fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Φασίνα εν τάχει ή αλλιώς πώς η σφουγγαρίστρα παίρνει… φωτιά!

Υπάρχουν ορισμένες φορές, που ο χρόνος απλώς δεν φτάνει. Όσο κι αν πάρει η σφουγγαρίστρα φωτιά, οι δουλειές του σπιτιού μοιάζουν ατελείωτες. Κι ενώ δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί για να γίνονται μόνες τους οι δουλειές, υπάρχουν μέθοδοι, κόλπα κι εργαλεία για να γίνονται πιο γρήγορα.

Είτε περιμένετε ξαφνικούς επισκέπτες είτε απλώς θέλετε να συντηρήσετε το σπίτι καθαρό, με τα ακόλουθα κόλπα, το σπίτι σας θα είναι απαστράπτον σε χρόνο μηδέν.

  1. Αρχικά κατανοήστε τα μυστικά της γρήγορης καθαριότητας

Η καθαριότητα εν τάχει δεν είναι η γνωστή φασίνα, στο τέλος της οποίας το σπίτι θα έχει καθαριστεί σε βάθος μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αφορά περισσότερο στο να διατηρείται το σπίτι καθαρό και τακτοποιημένο ως την επόμενη γενική. Μπορείτε επομένως να καθαρίσετε αστραπιαία το σπίτι, ακόμη και στα πιο πολυάσχολα βράδια σας μεσοβδόμαδα. Αρκεί μόνο να έχετε την κατάλληλη στρατηγική.

  1. Ανακαλύψτε ή δημιουργήστε συντομεύσεις

Όταν λέμε συντομεύσεις, εννοούμε να βρει κανείς τις κατάλληλες μεθόδους για να… κόψει δρόμο. Για παράδειγμα, αν κάθε μέλος της οικογένειας μετά το μπάνιο σκουπίζει τα πλακάκια, που περιβάλλουν την μπανιέρα, δε γεμίσουν άλατα. Έτσι με 60’’ συνολικής προσπάθειας γλυτώνετε 60 λεπτά τριψίματος στο τέλος της εβδομάδας.

  1. Παραλείψτε τη σιδερώστρα

Όσο κι αν ο χρόνος είναι περιορισμένος για σιδέρωμα, έχετε χρόνο για μπάνιο. Τι σχέση έχει το μπάνιο με τη σιδερώστρα; Όσο είστε στη μπανιέρα και παίρνετε το ζεστό σας μπάνιο, βάλτε τα ασιδέρωτα ρούχα στον χώρο. Χάρη στον ατμό οι ζάρες θα φύγουν από τα περισσότερα υφάσματα και θα τα μαλακώσει. Με αυτόν τον τρόπο, όταν στ’ αλήθεια έρθει η ώρα του σιδερώματος θα τελειώσετε πιο γρήγορα.

  1. Θέστε σε εφαρμογή τις 15λεπτες συνεδρίες

Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καθαρίσετε όλα τα δωμάτια του σπιτιού σας μέσα σε 15 λεπτά; Είναι εκπληκτικό το πόσα μπορείτε να καταφέρετε αφιερώνοντας μόνο 15 λεπτά σε καθένα από τα δωμάτια του σπιτιού σας. Ναι αυτό αφορά και τα λεγόμενα υψηλής κίνησης δωμάτια, όπως το μπάνιο, την κουζίνα και καθιστικό.

Το κλειδί γι’ αυτό είναι να γνωρίζετε εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνετε. Αν αυτό είναι όλο που μπορείτε να κάνετε, το σπίτι σας θα είναι κατάλληλο και για εσάς και για τους καλεσμένους σας. Μάλιστα πολλές από αυτές τις συνεδρίες είναι αρκετά σύντομες, ώστε ακόμη και τα παιδιά σας μπορούν να συνεισφέρουν. Μπορείτε κάλλιστα να το οργανώσετε σαν διαγωνισμό. Αναθέστε από ένα δωμάτιο στον καθένα. Βάλτε χρονόμετρο και πιάστε δουλειά. Ορίστε εκ των προτέρων βραβείο. Ο νικητής κερδίζει μια μερίδα παραπάνω από αυτό το γευστικό σπιτικό παγωτό!

  1. Πριν τα ρούχα φτάσουν στην απλώστρα, οργανώστε τα άπλυτα!

Πριν βάλετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο και τα πάτε στην απλώστρα να στεγνώσουν, υπάρχει ένα μικρό βήμα, που θα σας εξασφαλίσει χρόνο. Μπορείτε να έχετε όλα τα ρούχα σε έναν κάδο και να πρέπει να αναλώσετε μεγάλο μέρος του χρόνου σας για να καθαρίσετε. Εναλλακτικά χωρίστε τα ρούχα σας σε μικρότερους κάδους: λευκά, χρωματιστά, ευαίσθητα. Έτσι θα ξέρετε ακριβώς τι θα βάλετε για πλυντήριο και θα γλιτώσετε χρόνο.

  1. 20 λεπτά πριν την άφιξη των καλεσμένων μπορείτε…

Να καθαρίσετε τον φούρνο και μάλιστα παράλληλα να κάνετε κι άλλες δουλειές. Πως γίνεται αυτό; Βάλτε ένα ταψί με νερό στον φούρνο και αφήστε να βράσει για 20 λεπτά. Στο μεσοδιάστημα τακτοποιήστε άλλα δωμάτια του σπιτιού, συμμαζέψτε αντικείμενα που ανήκουν σε άλλο δωμάτιο και βάλτε καθετί στη θέση του. Όταν περάσει το 20λεπτο τα λίπη στον φούρνο θα ξεραθούν και θα μπορείτε να τα αφαιρέσετε πιο εύκολα.

  1. Εκμεταλλευτείτε τα 30 δεύτερα

Έχετε 30 δεύτερα διαθέσιμα; Ρίξτε λίγη σόδα στον κάδο των σκουπιδιών όσο αλλάζετε τη σακούλα. Εναλλακτικά ξεσκονίστε την τηλεόραση. Κάντε ένα σύντομο ξεκαθάρισμα στους λογαριασμούς, την αλληλογραφία και τα περιοδικά. Ακόμη κι αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

  1. Εστιάστε στα κατάλληλα σύνεργα, όπως ο ατμοκαθαριστής

Εστιάστε την προσοχή σας στα κατάλληλα καθαριστικά σύνεργα, όπως ένας ατμοκαθαριστής. Άλλωστε έχοντας κάνει όλα τα προηγούμενα βήματα είναι αυτό που μένει για να έχετε ένα καθαρό και απολυμασμένο σπίτι.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.