, Τετάρτη
07 Δεκεμβρίου 2022

Φόβοι για «τσουνάμι» απόρων ενόψει του χειμώνα

Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι είτε τηλεφωνούν, είτε περνούν από τα δημαρχεία της Θεσσαλονίκης ζητώντας κάθε είδους βοήθεια. Αρκετοί από αυτούς είναι πολίτες που έχουν ένα βασικό μισθό, όμως οι αυξημένες ανάγκες και η ακρίβεια τους οδηγούν στις κοινωνικές δομές ώστε να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα.

Ρεπορτάζ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ

Φόβους πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι άποροι και τα μέλη των οικογενειών που θα θελήσουν πάσης φύσεως στήριξη -οικονομική, σε αγαθά πρώτης ανάγκης ή ακόμη και ψυχολογική- εκφράζουν αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και προετοιμάζονται για το «τσουνάμι» βοήθειας που το βλέπουν να έρχεται…

Σε εγρήγορση οι κοινωνικές δομές του δήμου Θεσσαλονίκης

«Είναι 100% σίγουρο πως οι ανάγκες το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν λόγω και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που θα εκτινάξει τις τιμές στα ύψη. Δεν είναι μόνο άποροι που ζητούν βοήθεια αλλά και συνάνθρωποί μας που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα μ’ έναν βασικό μισθό»,  δήλωσε στην εφημερίδα «Karfitsa» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης.

Οι προσπάθειες του κεντρικού δήμου επικεντρώνονται προς μία και βασική κατεύθυνση: να υποστηριχτούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα και μέλη οικογενειών μέσω των προγραμμάτων του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, της διανομής τροφίμων του ΤΕΒΑ, αλλά και των συσσιτίων.

Επίσης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προσέλευση δημοτών για δωρεάν εξετάσεις από τους γιατρούς του Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου στην Τριανδρία, αλλά και για άλλες δομές που προσφέρουν στοιχειώδη βοήθεια σε αρκετούς πολίτες, όπως για παράδειγμα το Κοινωνικό Πλυντήριο.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να παραδοθεί στην Β’ δημοτική κοινότητα και πιο συγκεκριμένα στην οδό Λαγκαδά ένα νέο Κοινωνικό Ιατρείο, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, ενώ στα τέλη 2022 με αρχές 2023 εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο ένα τρίτο ιατρείο, στην Ε’ δημοτική κοινότητα, που θα καλύψει τις ανάγκες των πολιτών και στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στα άμεσα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει πολύ σύντομα και ένα Κοινωνικό Κομμωτήριο, όπου θα καλλωπίζει με ραντεβού άνδρες και γυναίκες που αδυνατούν να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες. «Ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να μειώσει ούτε ένα λεπτό του ευρώ τις κοινωνικές του παροχές. Αντίθετα θα τις αυξήσει όσο μπορεί περισσότερο προκειμένου να στηρίξει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.

Μετά την οικονομική κρίση η ενεργειακή: Τα στοιχεία δείχνουν κατακόρυφη άνοδο των αναγκών

Ήδη από τα στοιχεία που έχει καταγράψει τους τελευταίους 20 μήνες η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνονται οι αυξημένες ανάγκες των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα σε όλες σχεδόν τις δομές από πλευράς δήμου οι ωφελούμενοι των κοινωνικών υπηρεσιών τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 παρουσιάζουν μία μεγάλη αύξηση σε σχέση με το περασμένο έτος.Ενδεικτικός είναι ο πίνακας που ακολουθεί για το 2021 και το 2022:

(ΠΙΝΑΚΑΣ – ΦΩΤΟ)

Ένας chef μπήκε στην κουζίνα του Δ. Παύλου Μελά

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι ανάγκες και σε όλους τους υπόλοιπους δήμους της Θεσσαλονίκης που προετοιμάζονται εντατικά για τον χειμώνα, εκτιμώντας πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Η «Κουζίνα της Καρδιάς μας» είναι μία νέα κοινωνική δομή του δήμου Παύλου Μελά, όπου παρασκευάζεται και διανέμεται φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Η συγκεκριμένη κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη, ακολουθεί όλους τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, ενώ εδρεύει στη Σταυρούπολη, δίπλα στον πρότυπο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό «Ουράνιο Τόξο» και πολύ κοντά στο δημαρχείο.

Άρχισε να λειτουργεί στα τέλη Ιουλίου και στους ωφελούμενους προσφέρεται το ημερήσιο μενού και το συνοδευτικό από άριστα ποιοτικά υλικά, καθώς και το γλυκό τους σε ειδικές συσκευασίες της υπηρεσίας. Η προσφορά γίνεται καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, με διπλή μερίδα φαγητού την τελευταία ημέρα της εβδομάδας.

Βοήθεια και από εθελοντές… καρδιάς!

Η εθελοντική ομάδα «Προσφέρουμε από Καρδιάς» που έχει έδρα το Ελευθέριο Κορδελιό συγκεντρώνει από τρόφιμα έως και ένα σωρό άλλα αγαθά, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη που απαιτούνται για να στηρίξει περίπου 150 άπορες οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η ομάδα δεν δέχεται χρήματα παρά μόνο τα αναγκαία προϊόντα από δωρεές και προσφορές, τα οποία στη συνέχεια συσκευάζονται και μία φορά το μήνα παραδίδονται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τη διαβίωση τους.

«Είναι θαύμα που καταφέρνουμε κάθε μήνα να έχουμε το ελαιόλαδο, τα φασόλια, μακαρόνια και αυτό το κάνει ο απλός κόσμος που φέρνει από το υστέρημα του σακούλες με αγαθά για να τα μοιράζουμε στη συνέχεια», δηλώνει η συντονίστρια της ομάδας Λίτσα Σπανού.

Αρχικά ο «πυρήνας» των «Προσφέρουμε από Καρδιάς», ήταν εργαζόμενοι εταιρείας μπισκότων στη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν εθελοντικά για να προσφέρουν, ενώ ακολούθως «ενσωματώθηκαν» αρκετοί ακόμη και σήμερα η ομάδα μετρά 40 ενεργά άτομα.

Η «Κουζίνα του Κόσμου» στο Επταπύργιο που προσφέρει φαγητό

Στο Επταπύργιο και πιο συγκεκριμένα επί της οδού Καρόλου Κουν 1 στις Συκιές λειτουργεί μία κουζίνα γεμάτη αγάπη και ζεστασιά. Πρόκειται για την «Κουζίνα του Κόσμου» που δημιούργησαν αλληλέγγυοι πολίτες του δήμου Νεάπολης – Συκεών, οι οποίοι άνοιξαν το δρόμο της προσφοράς.

Οι εθελοντές συγκεντρώνονται κάθε Παρασκευή, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, στο συγκεκριμένο χώρο και μαγειρεύουν. Στη συνέχεια, μοιράζουν τα σπιτικά γεύματα που είναι συσκευασμένα σε όσους έχουν ανάγκη, μαζί με πρώτες ύλες, φρούτα, λαχανικά και κρέατα τα οποία έχουν γίνει δωρεά από πολίτες ή επιχειρηματίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ KARFITSA