14:35, Δευτέρα
03 Οκτωβρίου 2022

Fuel Pass τέλος, πιο πολλοί για το επίδομα θέρμανσης

Η ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων δημιουργεί νέο πεδίο παροχών για την κυβέρνηση, καθώς το τέλος της εφαρμογής του μέτρου της «κάρτας καυσίμου» ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης.

Του ΛΟΥΚΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, άφησε… ορθάνοιχτο το παράθυρο για νέες αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης, επισημαίνοντας ότι είναι πολύ πιθανή η επέκταση της χορήγησής του και μετά την 31η Δεκεμβρίου. Δήλωσε, δε, ότι το αργότερο την προσεχή Δευτέρα θα καταβληθούν τα ποσά από τις εκκρεμότητες για το Power Pass του Ιουνίου και του προηγούμενου εξαμήνου, οι οποίες υπήρχαν από έναν πάροχο ενέργειας.

Εκτός των παραπάνω, ο υπουργός ανέλυσε στη Βουλή τις πέντε σημαντικότατες παρεμβάσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο όπου εξειδικεύονται τα εξαγγελθέντα μέτρα Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα:

  • Καταργείται μόνιμα η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2023. Το μέτρο αυτό αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 1.200.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, 500.000 δημοσίων υπαλλήλων και 1.000.000 συνταξιούχων.
  • Επιδοτείται οριζόντια με 0,20 ευρώ ανά λίτρο προ ΦΠΑ το κόστος προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που αφορά 1.300.000 νοικοκυριά. Στο τέλος του έτους, θα αποφασιστεί πιθανή χρονική επέκταση του μέτρου.
  • Επεκτείνεται, και για το φορολογικό έτος 2022 (ίσχυε για τα φορολογικά έτη 2019-2021), η εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
  • Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και αυξάνουν τον συνολικό χρόνο απασχόλησης των εργαζομένων τους με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης σε 1 έτος, για διάστημα κατ’ ελάχιστον 3 μηνών εντός του έτους. Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ κα δυνητικά αφορά 900.000 επιτηδευματίες. Η απώλεια εσόδων στον τακτικό προϋπολογισμό αντισταθμίζεται από αυξημένα έσοδα ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αυξάνεται κατά 50% το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα. Συγκεκριμένα αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ετησίως, και στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση δύο ή περισσότερων αιτούντων φοιτητών που συγκατοικούν στην ίδια μισθωμένη κατοικία. Αυτό το μέτρο αφορά 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των ΙΕΚ. Αυτή η διάταξη εφαρμόζεται και για τους δικαιούχους του επιδόματος που υπέβαλαν αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ POLITICAL