, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φέτος οι πωλήσεις μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για το σπίτι μπορεί να αυξηθούν κατά 59%

Οι πωλήσεις μπαταριών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από οικιακούς ηλιακούς συλλέκτες μπορεί να αυξηθούν 59% φέτος στη Γερμανία, καθώς περισσότεροι κάτοικοι αναζητούν μια πιο φθηνή, ανανεώσιμη και πιο αξιόπιστη πηγή προμήθειας ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα ο βιομηχανικός σύνδεσμος BVES.

“Αναμένουμε να ξεπεράσουμε το επίπεδο του 1 εκατομμυρίου μονάδων το 2023”, ανακοίνωσε το BVES, παρουσιάζοντας έρευνα που έγινε από τον συμβουλευτικό όμιλο 3Energie Consulting για λογαριασμό της βιομηχανίας.

Αυτή προβλέπει πωλήσεις 385.000 μονάδων, επιπροσθέτως των 650.000 που είχαν πωληθεί ως το τέλος του 2022, με τις οποίες ο συνολικός τους αριθμός θα ανέλθει σε 1.035.000.

Τα νοικοκυριά στη Γερμανία έχουν εγκατεστημένα σε στέγες 2,65 εκατομμύρια ηλιακούς συλλέκτες που παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι. Ωστόσο πριν από τη διάθεση οικιακών μπαταριών για την αποθήκευση της ενέργειας, το ρεύμα που παραγόταν από τα φωτοβολταϊκά πάνελ πήγαινε αποκλειστικά στο δίκτυο.

Περισσότερες οικογένειες, συνήθως σε μονοκατοικίες, αγοράζουν τώρα συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς πέφτουν οι τιμές τους.

Ο τζίρος του τομέα μπορεί να αυξηθεί κατά 25% σε έναν χρόνο στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023 από 2,4 δισεκατομμύρια το 2022, όταν είχε σημειώσει αύξηση 85%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η 3Energie.

Οι πωλήσεις των μπαταριών για σπίτια αυξάνονται επίσης λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας μετά τη διακοπή από τη Ρωσία της παροχής φυσικού αερίου στη δυτική Ευρώπη, όπως και λόγω της επιθυμίας των ιδιοκτητών σπιτιών να ανεξαρτητοποιηθούν από τους κεντρικούς παρόχους, αλλά και των αυξανόμενων πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία μπορούν να φορτιστούν με ρεύμα που παράγεται στο σπίτι.

“Οι παράγοντες αυτοί θα παραμείνουν αμετάβλητοι, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επέκταση της ανάπτυξης –οι εγκαταστάσεις παραγωγής έχουν επεκταθεί”, αναφέρει ο συμβουλευτικός όμιλος σχετικά με το 2023.

Επίσης, υπάρχει συνεργασία ανάμεσα σε διάφορες εφαρμογές ανανεώσιμης ενέργειας, επισημαίνει. Γύρω στο 40% των νοικοκυριών που χρησιμοποιούν ηλιακούς συλλέκτες κάνουν επίσης χρήση ηλεκτρικών αντλιών για την παροχή οικιακής θέρμανσης, πολλές από τις οποίες συμπληρώνονται από αποθηκευτικές μονάδες buffer, και το 36% από τα νοικοκυριά αυτά έχουν επίσης ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο.

Οι συνολικές πωλήσεις στο τμήμα των νοικοκυριών, το οποίο περιλαμβάνει επίσης τις αντλίες θέρμανσης και τις αποθηκευτικές μονάδες, αυξήθηκε κατά 61% το 2022 στα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ και μπορεί να αυξηθεί κατά 45% φέτος στα 10,3 δισεκατομμύρια, προσθέτει, επισημαίνοντας ότι η στενότητα στην προσφορά εργατικού δυναμικού για την εγκατάσταση του εξοπλισμού ήταν πρόβλημα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.