, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φως μέσα στο σκοτάδι!

Στο πυκνό σκοτάδι της εποχής μας, όπου οι άνθρωποι ζητούν και αναζητούν την αληθινή πίστη, που μεταφράζεται σε αληθινή αγάπη και σε βάσιμη ελπίδα, αλλά δεν τη βρίσκουν ουσιαστικά, αλλά επιφανειακά στα πρόσωπα των εκκλησιαστικών λειτουργών, ξεχωρίζει το φως, ένα φως κατάλαμπρο και καθάριο, που ακτινοβολεί μια διεθνής φυσιογνωμία της Ορθοδοξίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Και ενώ κάποιοι ομιλούν για ανάξιους κληρικούς, ακάθαρτους και στην ηθική και στην τσέπη, που εκθέτουν την Εκκλησία, σκανδαλίζουν τους πιστούς και ρεζιλεύουν την ιδιότητά τους στα μάτια του κόσμου, προβάλλει σαν βάλσαμο η φυσιογνωμία του Αναστασίου, ο οποίος είναι μια ένσαρκη μαρτυρία ότι η Εκκλησία υπάρχει στον κόσμο όχι για να τον αρνηθεί και για να τον απορρίψει, αλλά για να του προσφέρει τη δυνατότητα της ριζικής αλλαγής και μεταμόρφωσής του.

Στα 93 του πλέον, αλλά με φρόνημα και δράση εφήβου, αυτός ο άνθρωπος είναι το θαύμα της αγάπης μέσα στο θαύμα της ζωής, είναι Ανα-στάσιος κατά κυριολεξία και όχι μόνο κατά όνομα.

Η μορφή και το έργο του Αναστασίου είναι βέβαια ό,τι βλέπουμε, είναι όμως και κάτι παραπάνω από ό,τι βλέπουμε. Είναι ό,τι υπάρχει, αλλά και παραπέρα από ό,τι υπάρχει. Είναι κάτι ανθρώπινο, αλλά και κάτι που είναι έξω από κάθε ανθρώπινο μέτρο.

Αγώνα κάνει, παρά την προχωρημένη ηλικία του, και σηκώνει στους ώμους του το βάρος της διοίκησης, της ποιμαντικής μέριμνας και της πολύπλευρης προσφοράς σε μια καταδιωκόμενη και ρημαγμένη κατά την περίοδο του αθεϊσμού στην Αλβανία Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ανέστησε από την τέφρα της.

Της έδωσε την πνοή του. Της έδωσε τις ανάσες του. Της έδωσε την καρδιά του. Της έδωσε τη ζωή του. Χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Με μόνο κίνητρο, με μόνη δύναμή του, της ψυχής του το θείο χρέος.

Για την Αλβανία ολόκληρη ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αποδείχθηκε η μεγάλη υπόσχεση και η τρανή προσδοκία.

Ο πηγαιμός του εκεί σήμανε την άνοιξη της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία προερχόταν από έναν βαρύ χειμώνα.

Έφερε και πάλι τον Θεό στην καρδιά των ανθρώπων.

Με την αγάπη του έφεξε στο σκοτάδι της κοινωνίας και θέρμανε την ελπίδα στις παγωμένες καρδιές.

Ανεξάρτητα από τις μεμονωμένες επιθέσεις ακραίων κύκλων της Αλβανίας εναντίον του, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν σοβαρές και τις οποίες αντιμετωπίζει με στωικότητα και κατανόηση, η λαμπερή μορφή του είναι ανάχωμα, εντός και εκτός Αλβανίας, στις συνθήκες εκείνες που καλλιεργούν τον εκφυλισμό του ανθρώπινου προσώπου, αλλά και το μίσος και την εγκατάλειψη της ειρήνης, ατομικής και κοινωνικής, που αιμορραγεί στις ημέρες μας διάτρητη, εκτεθειμένη και ανοχύρωτη, αναζητώντας διέξοδο.

Η συντριπτική πλειοψηφία του αλβανικού λαού, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την καταγωγή και τη γλώσσα, αποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας και συμφιλίωσης στη χώρα. Και την αποδοχή αυτή την έχει κατακτήσει στην πράξη ο Μακαριώτατος με πολύ κόπο και με πολύ ιδρώτα, τριάντα και πλέον χρόνια που βρίσκεται εκεί ως προκαθήμενος.

Από τα πολλά, τα πάρα πολλά, που έχει προσφέρει σε όλους τους τομείς της αλβανικής κοινωνίας, και μόνο τούτο αρκεί για να δείξει την προσφορά του: Το υπερσύγχρονο ιατρικό κέντρο της Εκκλησίας στα Τίρανα, που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους, Ορθόδοξους και μη, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Πάντοτε χαμογελά προς όλους και προσκαλεί όλους κοντά του, μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες, ισχυρούς και ανίσχυρους, ανεξάρτητα από τι καταγωγή έχουν, τι γλώσσα μιλάνε, σε τι πιστεύουν.

Ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά του στους αδύναμους και στους ανίσχυρους, στους φτωχούς και τους ταλαιπωρημένους, για να βρουν ένα ζεστό καταφύγιο.

Και μέσα στην επιφυλακτικότητα των ανθρώπων, έρχεται η φλόγα αγάπης του Αρχιεπισκόπου και λιώνει τη σκληράδα των καρδιών και τις μαλακώνει.

Και απλώνει μια καθαρότητα βαθιά, που μοιάζει να προέρχεται από άλλο κόσμο, τον κόσμο του ουρανού.

Και με αυτή προχωρά από δύναμη σε δύναμη και από κατόρθωμα σε κατόρθωμα, εκεί, που όλα φαίνονται αδύνατα και ακατόρθωτα.

Όπου βρίσκει ανθρώπους με κομμένα τα φτερά, τους κάνει και πάλι ψηλά να μπορούν να πετάνε.

Στο βιβλίο της ζωής του βρίσκουμε τα προσευχητικά του δάκρυα να ποτίζουν και να διαποτίζουν τη βιωτή του και να φυτρώνει το άνθος της χαράς.

Ο χρόνος είναι αδυσώπητος και κυλά, αλλά αυτός κρατά ανοιχτά τα παράθυρα της ύπαρξής του και μπαίνουν μέσα οι ζωογόνες ακτίνες της θείας αγάπης, που τη διοχετεύει στους ανθρώπους.

Για αυτό φωτίζει, θερμαίνει και ζωογονεί, όπως οι ακτίνες του ήλιου. Και αποτελεί μια αφετηρία να ξαναφανούν ζωντανοί Χριστιανοί στον σημερινό κόσμο και να ζωηρέψει η χριστιανική ιαχή ότι «ο Κύριος εγγύς».

Νοηματοδοτεί με τον λόγο και τις πράξεις του την ανθρώπινη ζωή, βοηθάει τους ανθρώπους να υπερβαίνουν τον εγωκεντρισμό και την αντιπαράθεση, παρέχει το όραμα της αδελφικής ενότητας και της αλληλεγγύης.

Το νιώθουμε και το λέμε: Ένα λαμπερό μαργαριτάρι είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Για αυτό οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, όσοι, ελάχιστοι, δεν το έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη, ότι είναι σημαντικό πράγμα και ευλογία και ευκαιρία για την Αλβανία, αλλά και για την Ορθοδοξία, η δημιουργική και ειρηνική παρουσία ενός σπουδαίου προσώπου, του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, που με το κύρος του και την έκταση της αγάπης του, η οποία δεν έχει όρια, αποδίδει τη γνήσια διάσταση της πίστης και του ανθρωπισμού.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.