, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Φράγμα Χαβρία στη λειψυδρία της Χαλκιδικής

Το 33% των αναγκών για την υδροδότηση της Χαλκιδικής θα καλύπτει το έργο ΣΔΙΤ του φράγματος Χαβρία, εξασφαλίζοντας παράλληλα και την άρδευση σε 24.000 στρέμματα, ένα έργο το οποίο οι κάτοικοι περιμένουν σχεδόν είκοσι χρόνια.

Tης ΡΕΓΓΙΝΑΣ ΣΑΒΟΥΡΔΟΥ

Για τις Δημοτικές Ενότητες Πολυγύρου και Ορμύλιας, Κασσάνδρας και Παλλήνης, Σιθωνίας και Τορώνης, καθώς και των Τοπικών Κοινοτήτων Αγίου Μάμαντα και Πυργαδικίων  εξασφαλίζονται επαρκείς ποσότητες αλλά και καλής ποιότητας πόσιμου νερού, ενώ θα βελτιωθούν σημαντικά και τα υφιστάμενα μεγέθη αποθήκευσης νερού και δημιουργίας νέων.

Με τρεις «μνηστήρες» προχωρά ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία με καταληκτική ημερομηνία για τις δεσμευτικές προσφορές τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου. Εμβληματικό χαρακτηρίζει το έργο το υπουργείο Υποδομών, καθώς είναι η πρώτη φορά που φράγμα θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, με συνολικό προϋπολογισμό τα 85.400.000 ευρώ.

«Το έργο του φράγματος Χαβρία θα δώσει τέλος στο πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που η ζήτηση αυξάνεται κατακόρυφα. Με το έργο αναβαθμίζουμε το τουριστικό προϊόν της περιοχής, κάτι το οποίο συνεπάγεται και οικονομική ανάπτυξη, τόσο για τη Χαλκιδική όσο και για την Ελλάδα γενικότερα. Τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία της περιοχής θα είναι μεγαλύτερα, μιας και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας για την περάτωση του έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής.

Έργα πάνω από 4 δισ.

Στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής το υπουργείο υλοποιεί έργα, συνολικού ύψους 165.000.000 ευρώ, τα οποία θα λύσουν ζητήματα μείζονος σημασίας για την Περιφερειακή Ενότητα της Χαλκιδικής, όπως είναι η εύκολη και ασφαλής μετακίνηση και η υδροδότηση.

«Τα ΣΔΙΤ είναι εργαλεία που επιλέξαμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο και πλέον δικαιωνόμαστε.Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουμε ένα portfolio έργων που υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 4 δισ. ευρώ, τα οποία, στην πλειονότητά τους, θα βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία έως το φθινόπωρο. Εξασφαλίζουμε, έτσι, ότι θα παραδώσουμε στην ώρα τους ποιοτικές υποδομές, καλοσυντηρημένες για πολλά χρόνια και λειτουργικές», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, τονίζοντας τη σημασία για την τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία των έργων ΣΔΙΤ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κάμπος της Ορμύλιας για την ανάπτυξη αρδευτικών δικτύων έχει δεσμευτεί με πίστωση 3.000.000 ευρώ, χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναγκαιότητας ολοκλήρωσης του φράγματος με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του να έχει ορίζοντα τριετίας.

«Αυξημένες οι διελεύσεις τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας της Διώρυγας Κορίνθου

Κομβικός αποδεικνύεται ο ρόλος της Διώρυγας Κορίνθου για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς, μόνο τον πρώτο μήνα επαναλειτουργίας, τη διέσχισαν πλωτά από 45 χώρες, με κυριότερες τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Εσθονία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1.743 διελεύσεις πλωτών, εκ των οποίων οι 160 ήταν εμπορικής κατηγορίας όπως φορτηγών πλοίων, δεξαμενόπλοιων και ρυμουλκών, και οι 1.583 τουριστικής, δηλαδή κρουαζιερόπλοιων, επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Οι διελεύσεις κρουαζιερόπλοιων αυξήθηκαν κατά 60%, από τα ιδιωτικά σκάφη σημειώθηκε αύξηση 3%, ενώ οι διελεύσεις επαγγελματικών σκαφών αυξήθηκαν σε ποσοστό 23%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, όταν η διώρυγα ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Η ΑΕΔΙΚ (Ανώνυμος Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου) τέθηκε σε πρώτη φάση λειτουργίας αρχές Ιουλίου, ενώ το φθινόπωρο, που θα ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος και η διέλευση των πλοίων θα είναι πολύ περιορισμένη, η διώρυγα θα διακόψει τη λειτουργία της για διάστημα λίγων μηνών, με στόχο να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση του έργου.

Η επαναλειτουργία της σημαίνει νέα αναπτυξιακή πνοή και σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.