18:11, Παρασκευή
30 Σεπτεμβρίου 2022

Εξάρχεια: Φόβοι για «επαναστατική γυμναστική» λόγω μετρό

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ η κατάσταση των τελευταίων ημερών στα Εξάρχεια, με μερίδα κατοίκων και μεγάλο αριθμό συλλογικοτήτων να αντιδρούν στα έργα ανάπλασης της πλατείας με «όχημα» την κατασκευή σταθμού μετρό για τη γραμμή 4.

Του: ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Την ίδια ώρα, μεγάλος αριθμός αστυνομικών δυνάμεων υποχρεώνεται να πραγματοποιεί στατική φύλαξη πέριξ της πλατείας, για την προστασία του εργοταξίου και όσων δουλεύουν σε αυτό από τυχόν δολιοφθορές ή επιθέσεις. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα φάνηκε ότι υπάρχει κύμα αντίδρασης με συγκεντρώσεις, παρότι βρισκόμαστε εν μέσω… θερινής ραστώνης, αλλά και επιθέσεις προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Για αυτό και τις τελευταίες ημέρες η πλατεία Εξαρχείων θυμίζει «φρούριο», καθώς έχουν παραταχθεί πέριξ του εργοταξίου δεκάδες αστυνομικοί της ΥΑΤ, της ΥΜΕΤ και των ΟΠΚΕ. Η εντολή που έχει δοθεί από πολιτική και φυσική ηγεσία είναι να αποφευχθεί τυχόν απόπειρα δολιοφθοράς από αντιεξουσιαστές που θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ και να στήσουν σκηνικό σύγκρουσης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Μάλιστα, η ανησυχία αυτή μεγαλώνει καθώς από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψουν από τις διακοπές τους άτομα που θα μπορούσαν να «βγουν μπροστά» ενάντια στα έργα το μετρό.

Περίφραξη από πλέγμα

Είναι ενδεικτικό ότι πέραν της προβλεπόμενης εργοταξιακής περίφραξης, περί τα δύο μέτρα σχεδόν, έχει ξεκινήσει η τοποθέτηση και μιας δεύτερης εσωτερικής περίφραξης από πλέγμα, η οποία θα φτάνει σε ύψος τα πέντε μέτρα! Λόγω της… ιδιομορφίας της περιοχής, οι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με το έργο των περιπολιών δεν έχουν ούτε λεπτό χαλάρωσης, καθώς γνωρίζουν ότι και οι ίδιοι είναι στόχοι μιας πιθανής επίθεσης, πχ, με πέτρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει και μια άλλη ανησυχία: η υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στον τομέα των Εξαρχείων ενδεχομένως αφήνει σχετικά ακάλυπτους άλλους τομείς που θα μπορούσαν να γίνουν στόχος καταδρομικών επιθέσεων ως «απάντηση» στην ανάπλαση της πλατείας, πχ, το Κολωνάκι.

Οι πρώτες ημέρες συνοδεύτηκαν από αντιδράσεις, πεταμένους καφέδες, ντομάτες και αυγά, ωστόσο, αυτό που πραγματικά ανησυχεί την ΕΛΑΣ είναι μετά το πέρας του καλοκαιριού να υπάρξουν μαζικότερες αντιδράσεις και κλιμάκωση των ενεργειών, με μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες να αντικαθιστούν τα «πολεμοφόδια» των πρώτων ημερών.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL