αξίζουν.
  • Παρερμηνεύονται προθέσεις και διαστρεβλώνονται λόγια με συνέπεια να βγαίνουν συχνά αυθαίρετα συμπεράσματα.
  • Επικρατούν υποθέσεις, που δεν ισχύουν και που δημιουργούν παρανοειδή σενάρια για το μέλλον της σχέσης.
  • Πιστεύεις ότι ο/η άλλος σε αδικεί και τον/την κατηγορείς άδικα.

Είναι στο χέρι σου να ζητήσεις τη βοήθεια ενός ειδικού και να ανακαλύψεις τις ρίζες αυτών των ανασφαλειών. Μόλις καταλάβεις από πού πηγάζουν, θα μπορέσεις να τις εξηγήσεις μέσα σου και εν συνεχεία να αποφασίσεις αν θέλεις να συνεχίσεις τη ζωή σου με αυτό το εσωτερικό εμπόδιο ή αν θα τολμήσεις την αλλαγή. Μόνο όταν καταφέρεις να αποδεχθείς τον εαυτό σου και να τον αγαπήσεις, θα συμφιλιωθείς με τους φόβους και τις αδυναμίες σου και θα ξεκινήσεις τη διαδικασία της ουσιαστικής αλλαγής.

Τροφή για σκέψη: Πότε ήταν η τελευταία φορά που άκουσες κάτι αρνητικό από τον/την σύντροφό σου και το άφησες να σε επηρεάσει σε βαθμό που έχασες τη διάθεσή σου ή έκανες πίσω; Τι άλλο θα μπορούσες να είχες κάνει αντί να υποχωρήσεις;

Υ.Γ. Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις ανάγκες μας.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.